Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 34

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 34 de viață. De la această vârstă, bebelușul învață să-și amintească informații specifice, cum ar fi locul jucăriilor în casă. Mai mult, prin comparație cu luna trecută, poate imita acțiuni pe care le-a văzut.

Aceste abilități indică faptul că acum are memorie și că-și aduce aminte anumite detalii sau experiențe. Acest lucru nu înseamnă că-și amintește toate experiențe. Memoria de durată și reținerea conștientă a anumitor evenimente se vor dezvolta abia pe la 2-3 ani, odată cu dezvoltarea vorbirii și a vocabularului.

La 34 de săptămâni bebelușul poate pune obiecte într-o cutie și le poate lua de acolo. Dă-i o găletușă din plastic și câteva cuburi colorate cu ajutorul cărora să-și exerseze noua abilitate. Înainte de a începe joaca, asigură-te că nu sunt atât de mici încât să le poată înghiți. Tot acum începe să fie atras de jucării care au părți mobile, de obiectele care se mișcă (clanțe, mânere, uși care se închid și se deschid) și de mașinuțele care alunecă pe podea.

Dacă-i iei o jucărie din mână, sunt șanse să înceapă să plângă. Acum își dă seama ce nevoi are și face în așa fel încât să știi și tu. Un sfat: când vrei să-i iei un obiect, oferă-i un altul în schimb.

Aproximativ jumătate dintre bebelușii de 34 de săptămâni inițiază jocuri în care îți dau un obiect după care îl iau imediat înapoi. Fii partenerul lui de joacă! Rostogolește o minge către el și vezi dacă face la fel. Oferă-i cuburi sau inele din plastic și vezi dacă ți le dă înapoi când i le ceri. Printre lucrurile pe care le dăruiește la această vârstă este și mâncarea, așa că acceptă-i darul.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 34. Cum e influențată viața ta: Diferite moduri de parenting

Fiecare om am are un stil diferit de parenting și un set de priorități atunci când vine vorba despre copilul lui. Cu toate acestea, e destul de greu să taci când vezi un părinte care face ceva ce tu nu ai face.

Ține cont însă că metodele de educație sunt foarte personale și ceea ce dă rezultate la tine, la altcineva poate nu are efect. În plus, amintește-ți cum te simți atunci când ești criticată de străini pentru că, de exemplu, i-ai pus o căciulă copilului deși e cald afară sau de către rude care critică rutina legată de masă și somn a bebelușului tău. Înainte de toate, întrebă-te dacă lucrurile care te deranjează sunt atât de importante încât să faci caz de ele. De cele mai multe ori, nu există „răspunsul corect”, ci soluții care funcționează în anumite situații.

Uneori, mai ales când e vorba despre prieteni, e bine să cădeți de acord că nu sunteți de acord. Încearcă să eviți discuțiile controversate și concentrează-te mai degrabă pe calitățile prietenei tale. Pe de altă parte, dacă te deranjează atitudinea ei și felul în care abordează problema îți afectează copilul (al ei îl lovește sau îl mușcă repetat pe al tău și ea nu reacționează), atunci spune-i. Același lucru e valabil în situația în care crezi că-și pune bebelușul în pericol. Poate nu are aceleași informații ca tine sau nu conștientizează că există anumite riscuri. Fii sinceră și vorbește-i despre teama ta, subliniind faptul că îi spui aceste lucruri tocmai pentru că-i ești prietenă. Dacă nu reacționează așa cum te aștepți, atunci poate ar trebui să te întrebi dacă e bine să păstrați relația de prietenie și să alegi ce e mai bine pentru tine și bebelușul tău.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 34. Află mai multe despre înțărcare

Cum îți dai seama dacă bebelușul e pregătit de înțărcare?

Atunci când bebelușul suge doar câteva secunde la fiecare alăptare este un semn că nu mai vrea, dar nu trebuie să renunți imediat. Nu pare să se implice și atenția îi este distrasă cu ușurință. Să nu te miri dacă dorința lui de a suge revine după un timp – schimbările datorate dezvoltării îi micșorează temporar interesul pentru supt la sân.

Toți bebelușii se înțarcă pe cale naturală?

În cele din urmă, da, dar sunt rare cazurile în care o fac mai devreme de 9-10 luni. În această perioadă poate da semne că ar vrea să se înțarce. De fapt, asta începe din momentul în care-i dai cu biberonul lapte de sân sau praf și alimente solide. Bebelușul poate fi considerat înțărcat atunci când își ia toți nutrienții din alte surse decât laptele de la sân.

Ce faci atunci când și tu, și bebelușul sunt pregătiți de înțărcare?

Rărește gradual alăptările și oferă-i bebelușului alternative. Începe prin a elimina alăptarea din timpul zilei, păstrând-o doar pe cea de seară. Încearcă să limitezi timpul destinat alăptării și, imediat după aceea, oferă-i o gustare. Distrage-i atenție și poate că va uita de sân și se va mulțumi cu o ceșcuța de lapte muls sau praf.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video