Temeri de mămică. ”Bebelușul meu nu e perfect!”

Iulia Mirică
nou nascut

Capul teșit al nou născutului, culoarea lui ciudată la naștere, ochii umflați sau faptul că strănută des sunt cele mai frecvente motive de îngrijorare ale mămicii în primele ore după ce naște, scrie parents.com.

S-ar putea să te îngrijorezi degeaba, iar nou născutului nu-i face bine deloc stresul mamei. De aceea, îți venim în ajutor și îți spunem ce nu ar trebui să te îngrijoreze în legătură cu piticul tău.

1. Capul bebelușului arată ciudat

Ți-ai imaginat o poză perfectă, în care capul piticului tău e rozaliu, rotund și perfect. Însă nou- născutul tău arată ciudat, capul lui are o formă conică, probabil pentru că a petrecut câteva ore  în pelvis. Deschizăturile din craniu îi permit să se muleze perfect prin canalul de naștere, iar acest lucru îl protejează împotriva fracturilor craniene și a leziunilor creierului în timpul unei nașteri vaginale.

Și alte imperfecțiuni te pot speria la bebelușul tău. În cazul unei nașteri naturale, nările pot fi turtite, iar lichidul acumulat sub piele îi poate face ochii să se umfle. Poate avea chiar și câteva contuzii mici pe față. Ai răbdare, bebelușul tău este o operă de artă în curs de realizare.

2. Picioarele și mâinile nou-născutului sunt reci

Până să dai căldura mai tare în casă sau să-l învelești pe cel mic cu încă o pătură, pune mâna pe trunchiul bebelușului. Dacă acesta este cald și roz, celui mic nu îi este frig. Din cauza faptului că sistemul lui de circulație este încă în curs de dezvoltare, sângele este trimis mai ales organelor și sistemelor vitale, unde este nevoie. Mâinile și picioarele sunt ultimele părți ale corpului care primesc sânge.

Poate dura până la trei luni pentru ca circulația celui mic să se adapteze complet la viața din afara uterului. Așa că, între timp, este normal ca degețelele sale să fie mai reci și mai palide decât restul corpului. Pe măsură ce piticul devine mai activ și mobil, circulația se îmbunătățește.

3. Sânge în scutecul bebelușei

Hormonii materni sunt responsabili pentru secreția vaginală sângeroasă pe care o au câteodată fetițele nou-născute. Nu îți face grijă dacă vezi o mică pată de sânge pe scutecul bebelușului în primele săptămâni de viață. Această mini perioadă menstruală durează de obicei câteva zile. Uneori, ceea ce arată ca sângele poate fi de fapt urina, care este destul de întunecată în pliurile scutecului. Totuși, dacă sângele este roșu deschis trebuie anunțat imediat pediatrul.

4. Bebelușul strănută tot timpul

Nou-născuții strănută mult, dar nu pentru că le este frig sau că ar fi bolnavi. Este pur și simplu din cauza modului în care căile nazale și respiratorii sunt încărcate cu particule din aer. Atunci când o mămică își alăptează copilul, iar acesta este lipit de pieptul ei, nasul său poate fi turtit, iar o nară închisă. După hrănire, cel mic s-ar putea să strănute.

Care sunt secretele despre bebeluși pe care le-ai observat în timpul maternității? Alte mămici ar fi interesate să le afle.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani, cartea pe care fiecare proaspătă mămică ar trebui s-o citească. Detalii AICI.

http://shop.totuldespremame.ro/produs/cartea-bebelusului/?utm_source=temeri%20de%20mamica&utm_medium=temeri%20de%20mamica&utm_campaign=temeri%20de%20mamica&utm_term=temeri%20de%20mamica

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa