Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 41

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 41 de viață. Ceea ce spune copilul tău seamănă din ce în ce mai bine cu cuvintele, iar informațiile pe care ți le dă sunt aproape de vorbirea coerentă. Pe măsură ce creierul lui se dezvoltă, crește și abilitatea de a înțelege și vorbi. Încurajează-i eforturile, ajutându-l să înțeleagă ce înseamnă dialogul: ascultă-l cu atenție și răspunde-i.

La această vârstă, este probabil ca micuțul să imite cuvintele și inflexiunile și poate urma instrucțiunile simple ca „Te rog, adu-mi mingea” sau „Ridică lingura”. Ajută-l să înțeleagă mai ușor, împărțind comenzile în mai mulți pași, mai simpli și mai ușor de urmat, și însoțite de gesturi.

Amintește-ți să-l lauzi și să-l încurajezi în perioada în care-și dezvoltă abilitatea de a comunica. Aceasta este, probabil, una dintre cele mai importante abilități!

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 41. Cum e influențată viața ta: Neînțelegerile legate de educație

Tocmai când tu și partenerul credeați că ați ajuns pe un teritoriu comun în ceea ce privește creșterea bebelușului, apare o nouă problemă: cum procedați cu un țânc care începe să meargă!

Ține cont că veniți din familii diferită și că stilul tău de educare a unui copil este diferit de al partenerului tău. Acesta e un lucru bun și e important să respectați și să apreciați punctul de vedere al fiecăruia. Dacă are convingeri puternice, înseamnă că partenerului tău îi pasă cum este educat copilul, cum învață să se poarte, și vrea să participe la acest proces. Ideile lui merită la fel de multă considerație ca ale tale.

Dacă nu cădeți de acord asupra unei anumite metode, e mai bine să stați de vorbă decât să vă criticați și să vă subminați autoritatea unul altuia. Vorbește exact despre ceea ce te îngrijorează și evită să judeci ideile partenerului. Cădeți de acord că e important să ajungeți la un consens: pentru ca educația să dea rezultate, trebuie să fiți consecvenți.

Vă poate ajuta și documentarea legată de subiectul asupra căruia nu cădeți de acord, consultând un specialist sau citind despre argumente și contrargumente legate de anumite tehnici. Modul de a educa un copil s-a schimbat simțitor față de acela care se folosea când erați voi copii și au apărut numeroase strategii care nu aveți habar.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 41. Află mai multe despre folosirea oliței

Ar trebui să iei în considerare să-l înveți să facă la oliță?

Răspunsul e: încă nu! Majoritatea experților, inclusiv membrii Academiei Americane de Pediatrie, susțin că după doi ani copiii sunt suficient de dezvoltați încât să facă la oliță. În plus, cei mai mulți părinți își învață copilul să facă la oliță abia după 2 și jumătate, 3 ani, când își pot controla mai bine vezica urinară.

Cum poți ajuta copilul să învețe să facă la oliță?

Sunt două componente care trebuie luate în seamă atunci când hotărăști să îți pui copilul pe oliță cel fizic și cel emoțional. Copilul trebuie să conștientizeze atât fizic, cât și emoțional, funcțiile intestinelor și vezicii ca să aveți rezultate.

Semnele fizice care arată că micuțul e pregătit:

  • Are scaun regulat și predictibil;
  • Se poate ține fără să urineze;
  • Îți poate goli complet vezica atunci când urinează;
  • Își poate trage și ridica pantalonii;
  • Se poate așeza și ridica de pe oliță;
  • Înțelege termenii legați de toaletă;
  • Are abilitatea de a urma instrucțiuni simple;

În ceea ce privește pregătirea emoțională, este esențial ca micuțul să înțeleagă că-și face nevoile în scutec. Ajunge să facă asta atunci când se lasă pe vine, se ascunde într-un colț sau chiar îți spune că a făcut. Ținând cont de aceste „condiții”, puțini bebeluși de 11 luni sunt suficient de dezvoltați încât să înțeleagă acest lucru.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video