8 lucruri pe care trebuie să le știi despre somnul copilului tău

Magda Popescu
somnul copilului

Despre somnul copiilor se vorbește mult, sunt specialiști care analizează orarele de somn, pozițiile în care dorm copiii, modul de adormire. Este un subiect delicat, mulți părinți susținând că nopțile albe sunt printre cele mai grele provocări ce vin la pachet odată cu apariția copilului în viața lor. Există câteva lucruri despre somnul copiilor pe care este bine să le știi. Așa vei înțelege mai bine cum funcționează organismul, ce se întâmplă în timpul somnului și de ce este bine să respecți programul de somn al copilului, scrie webmd.com.

De ce au copiii nevoie de somn mai mut decât adulții?

Copiii nu dorm doar pentru a nu fi irascibili întreaga zi. Un organism mic are nevoie de somn ca să crească, să fie sănătos. Mușchii, inclusiv inima, se repară în timpul somnului. Tot somnul controlează, de asemenea, semnale care transmit copilului alerte atunci când îi este foame sau, din contră, când este sătul, ceea ce ajută la menținerea unei greutăți optime.

Somnul stimulează creierul!

În timp ce copilul este pe tărâmul viselor, creierul stochează amintirile de peste zi pentru ca cel mic să poată, mai târziu, să și le amintească. Este parte esențială a învățării. De asemenea, un somn bun sporește atenția, îmbunătățind rezultatele școlare.

Cât de mult trebuie să doarmă copilul?

Copiii au nevoie de o perioadă mai lungă de somn decât adulții. În primele luni de viață, bebelușii dorm 16-18 ore. Odată cu trecerea timpului, orele de somn se împuținează. Dacă ai un toddler, e bine să știi că ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore într-o zi. După trei ani, micul preșcolar de-acum are nevoie de 11 până la 13 ore de odihnă. Un școlar ar trebui să doarmă între 9 și 11 ore, iar adolescenții până la 10 ore.

Dacă vrei să afli mai multe despre somnul bebelușilor și al copiilor, îți recomandăm cartea „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”, pe care o găsești aici.

Până când este indicat un pui de somn la prânz?

Dacă și cât de mult doarme copilul la prânz depinde de cât de mult doarme noaptea. Dacă puștiul vrea în continuare un pui de somn ziua, înseamnă că ora de culcare de seara trebuie mutată mai devreme. Copiii își regleză singuri durata unui somn pe timpul zilei.

Cum ducem copilul la culcare ?

Momentul somnului nu trebuie să fie o luptă! Ca regulă generală- păstrați o rutină, chiar și la sfârșit de săptămână. Aceasta poate include o baie liniștitoare, spălatul pe dinți, povestea de seară și trebuie să se termine întotdeauna în dormitor. Asigurați- vă că dormitorul este întunecat, cu o temperatură confortabilă, liniștit.

Ar trebuie ca grădinița și școala să înceapă mai târziu?

Este un subiect controversat, atât pentru părinți, cât și pentru cadrele didactice. Programul este făcut în așa fel încât să fie o coordonare între școală și serviciul părinților, copiii sunt integrați în ritmul părinților, pentru o decalare nu există nici o soluție ușoară. Așadar, chiar dacă studiile arată că somnul și rezultatele școlare sunt în interdependente, de preferat este ca ora de culcare să fie mai devreme.

Cum știu dacă cel mic a dormit destul?

Sunt câteva semne care arată cât de bine s-a odihnit copilul. După un somn profund, cel mic se va trezi cu ușurință atunci când este timpul să se ridice, nu va fi nevoie de insistențe, va fi binedispus și curios de ce-i oferă noua zi la grădiniță/școală, nu este somnoros la grădiniță/școală și nu are nevoie de somnul de prânz.

Când putem vorbi despre o tulburare de somn?

De cele mai multe ori, dificultățile legate de somn pe care le întâmpină părinții fac parte din perioada de creștere. Sigur, sunt situații când poate fi vorba despre o tulburare de somn. Cum o recunoaștem? Dacă sforăie, dacă face pauze lungi între respirații și se foiește mult, poate fi vorba despre apnee. Somnambulismul, coșmarurile, sau enurezisul nocturn ar putea fi, de asemenea, semne de o tulburare de somn. Consultați pediatrul pentru a afla ce investigații se pot face.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa