Cum înveți copilul de vârstă preșcolară să rămână în pat când e ora de somn? 4 pași simpli

Ramona Dinescu
mama copil citesc

Copilul de vârstă preșcolară care rămâne în pat după ce părinții îi spun „noapte bună” și sting lumina, este un vis greu de atins pentru mulți dintre noi. Foarte mulți copii refuză să rămână în pat în timp ce mulți nici nu vor să meargă în pat.

Vă sună cunoscut scenariul în care copilul s-a îmbrăcat în pijamale, mama îl sărută de noapte bună, iar apoi stinge lumina în camera lui și copilul se culcă în liniște și doarme până dimineața? Este parcă dintr-un film. În cazul celor mai mulți dintre noi, la câteva minute după închisul luminii și al ușii se aud niște pași mărunți pe parchet și apoi o voce care strigă „Mami, fac pipi!” sau „Mami, nu pot să dorm. Stai puțin cu mine”. Iar acest „puțin” tine să se transforme în „toată noaptea”. Recunosc, în cazul meu așa este, pentru că de multă vreme dorm cu amândoi copiii în fiecare noapte.

Specialiștii de la Child Development Institute au găsit câteva metode testate care par să funcționeze pentru a ține în par un copil de vârstă preșcolară.

Mențineți o rutină consistentă înainte de a merge în pat

Cheia pentru un somn bun întreaga noapte, atât pentru tine cât și pentru părinți este rutina. Programul de somn este ceva de care trebuie să vă țineți cu seriozitate. Copilul trebuie să învețe că programul de somn este ceva gata stabilit și nici un argument nu poate să-l schimbe.

Introduceți „perioada de liniște”

Timpul de liniște este o perioadă ce ar trebui să înceapă cu o oră înainte de ora ideală de culcare a copilului, asta în cazul în care copilul se poate relaxa. Sustrage-l pe copil din fața activităților stimulatoare și propune-i să facă lucruri ce au puterea să-l liniștească. Citiți o carte, spune-i o poveste. Acestea sunt doua două dintre metodele clasice de liniștire înainte de a merge în pat. În mod ideal, perioada de liniște trebuie să se desfășoare în dormitorul copilului.

Ce faci dacă pleacă din pat în timpul nopții?

Dacă copilul tău plânge după tine sau se trezește în mijlocul nopții și începe să te caute, trebuie să fii fermă încă o dată. Însă, înainte de toate asigură-te că nu a visat urât sau că nu are altă problemă. Folosește un ton calm și adu-i din nou asigurări că ești în camera ta, că este noapte iar el trebuie să doarmă și că veți avea foarte mult timp pentru joacă a doua zi. Nu trebuie să te enervezi și să îl cerți, la fel cum nu trebuie să-i arăți foarte multă afecțiune. Astfel va plânge iarăși pentru a primi atenție, nopțile următoare.

Apreciază-i reușita de a sta în pat

În primele zile în care copilul reușește să adoarmă singur sau să rămână în pat, felicită-l în treacăt dimineața, dar nu insista prea mult ca să nu o perceapă ca pe o o realizare ce necesită o recompensă. La fel cum nu trebuie recompensat, nu trebuie nici pedepsit și trimis în camera lui atunci când are un comportament nepotrivit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa