Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 26

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 26 de viață. Până acum, probabil că i-ai spus de câteva ori copilului tău că telefonul mobil nu este jucărie, că zornăitoarea nu a fost făcută ca să fie aruncată pe jos și că menirea părului surorii lui nu e să fie smuls. La această vârstă, bebelușul începe să-ți testeze autoritatea, refuzând să urmeze anumite indicații. Nu e pur și simplu insolent sau obraznic, ci doar curios.

Trebuie să reții faptul că el încă nu poate ține minte tot ce-i spui pentru mai mult de câteva secunde, așa că cea mai bună tactică e să-i distragi atenția.

Bebelușul a început să înțeleagă care este legătura între anumite lucruri și să le poziționeze în spațiu. Poate sorta jucării, grupându-le pe dimensiuni. Instinctiv, la această vârstă, stochează obiectele îngrămădindu-le unele peste altele.

Dacă micuțul se uită la reflexia lui în oglindă, iar tu apari brusc în spatele lui, este posibil să se întoarcă imediat să se uite la tine, în loc să creadă că și în oglindă ești tot tu.

La această vârstă, jocul de-a cucu-bau poate fi fascinat pentru el. Asta pentru că începe să înțeleagă faptul că un obiect pe care nu-l vede există totuși. Începe să iubească jocurile în care oamenii apar și dispar.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 26. Cum e influențată viața ta: Ai grijă de tine!

Atunci când ești responsabil de un bebeluș 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, în timp ce te ocupi de treburile gospodărești, poate fi copleșitor. În această situație sunt câteva aspecte de care trebuie să ții seama:

Ai grijă de sănătatea ta! Nu intra la dietă, chiar dacă nu ai scăpat de kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Evită cafeaua și alcoolul în exces. Energia și senzația de calm pe care ți le dau sunt doar temporare, iar după trecerea efectului te poți simți chiar mai rău decât înainte să le consumi. De câteva ori pe săptămână, fă mișcare, chiar dacă este vorba doar despre o plimbare scurtă. De exemplu, poți parcha mașina puțin mai departe de locul în care vrei să ajungi, ca să mergi pe jos măcar câțiva pași. Dormi suficient și, dacă e posibil, „fură” câteva minute și peste zi. Spală-ți des mâinile pentru a evita să-i trasmiți copilului o răceală.

Ieși din casă! Bucură-te de aer curat și plimbă-te prin parc. Bebelușul e încă mic și poate fi dus în cărucior sau în sistem de purtare, așa că profită de asta înainte să înceapă să meargă. Ieși și singură, nu numai cu copilul. Plănuiește o excursie cu o prietenă sau cu partenerul de viață. Ai nevoie de un adult cu care să vorbești.

Răsfață-te! Programează o ședință la masaj, la manichiură sau orice te face să te simți specială. De asemenea, o baie cu spumă sau un duș lung pot face minuni.

Păstrează-ți concentrarea! Ia în calcul ore de yoga sau alte exerciții care te relaxează.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 26. Află mai multe despre: Anemie

Ce este anemia?

Anemia apare atunci când există o deficiență cantitativă sau calitativă a hemoglobinei din sânge, pigmentul roșu care duce sângele de la plămâni în țesuturi.

Anemia are multe cauze, printre ele fiind deficiențele nutriționale, afecțiunile genetice, medicamentele, infecțiile și bolile cronice. La copii apare de cele mai multe ori din cauza lipsei de fier cauzată de alimentația deficitară, de incapacitatea organismului de a asimila fierul din alimente sau din cauza unor hemoragii. Bebelușii născuți la termen au fier din abundență în organism, dar în primele șase luni de viață nivelul acestuia scade și trebuie să fie înlocuit.

Unele tipuri de anemie sunt ereditare, cum ar fi anemia falciformă, cauzată de o formă anormală a hematiilor. Anemia falciformă este des întâlnită la afro-americani.

Care sunt simptomele anemiei?

Cele mai des întâlnite sunt oboseala, tulburările de respirație, durerile în piept, durerile abdominale, scăderea în greutate, slăbiciunea, amețeala și pierderea vederii timp de cateva secunde. La fel de bine însă, este posibil ca micuțul să nu prezinte niciunul dintre aceste simptome și totuși să fie anemic.

Cum este diagnosticată și tratată anemia?

Dacă un test de sânge indică faptul că bebelușul are un nivel scăut de fier în sânge, medicul îți poate propune schimbarea dietei sau administrarea unui supliment pe bază de fier. Acestea se administrează cu atenție și conform recomandărilor, deoarece orice supradoză e periculoasă.

Cum poți preveni apariția anemiei la bebeluș?

Poți preveni sau trata anemia cauzată de lipsa fierului, asigurându-te că bebelușul primește suficient fier. Iată ce trebuie să faci:

  • Pentru început, află dacă micuțul prezintă risc de anemie. Printre factorii de risc sunt nașterea prematură, greutatea mică la naștere sau, dacă alăptezi, dieta ta lipsită de fier. Dacă ești îngrijorată, întreabă pediatrul dacă ar trebui să schimbi ceva în dieta copilului sau să-i dai suplimente.
  • Nu-i da lapte de vacă înainte să împlinească un an. Acesta are un conținut scăzut de fier și îi poate irita intestinele copilului, cauzând, în timp, pierderi de fier.
  • Dă-i cereale și, după 8 luni, introdu-i în alimentație produse bogate în fier (spanac, albuș de ou și carne slabă de pui sau pește).
  • Ca să poată asimila mai bine fierul, dă-i alimente care conțin vitamina C: ardei gras roșu, papaya, pepene galben, broccoli, căpșuni sau portocale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video