Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 28

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 28 de viață. Emoțiile lui devin tot mai evidente. În următoarele luni, va începe să imite ceea ce vede și va da primele semne de empatie. De exemplu, dacă aude pe cineva plângând, poate începe și el să plângă. Și, deși abia acum experimentează primele emoții, copiază de la tine. În următoarele luni (și ani) copilul va copia modul în care tratezi oamenii din jurul tău.

Dacă micuțul doarme în camera lui și devine agitat din cauza separării de peste noapte, petrece mai mult timp alături de el. Îmbrățișează-l, citește-i, cuibărește-te lângă el sau pune-i muzică relaxantă înainte de culcare. Urmând aceeași rutină în fiecare seară, el înțelege că se poate baza pe tine și va adormi mai repede.

În fiecare seară, începe ritualul din baie sau din sufragerie și încheie-l în camera unde doarme copilul. E important să-l ajuți să înțeleagă că încăperea aceea este un loc special, unde se simte bine, nu unde este exilat.

Dacă începe să plângă atunci când vrei să ieși din cameră după ce l-ai învelit, spune-i că te întorci să-l verifici în câteva minute. E posibil să adoarmă până te întorci, dar îi prinde bine asigurarea.

Este bine să urmezi aceeași rutină, în măsura în care e posibil, chiar dacă sunteți plecați de acasă. Acest lucru îl calmează pe bebeluș, ajutându-l să se adapteze mai ușor unui mediu nefamiliar.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 28. Cum e influențată viața ta: Simplifică lucrurile

Tuturor ne plac scurtăturile, așa că iată câteva modalități pentru a-ți ușura viața.

Pregătește din timp mâncarea. E bine să pui din timp laptele (dacă e vorba despre cel praf) în biberon, să pregătești gustarea copilului și mesele principale și să le ai la îndemnă atunci când ai nevoie de ele.

Așază eficient lucrurile. Toate lucrurile pe care le folosești regulat, e bine să fie ținute în același loc ca să știi de unde le iei când ai nevoie. Pregătește o sacoșă cu scutece pe care s-o poți înșfăca imediat dacă situația o impune și pune una și în mașină. Nu știi când îți va fi de folos.

Implică bebelușul. E amuzant și scutești timp dacă faci baie sau duș cu bebelușul. Îl poți ruga să te ajute să „împacheteze” rufele spălate sau să faceți ordine în dormitor. Copiilor le place mult să fie implicați, chiar dacă la această vârstă nu pot face mare lucru.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 28. Află mai multe despre: Diaree

De unde știi dacă bebelușul are diaree?

Diareea este termenul folosit pentru scaune foarte moi. Micuțul se confruntă cu această problemă atunci când are scaune dese, moi, cu mucus sau chiar cu sânge. Excrementele pot fi galbene, verzi sau închise la culoare și miros mult mai rău decât în mod normal.

Ce anume cauzează diareea?

Când este vorba despre bebeluși, cele mai obișnuite cauze sunt infecțiile gastrointestinale, virozele respiratorii (răcelile), intoleranța la anumite alimente, alergiile alimentare sau tratamentul cu antibiotic. Prea mult suc de fructe sau fructe crude pot cauza diaree.

Ce trebuie să faci când copilul are diaree?

  • Ia legătura cu pediatrul dacă micuțul pare deshidratat, dacă vomită sau refuză apa și mâncarea, dacă vezi sânge în scaun, dacă are abdomenul dilatat (umflat) sau dacă are febră care durează de 24 de ore. Urinarea rară (mai puțin de opt ore), urina închisă la culoare, ochii înfundați în orbite, fontanela înfundată, gura uscată, plânsul fără lacrimi, irascibilitatea sau letargia, toate acestea sunt simptomele ale unei deshidratări severe.
  • Pentru a preveni deshidratarea, dă-i suficiente lichide, dar evită sucul de fructe sau lichidele care conțin zahăr. Apa, laptele de la sân sau laptele praf sunt alegerile cele mai potrivite. Îi mai poți administra o soluție de rehidratare recomandată copiilor.
  • Încearcă să-l ajuți să se simtă cât mai confortabil. Asigură-te că are tot timpul fundulețul curat și uscat și folosește cremă ca să eviți apariția iritațiilor de scutec.
  • Încearcă să-ți dai seama care este cauza. Bebelușul are și alte simptome? I-ai introdus recent în meniu alimente noi? I-ai dat antibiotice în ultimul timp?
  • Asigură-te că eviți apariția unor noi episoade de diaree spălându-ți foarte bine mâinile (și pe ale bebelușului), ca și fructele și legumele pe care i le dai.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video