Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 17

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 17 de viață. La această vârstă, copilul nu-și poate exprima sentimentele la fel de ușor ca tine. Deși îți poate da de înțeles când e plictisit, fericit sau supărat, capacitatea lui de a-și arăta dragostea și simțul umorului abia de acum încolo se dezvoltă.

Pe măsură ce crește, e posibil să înceapă să plângă când ieși din cameră și să se bucure atunci când te întorci. Sunt bebeluși care ridică mânuțele când vor să fie luați în brațe. Tot acum, râde  dacă faci fețe caraghioase.

De la această vârstă, bebelușul își dă seama din ce direcție vin anumite sunete și se întoarce imediat atunci când aude unul nou. Cel mai ușor de verificat această nouă aptitudine e să zdrăngăni cheile sau un clopoțel.

E posibil ca acum să-și recunoască numele și să-și dea seama că e vorba despre el. Poți observa că întoarce capul când îl strigi sau când te aude că vorbești cu altcineva despre el. Dacă vrei să-i captezi atenția, tot ce ai de făcut e să-i vorbești. La această vârstă, el nu înțelege limbajul de la televizor sau radio, așa că mai bine închide-le și vorbește-i tu.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 17. Cum e influențată viața ta: Sexul din postura de proaspăt părinte

E destul de greu să ai timpul și dispoziția necesare pentru sex. O altă problemă e cea de-a treia persoană din dormitorul vostru sau din camera alăturată, gata să înceapă să plângă în cele mai nepotrivite momente. Dar cu un pic de planificare și efort, nimic nu e imposibil.

Amintește cum se flirtează. Flirtul nu e același lucru cu preludiul. Primul înseamnă un joc erotic fără a intenționa finalizarea imediată cu un act sexual. Flirtând cu partenerul tău (în persoană, la telefon sau pe mail, de exemplu) vă ajută pe amândoi să intrați în atmosferă.

Timpul potrivit. Nu trebuie să dormi întotdeauna când doarme copilul. Acesta ațipește și peste zi și acesta este un alt moment propice pentru intimitate, înainte să se instaleze epuizarea de peste zi.

Dați-vă întâlnire. Nu trebuie neapărat să vă îmbrăcați elegant și să mergeți în oraș. Întâlnirea poate avea loc în propria casă. Atunci când ești părinte, mesajele trimise pe telefon sau un duș făcut împreună când doarme copilul sunt echivalentul unei întâlniri.

Păstrează-ți simțul umorului. Fii pregătită să faci față situațiilor neobișnuite. De exemplu, dacă alăptezi e posibil ca în timpul preludiului să apară câteva picături de lapte. Dacă bebelușul nu începe să plângă, nu te opri din cauza asta. Continuă și vezi ce iese.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 17. Află mai multe despre: Răceli

Cum răcește bebelușul?

Mai mult ca sigur că micuțul tău va răci cel puțin o dată până la vârsta de un pentru că numeroasele virusuri care provoacă răcelile sunt imposibil de evitat. De fapt, se estimează că un copil răcește de aproximativ opt ori până la un an. Virusurile se împrăștie pe calea aerului sau prin atingerea obiectelor contaminate ca jucăriile sau clanțele ușilor. Bebelușul nu poate lupta la fel de ușor ca tine împotriva unei răceli, deoarece sistemului lui imunitar nu este la fel de dezvoltat.

În plus, el își duce tot timpul degetele la ochi sau la gură, dându-le virusurilor posibilitatea de a ajunge în corpul lui, unde își pot face tabăra. Dacă micuțul tău e la creșă sau are frați mai mari, este posibil să intre în contact cu unele dintre cele câteva sute de virusuri care provoacă răceala. Simptomele cele mai comune includ strănutul, ochii înlăcrimați, nasul înfundat, tusea, agitația și temperatura ușor crescută. Acestea durează aproximativ o săptămână.

Cum îl poți ajuta să se simtă mai bine?

Aspiră mucusul din nările înfundate și folosește un vaporizator sau umidificator în camera unde doarme. Asta face ca mucusul să rămână apos și copilul să respire mai ușor. Ține cont de faptul că bebelușii preferă să respire pe nas, nu pe gură, așa că un nas înfundat este egal cu un copil morocănos. Ar fi bine să-l alăptezi mai des, în reprize scurte, din moment ce nu poate respira normal în timp ce mănâncă.

Nu-i administra medicamente fără rețetă. Medicii nu le recomandă copiilor sub șase luni pentru că s-a dovedit nu numai că nu le este de folos, dar pot avea efecte secundare serioase. Din moment ce majoritatea răcelilor sunt provocate de virusuri, antibioticele nu sunt de folos și organismul copilului trebuie să lupte singur.

Când trebuie să iei legătura cu medicul?

Ca să fii sigură că totul va fi bine, e indicat să o faci într-una dintre următoarele situații.

  • Are febră 38 de grade Celsius sau mai mult, măsurată pe cale rectală.
  • Respiră cu greutate sau, dimpotrivă, foarte repede (mai mult de 60 de respirații pe minut), tușește rău, șuieră sau gâfâie.
  • Are secreții la ochi, semn care indică o conjunctivită, sau în urechi.
  • Își duce mânuța la ureche, plânge în timp ce este alăptat sau nejustificat atunci când este pus în pătuț. Toate acestea indică o infecție în ureche.

Trebuie să iei legătura cu medicul dacă bebelușul este bolnav între 5 și 7 zile sau simptomele continuă neîntrerupt timp de două săptămâni.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video