Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 1

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 1. Ai așteptat 9 luni cu bucurie și teamă venirea pe lume a copilului tău. Acum, în săptămâna 1, abia aștepți să-l strângi la piept și să te bucuri de transformările prin care trece zi de zi. Nu e ușor să crești un copil, dar satisfacțiile sunt pe măsura efortului. Important e să știi la ce să te aștepți și cum să te descurci în anumite situații.

La început, vederea bebelușului e cam tulbure. Copiii se nasc miopi și pot vedea bine lucrurile doar dacă sunt la 20-30 de centimetri, așa că-ți poate distinge chipul numai când îl ții în brațe.

Nu te speria dacă micuțul nu se uită direct în ochii tăi din prima zi. Nou-născuții au tendința să se uite la sprâncene, la păr sau la buze, mai ales când le vorbești. Pe măsură ce te va cunoaște, în prima lună, va fi mai interesat de contactul vizual. Studiile arată că nou-născuții sunt mai atrași de chipuri umane decât de orice altă formă sau culoare (obiectele strălucitoare, în mișcare, alb-negru – sunt următoarele pe lista preferințelor lor).

Săptămâna 1. Bebelușul îți recunoaște fața

Chiar de la naştere, nou-născutul afişează un comportament genial: nu numai ca iţi poate recunoaşte faţa de acum, dar îi şi place mai mult decât a altora. Află de ce această recunoaştere contează.

La un moment dat, când îi schimbi scutecul, s-ar putea să ţi se pară că se şi uită la tine. Ei bine, nu eşti departe de adevăr. Sugarii sunt foarte dornici să caute feţele celor din jurul lor. Nu le pot vedea foarte bine, dar îşi dau seama când alţi ochi îi privesc. Aşa că să nu te mire dacă îţi întoarce o privire atunci când şi tu îl priveşti. Dar este copilul la fel de interesat de faţa bunicii sau de a vreunui desen animat precum este de a ta?

Cercetătorii s-au întrebat de asemenea când anume fac bebeluşii distincţia între figurile celor din jur, când şi cum realizează cine este străin şi cine nu. Astfel, s-a realizat un studiu: au cuplat o suzetă de un ecran video plasat la aproximativ 25cm de ochii unui copil. De fiecare dată când copilul a supt suzeta, o imagine indicând o figură i-a apărut pe ecran. Dacă faţa aparţinea unui străin, copilul a manifestat interesul de a suge suzeta. În momentul în care copilul a pierdut interesul, s-a oprit din supt, iar faţa respectivă i-a dispărut din aria vizuală.

Ulterior, i-au fost prezentate fotografii cu mama, tata, bunicii, bona şi alte figuri care i-au fost prin preajmă până în acel punct. S-a constatat că cel mic era mult mai interesat de aceste persoane, astfel sugând mult mai mult suzeta. În acest caz, s-a tras concluzia că bebeluşul a fost dispus să lucreze din greu pentru a menţine faţa familiară aproape. Şi nu uita că vorbim de un copilaş care are doar o săptămâna!

De ce sunt nou născuţii echipaţi cu această capacitate de a distinge feţele îngrijitorilor lor de ale altora? La mijloc este vorba despre instinctele lor de supravieţuire. Când o faţă îi este familiară, copilul se relaxează. Practic, bebeluşul subliniază în felul lui că ştie că oamenii respectivi vor face tot ce le stă în putinţă ca el să fie hrănit, alintat, legănat şi iubit.

Fireşte, asta nu înseamnă că trebuie să stai în preajma lui 24h pe zi, în fiecare zi din săptămână, ci doar e o demonstraţie că micuţul nu se mulţumeşte cu oricine lângă el. Asigură-ţi rudele când vin în vizită că cel mic este doar mai ataşat de tine şi de tată, şi la un moment dat, când se va obişnui şi cu restul lumii, va prezenta acelaşi interes mare şi pentru ei.

Prezenţa ta şi a tatălui, aşadar, este în momentul de faţă esenţială pentru copil. Este primul semn că va avea nevoie de voi pentru tot restul vieţii, chiar dacă, poate, la un moment dat, (spre adolescenţă cel mai adesea) va prefera alţi oameni în locul vostru. În orice moment al vieţii lui, singurele păreri la care se va întoarce sunt ale părinţilor. În prima lui săptămâna de viaţă vei afla exact asta. Bucură-te!

