Cum îţi dai seama că bebeluşul este obosit

Alexandra Constantin
bebelușul este obosit

Ştii când copilului tău îi este foame sau când trebuie schimbat, dar îţi e greu să îţi dai seama când trebuie să îl adormi? Crede-mă pe cuvânt: multe mame se lovesc de această problemă! E bine să depistezi din timp semnele de oboseală la bebeluşi, pentru că ele fac diferenţa între un somn liniştit şi unul agitat.

Cred că ai auzit deja expresia: „Să dormi ca un bebeluş!“ (sau ca un prunc). Această urare este inspirata din realitate, căci nou-născuţii dorm şi 16-18 ore pe zi. Şi au acea poftă de somn şi gingăşie, care este molipsitoare şi foarte plăcută! Cu o condiţie: să ştii să descifrezi acele semne care arată că cel mic este obosit şi să-l pui imediat la somn, altfel rişti să pierzi startul şi nu numai că o să adoarmă mai greu, dar va plânge de oboseală şi nu vei şti ce să mai faci ca să-l calmezi.

Există semne de oboseală la bebeluşi, dar trebuie să ştii că fiecare copil are felul lui de a-ţi spune când este obosit, potrivit www.netmums.com. De aceea, este bine să îi studiezi reacţiile şi să încerci tot felul de metode astfel încât să îl ajuţi să adoarmă uşor.

Semne care arată că micuţul este obosit

Pune-l pe bebe în pătuţ când pare obosit, nu după ce a adormit. În acest fel el va învăţa că trebuie să adoarmă singur şi nu va aştepta ca tu să stai cu el până închide ochii. El îţi va da tot felul de semne că trebuie să se odihnească. Cele mai des întâlnite sunt:

  • îşi atinge urechile;
  • se mişcă încet;
  • se încruntă mai des decât de obicei;
  • bagă degetele în gură;
  • se freacă la ochişori;
  • cască tot mai des;
  • îşi mişcă braţele şi picioarele (mai ales dacă e nou-născut);
  • începe să plângă din orice.

Cât ar trebui să fie treaz copilul între reprizele de somn

Nou-născut (0-3 luni) – În mod normal, ar trebui să fie treaz între 45 şi 60 de minute.

3-6 luni – Poate să fie activ până la 2 ore şi jumătate după ce s-a trezit.

6-12 luni – Ar trebui să reziste aproximativ trei ore până să adoarmă din nou.

Nu uita că fiecare copil este diferit şi ceea ce e valabil pentru marea majoritate e posibil să nu funcţioneze la bebeluşul tău. De aceea, e indicat să îi observi comportamentul şi să îţi dai seama când e momentul potrivit să îl laşi să adoarmă singur.

Ajutor: bebe este mult prea obosit!

La cum se manifestă, ai zice că e bolnav şi chiar ajungi să îţi faci griji. Însă, asta se întâmplă dacă cel mic nu a fost pus la timp să doarmă. Atunci când programul de somn le este dat peste cap bebeluşii plâng foarte mult şi cu greu se liniştesc. E un test de rezistenţă şi pentru părinţi, care deseori nu ştiu ce să mai facă pentru a-l ajuta. Însă, dacă face lucrurile următoare, e clar că trebuie să fii mai atentă la semnele pe care cel mic ţi le transmite când e mult prea obosit: se freacă deseori la ochi, devine foarte activ în timpul nopţii, are nevoie să te simtă aproape, plânge fără oprire (uneori chiar şi după ce îl pui la sân), nu reuşeste să se calmeze şi să adoarmă, îşi arcuieşte spatele.

Nu te panica: există soluţii!

Dacă ai un nou-născut, înfăşatul poate fi de ajutor. Îl poţi strânge uşor, cât să nu-şi mai dea cu mâinile peste faţă sau să ridice picioarele şi să se trezească. De asemenea, îi poţi pune pe fundal diverse sunete liniştitoare sau care să imite zgomotele auzite în timp ce era în burta mamei. Mai poţi încerca să îl pui în leagăn şi să îl laşi să adoarmă aşa.

Este mult prea obosit? Petrece mai mult timp cu el înainte să îl pui din nou în pătuţ. Ai grijă să stai într-o cameră întunecată, să ai muzică pe fundal sau îi poţi cânta tu diverse melodii care să îl liniştească.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa