Cum faci bebelușul să doarmă noaptea? 9 trucuri de la o mamă pentru mame

Monica Gaina
bebe-somn-totul-despre-mame

Cum faci bebelușul să doarmă noaptea? Ține de copil, însă și de abilitățile părinților. O mămică își împărtășește experiența cu fiica ei, care a fost un succes, oferind ponturi valabile pentru orice familie în care a apărut un nou-născut.

E greu să fii mamă. Înveți pe parcurs și nimic nu e ușor. Când vii cu bebelușul acasă pare că lumea s-a întors cu josul în sus și apoi a început să se cutremure. Ai atâta dragoste pentru cel mic și se pare că asta te ajută să treci de acest început greu. Să faci copilul să doarmă noaptea este o luptă obișnuită pentru mame și tați. În acest punct al jocului, somnul este acea linie subțire care delimitează sănătatea de instabilitate mentală.

Cum faci bebelușul să doarmă noaptea!

”Eu am fost foarte norocoasă cu fiica mea. Am avut parte de sfaturi foarte bune și de un copil bun, iar la două luni deja dormea 8-9 ore fără să se trezească. Au fost câteva indicații pe care le-am primit, din surse diferite, care au ajutat-o pe fiica noastră să doarmă bine. Unele au fost de la alte mame care au trecut prin asta, unele de la câteva asistente fantastice și altele de la bunul internet”, povestește o mămica, pe nume Kate, pe blogul ei. Experiența ei și sfaturile pentru alte mămici, mai jos:

Ține minte, fiecare copil e diferit, și tu știi ce este mai bine pentru al tău. Ia aceste indicații ca pe un simplu sfat și fă doar ce funcționează pentru tine.

Înainte de a intra în amănunte, să clarific două concepții greșite pe care le-am avut și eu.

1. Bebelușul se va trezi. De multe ori.
Asta fac bebelușii. Nu vreau să crezi că dacă respecți sfaturile mele copilul tău nou-născut va dormi toată noaptea. E complet nerealist să crezi asta și nesănătos pentru copil.

2. E vorba de făcut obiceiuri pentru lunile următoare.
Aceste sfaturi te vor ajută să creezi obiceiuri care vor fi de folos la dormitul noaptea, după ce obiceiurile devin destul de puternice. Dacă începi să-l obișuiești cu ceva din prima zi, obișnuința va deveni folositoare mai devreme decât dacă începi să creezi obiceiul după două luni.

Cum faci bebelușul să doarmă noaptea

Primul lucru pe care l-am descoperit a fost că nu mulți realizează că în timpul sarcinii copilul doarme buștean când ești activă și te miști și e treaz și dă din picioare când dormi. Asta continuă și după naștere, așa că bebelușul crede că noaptea este vremea de stat treaz și ziua este vremea de dormit.

Asta ar putea fi problema principală pe care o ai încă de la început. Bebelușul e defazat. Nu e de mirare că nu vrea să doarmă noaptea!

Pentru început, trebuie să îl faci să înțeleagă că noaptea e pentru dormit. Cum faci asta? Sunt câteva moduri și eu cu asta o să te ajut.

1. Ziua trebuie să doarmă într-o cameră luminoasă.

Ăsta e sfatul meu numărul unu. Pentru a-l ajuta pe copil să diferențieze ziua de noapte (din moment ce doarme așa de mult ziua), o foarte bună idee este să-l pui să doarmă ziua într-o camera luminoasă. Se vor obișnui să doarmă într-o cameră luminoasă, ceea ce le va fi de ajutor mai târziu, și îți va fi și ție mai ușor să găsești ziua o cameră în care să-l culci.

2. Lasă un zgomot de fundal în timpul zilei

Îmi place să ascult radioul ziua, dar să ai zgomot de fundal pe timpul zilei îl ajută de asemenea și pe bebe să știe că este doar un pui de somn, nu e somnul de noapte.

3. Vorbește cu el când îl hrănești

Când îl alăptezi sau îi dai cu biberonul ziua, vorbește cu el, lasă-l să înțeleagă ca este ziua. Să-i cânți sau să te joci cu degețelele de la picioare sunt de asemenea variante de încercat.

4. Fă liniște înainte de somnul de noapte

Cu aproximativ jumătate de oră înainte de ora la care ai vrea să-l obișnuiești să se culce, încearcă să faci liniște. O jumătate de oră fără zgomote de la televizor, radio sau oaspeți. Lasă copilul să se relaxeze și să se pregătească de culcare.

5. Fă-i baie seara

Mi s-a spus că unii copii sunt foarte agitați după baie, dar noi am fost sfătuiți de asistenta de la maternitate să o îmbăiem pe fiica noastră seara. O baie caldă este liniștitoare și obiceiul de a face baie în fiecare seară îi va da copilului semnalul că se apropie ora de culcare.
La început ne doream să creăm o rutină dar nu voiam să-i uscăm pielea cu folosirea săpunului în fiecare zi, așa că foloseam săpun doar o seară din două.
Unii preferă să spele copiii dimineața sau ziua și asta e în regulă, fă ce funcționează pentru familia ta. Aș recomanda însă ca spălatul să fie înlocuit cu altceva, ca cititul unei povești, ceva cu care copilul să poată asocia ora de culcare.

6. Redu lumina

Așa cum vrei să fie lumină ziua, noaptea e de preferat întunericul, așa că redu lumina după ce i-ai făcut baie, în timp ce îi pui pijamaua și un scutec nou. Poți chiar să reduci lumina încă din timpul băii, sau chiar de când începi perioada de liniște.

7. Folosește o lumină de veghe

Când copilul se trezește noaptea (o va face), încearcă să nu aprinzi lumina. Folosește o lumină de veghe suficient de puternică pentru a-l putea hrăni. Când fiica noastră era în pijama și gata de culcare eu închideam lumina și o alăptam pe întuneric. Simt că fiecare amănunt ajută.

8. Nu interacționa cu copilul când îl hrănești noaptea

Încearcă să nu vorbești când te trezești să-l hrănești, păstrarea liniștii te va ajuta să-l adormi mai ușor după ce a mâncat.
Cu fiica mea, care dădea să se trezească la ore mici ale dimineții, evitam pâna și contactul vizual. E steun sentiment minunat când e nevoie doar de o privire în ochii tăi pentru a-i face să zâmbească, dar la două dimineața vrei să se concentreze doar la mâncat și apoi din nou la somn; zâmbetele care îți încălzesc inima pot aștepta până dimineață.

9. Alege o oră de culcare

Am păstrat acest sfat la final, pentru că e complet opțional. Eu m-am cramponat destul de tare de o oră de culcare fixă în primele luni, pentru a-i impune un program, și acum, câteodată aștept să îmi dea ea semnalul că este pregătită să meargă la culcare (semnal care vine destul de aproape de ora aleasă de noi pentru culcare). Alegerea unei program de somn îți dă puțină consecvență; știind că va dormi până la ora opt îmi dă șansa să am puțin timp pentru dimineața.

Noi încă folosim majoritatea acestor tehnici pentru culcare și fiica noastră a dormit tot timpul bine (mai puțin evenimentele ocazionale), are opt luni acum și doarme neîntoarsă 9-10 ore. Sper că vei încerca aceste tehnici și că ele vor funcționa și pentru tine așa cum au funcționat și pentru noi.

Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa