Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 10

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 10 de viață. Încă nu e dansator, dar mișcările lui sunt ceva mai bine coordonate. Poate ai observat că zvâcniturile mânuțelor și picioarelor au fost înlocuite de mișcări mai ample.

Dă-i suficient spațiu să se întindă și să-și miște mâinile și picioarele. Eventual, pune o pătură pe podea și lasă-l să se miște în voie pe ea. Aceste mișcări îl ajută să devină mai puternic și-i tonifică mușchii. Așezat pe burtică, el începe să împingă cu picioarele. Acesta este primul pas către mersul de-a bușilea.

Indiferent dacă doarme singur în camera lui, are pătuțul în camera voastră sau doarme cu tine, este ideal să instaurezi o rutină a somnului. Nu e niciodată prea devreme să începi. Această rutină poate include legănatul, baia, povestea de seară, îmbrățișarea păturicii sau a unui animal din pluș, plimbatul din cameră în cameră ca să ureze noapte bună tuturor membrilor familiei. Orice consideri că-i place e binevenit. Ritualul se poate schimba atunci când copilul mai crește.

La această vârstă, sugarul e dispus să se împrietenească repede atât cu alți copilași, cât și cu adulți. Poate ai observat că zâmbește când intră cineva în cameră și întinde mânuțele către persoana care ar vrea să-l ia în brațe.

Acum este momentul să-i faci cunoștință cu bona sau cu alte persoane care vor avea grijă de el în viitor. Mai târziu, ar putea deveni anxios față de străini.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 10. Cum e influențată viața ta: Nu uita de contracepție!

Dacă alăptezi poți rămâne însărcinată? Dar dacă nu ai avut menstruație de când ai născut?

Răspunsul la ambele întrebări este da. Contrar folclorului popular, alăptarea nu reprezintă un contraceptiv. Vei începe să ovulezi înainte să ai menstruație, așa că nu vei ști de când ești din nou fertilă. Din acest motiv trebuie să folosești o metodă contraceptivă imediat ce-ți reiei viața sexuală.

Medicul tău îți poate prezenta opțiunile, dar iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont:

Ce metode contracepțive ai folosit înainte de sarcină?

Nu e neapărat nevoie să alegi aceeași variantă. Dacă ai folosit diafragmă, va trebui să achiziționezi alta, pentru că probabil ai nevoie de o altă dimensiune după naștere. Dacă ai folosit anticoncepționale pe bază de hormoni, acum trebuie să treci la altă formulă pentru că alăptezi (de exemplu, pilula cu progesteron PoP).

Vrei să încerci ceva nou?

Dacă nu vrei o nouă sarcină în următorii ani, ia în considerare montarea steriletului. Orice variantă ai alege este bine să te consulți înainte cu medicul tău ginecolog.

Te-ai gândit la prezervative?

Prezervativele sunt o alegere potrivită pentru o proaspătă mămică pentru că nu afectează lactația. În plus, e mai ușor să-ți amintești de ele decât de pilula zilnică. În plus, prezervativul reprezintă o metodă contraceptivă care-l responsabilizează și pe partenerul tău.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 10. Află mai multe despre: Comunicarea cu pediatrul

Când ar trebui să-l suni?

Ar trebui să poți lua legătura cu medicul pediatru oricând crezi că e cazul. Simptomele care merită luate în considerare atunci când este vorba despre un sugar sunt schimbările de temperament, variațiile apetitului, febră, urinare deasă, erupție persistentă, secreții la ochi sau urechi și plânset neobișnuit, îndelungat. Oricare dintre aceste semne poate indica o afecțiune, dar depinde de severitatea și de durata lor. Ia însă imediat legătura cu medicul dacă micuțul are probleme respiratorii sau convulsii.

Îl suni dacă bebelușul are febră?

Pentru că febra e mai serioasă la sugarii de până în trei luni, sună imediat medicul dacă temperatura crește la 38 de grade Celsius sau mai mult.

Spune-i medicului cum ai măsurat temperatura (rectal, în ureche, la subțioară), dacă ai administrat antitermice și care sunt acestea.

Ce informații trebuie să-i dai?

Atunci când iei legătura cu pediatrul, păstrează-ți calmul și prezintă-i în detaliu  simptomele. Explică-i când au început, cât au durat. De asemenea, este util să îi dai și informații legate de context: au început să-i dea dinții sau ați fost într-o călătorie. Spune-i dacă micuțul a stat în preajma cuiva bolnav. Măsoară temperatura bebelușului înainte să suni medicul și ai grijă să-i spui dacă micuțul are vreo afecțiune cronică, pentru că, văzând zeci de copii zilnic, e posibil să nu rețină exact toate problemele fiecăruia.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video