Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 30

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 30 de viață. La această vârstă, bebelușul descoperă lucruri clătinându-le, lovindu-le, scăpându-le din mână sau aruncându-le pe jos. Faptul că tu folosești un anumit obiect cu un anumit scop (de exemplu, pieptenele ca să descurci părul) începe să aibă logică pentru el.

La 30 de săptămâni bebelușul este fascinat de jucării care au funcții specifice, cum ar fi telefonul. Dacă nu-l poate ține la ureche, ține-l tu și prefă-te că purtați o conversație. În următoarele câteva luni va începe să folosească obiectele în scopul în care au fost create. Își va pieptăna părul, va bea din cană și va „vorbi” la telefon.

La această vârstă, începe să asocieze imaginea cu numele obiectului, mai ales dacă este ceva familiar (ochii, nasul, gura) sau un personaj îndrăgit (câinele familiei sau rățușca din cauciuc).

Tot în această perioadă, îi place să vadă obiectele cum cad și cum sunt ridicate (de către tine, bineînțeles), apoi sunt aruncate din nou. Nu vrea să te scoată din minți, ci pur și simplu i se pare un spectacol interesant și normal.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 30. Cum e influențată viața ta. Învață să faci față anxietății cauzate de despărțiri

Este foarte normal ca micuțul să dea semne de anxietate atunci când vă despărțiți, chiar și pentru scurt timp. De fapt, este un semn de normalitate. Evident, acest lucru nu te ajută să suporți mai ușor durerea lui.

Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora poți atenua, pentru amândoi, anxietatea de despărțire:

  • Ia-ți rămas bun pe un ton afectuos, dar ferm. Încearcă să nu întinzi prea mult momentul și să nu devii emotivă dacă micuțul începe să plângă.
  • Odată ce ți-ai luat rămas-bun, pleacă. Rezistă tentației de a te întoarce să verifici dacă e în regulă. Acest lucru nu va face altceva decât să îngreuneze lucrurile pentru amândoi.
  • Atunci când ajungi la destinație, sună acasă. Pentru liniștea ta, vorbește cu persoana cu care l-ai lăsat (bona, bunicii sau partenerul tău de viață) și întreab-o cum se simte copilul. Sunt șanse mari să se fi liniștit după plecarea ta dacă i-a fost distrasă atenția.
  • La întoarcere, reînnoadă legătura dintre voi petrecând mai mult timp împreună.
  • Unii copii reacționează diferit, în funcție de părintele care pleacă. Dacă bebelușul e mai supărat când pleci tu, atunci lasă-l pe partenerul tău să iasă ultimul din casă când plecați în oraș.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 30. Află mai multe despre otrăvirea accidentală

Cum poți preveni otrăvirea accidentală?

Pentru început, află care sunt substanțele otrăvitoare din casa ta, apoi izolează-le.

  • Păstrează cosmeticele, produsele de îngrijire corporală, medicamentele, vitaminele și suplimentele alimentare într-un loc la care copilul nu are acces.
  • Când e vorba despre medicamente, încearcă să cumperi sticluțe cu capace speciale care să nu poate fi desfăcute de către copil.
  • Păstrează substanțele periculoase în ambalajul propriu ca să eviți confuziile.
  • Nu le spune medicamentelor „bomboane” și nu le lăsa la îndemâna copilului.
  • Nu lăsa plantele decorative la îndemâna copilului.

Ce trebuie să faci atunci când copilul ingerează o substanță otrăvitoare?

Otravă este considerată orice substanță care face rău organismului. În timp ce înghițirea unora dintre ele cauzează doar dureri temporare de stomac, altele pot afecta grav plămânii și intestinele, iar altele pot fi fatale. Dacă micuțul nu poate respira, începe resuscitarea și sună la Salvare. Tot la numărul de urgență apelezi dacă își pierde cunoștința, este exagerat de somnolent, are arsuri, dureri puternice în gât sau crize de convulsie.

Chiar dacă nu sesizezi vreunul dintre aceste simptome, dacă știi sigur că micuțul a înghițit ceva, sună la Salvare și cere sfatul medicilor. Încearcă să îndepărtezi orice urmă de substanță rămasă în gura copilului (dacă e posibil, păstrează o mostră). Nu încerca să-l faci să vomite dându-i cărbune; așteaptă indicațiile medicului.

De asemenea, poți suna la TOXAPEL, un număr de urgență care funcţionează 24 de ore din 24 şi acoperă întreg teritoriul ţării, putând fi apelat de la orice telefon fix, public sau mobil. Numerele la care specialiştii serviciului TOXAPEL vă stau la dispoziţie 24 de ore din 24 sunt 021.210.61.83 sau 021.210.62.82.

Atunci când suni, vei fi întrebată cum se numește substanța, în urmă cu cât timp și în ce cantitate a ingerat-o, vârsta și greutatea copilului și ce simptome prezintă.

Ce faci în situația în care atinge o substanță otrăvitoare?

Dacă substanța a căzut pe haine, scoate-le imediat. Spală pielea copilului cu apă călduță și continuă timp de 15 minute dacă există o arsură. Nu-l unge cu ulei sau cremă dacă există arsură, pentru că se poate agrava. Dacă substanța i-a intrat în ochi, clătește-l (pune apă în colțul ochiului) timp de 15 minute și încearcă să-l faci să clipească. Sună la 112.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video