Săptămâna 1. Disconfortul cauzat de alăptare

La 2-4 zile după naștere apare laptele, îți umple sânii, iar copilul începe să înfulece (până acum, el s-a hrănit cu colostru). Această transformare are un efect secundar neplăcut pentru unele mămici, cărora le poate cauza un ușor disconfort. De ce?

Organismul tău împinge laptele din glandele unde s-a format către sfârcuri în perioada în care oricum are de-a face cu scăderea dramatică a nivelului hormonilor și cu senzația nefamiliară dată de supt.

Sânii pot deveni sensibili, tari și fierbinți, se pot umfla și pulsa. Nu trebuie să te lași influențată de aceste simptome și de durerea cauzată de supt și să decizi că nu mai alăptezi! Această trecere de la colostru la laptele propriu-zis este destul de scurtă și efectele ei se vor diminua pe măsură ce organismul se adaptează la alăptare. Iată câteva modalități prin care poți reduce durerea:

  • Fă un duș călduț.
  • Aplică niște comprese călduțe (un prosop înmuiat în apă fierbinte și stors bine) peste sâni înainte de fiecare alăptare.
  • Stoarce puțin lapte înainte să pui copilul la piept. Un sân prea plin poate îngreuna suptul și face bebelușul să-și poziționeze gurița în direcția greșită. Din această cauză, îi va fi greu să sugă și-ți va provoca durere.
  • Poartă un sutien special. Unele femei îl preferă chiar și noaptea.
  • Alăptează la fiecare două, trei ore. Nu evita să-o faci de teama durerii – cu cât alăptezi mai mult, cu atât se va relaxa sânul.
  • Bea multe lichide ca să te hidratezi și să asiguri producția de lapte.
  • Alternează sânii.
  • Aplică o compresă rece după alăptare. Eventual, pune pe sâni o pungă cu gheață sfărâmată sau cu legume congelate.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 1. Află mai multe despre icter

Ce este icterul?

Este vorba despre icter atunci când pielea și albul ochilor se colorează în galben. Dacă apeși pe năsucul sau pe pieptul nou-născutului care are icter, vei observa această tentă gălbuie. Dacă bebelușul are pielea mai închisă la culoare, atunci o vei vedea în albul ochilor sau chiar pe gingii.

În cele mai multe cazuri, icterul apare în a doua sau a trei zi de viață – înainte să fiți externați din maternitate – de aceea e important să fii cu ochii pe cel mic. În cele mai multe cazuri, icterul este fiziologic și dispare de la sine în maxim două săptămâni.

Ce cauzează icterul?

Nou-născutul are în organism mai multe celule roșii decât are nevoie și, deseori, când ficatul insuficient dezvoltat nu le poate procesa suficient de repede, apare în sânge pigmentul galben numit bilirubină. O cantitate din această bilirubină este eliminată prin fecale, dar aproximativ jumătate dintre bebeluși dezvoltă o formă de icter în primele două săptămâni de viață.

Copiii născuți prematur sau cei cu afecțiuni genetice sau infecții dezvoltă acest icter dacă nu se satură cu laptele, pentru că bilirubina nu este eliminată prin fecale.

Când icterul este detectat în primele 24 de ore de viață, poate avea ca și cauză o incompatibilitate sanguină cu mama (ea are RH negativ, iar copilul, RH pozitiv), o infecție sau o afecțiune hepatică.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 1. Trebuie să-ți faci griji?

În majoritatea cazurilor, icterul este inofensiv și trece fără un tratament anume. Medicul poate cere analize ale sângelui pentru a verifica nivelul bilirubinei din sângele bebelușului, prin recoltare din călcâi.

Sunt și cazuri în care neo-natologul recomandă fototerapia (terapie cu lumină) – copilul este expus în pielea goală la o lumină specială, albastră, care ajută organismul să elimine bilirubina pe cale naturală, prin excremente. Tratamentul poate fi făcut în spital sau acasă, cu ajutorul unui aparat portabil.

Pe lângă această terapie, e important să te asiguri că bebelușul este bine hidratat și să identifici și tratezi orice complicație apărută. Medicul ți-ar putea recomanda să alăptezi mai des copilul sau să suplimentezi cu lapte praf, ca să-i asiguri micuțului cantitatea necesară de fluide și să-l ajuți să elimine mai repede bilirubina.

Scopul tratamentului este scăderea nivelului de bilirubină ca să fie prevenită atingerea unor nivele toxice în creierul bebelușului (o afecțiune numită icter nuclear). Cu o monitorizare atentă și tratament, riscul apariției icterului nuclear și al complicațiilor scade aproape la zero.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video