Cum ajuți copilul să doarmă liniștit. Ce soluție oferă Laura Markham

Monica Gaina

După ani de co-sleeping este posibil să ajungeți în punctul în care veți dori ca cel mic să doarmă în camera lui. Îl puteți învață asta cu blândețe și cu multă răbdare, stând lângă el. Laura Markham are o propunere practică pentru părinții ce trec prin această etapă.

Câte ore aţi petrecut în întuneric, lângă un copil neliniştit şi fără somn, în timp ce aşteptaţi să adoarmă? Însă nu toate nopţile sunt astfel. Unele pot fi chiar foarte plăcute. A le sta alături copiilor în timp ce oscilează între trezie şi visare este un lucru magic şi intim. Câteodată, în întuneric, copiii se cuibăresc lângă tine şi astfel le simţi mirosul dulce al părului, obrajii calzi sau inimile cum le bat în piept. În timp ce îi fură somnul, copiii îţi spun adesea lucruri pe care în orele de trezie le ţin ascunse.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Sunt multe motive pentru care se crede că a rămâne lângă copil până adoarme este un obicei prost. Şi dacă nu procedezi astfel? Dacă îţi legeni şi îi stai alături copilului tău seară de seară? S-ar putea, bineînţeles, să ajungi să te întrebi oare cum va reuşi să se liniştească singur sau cum va învăţa să adoarmă fără tine. Ori dacă nu cumva, pe termen lung, nu va deveni dependent şi va avea probleme în a se descurca de unul singur. La cea din urmă întrebare răspunsul este fără doar şi poate negativ. Nu puţine sunt studiile care arată că, pe măsură ce sunt mai ataşaţi emoţional, copiii devin tot mai siguri şi independenţi: dacă li se oferă siguranţă, ajung să fie încrezători şi descurcăreţi, scrie www.scarymommy.com.

Zilele în care au nevoie de voi sunt numărate

Adevărul este că între şcoală, job, mese, teme şi alte angajamente, momentele de linişte şi apropiere sunt puţine, iar zilele în care copiii au nevoie de ajutorul părinţilor la fel de mult ca în copilărie, numărate. La sfârşitul unei zile obositoare se poate ca ultimul loc în care aţi vrea să vă aflaţi să fie alături de copii. Agitaţia şi oboseala îşi spun, inevitabil, cuvântul. Însă momentele în care copiii adorm la adăpostul braţelor părinţilor sunt cele mai importante pentru cei mici.

Ce soluție propune părinților expertul în partenting Laura Markham

Articolul continuă mai jos

La conferința Laurei Markham, organizată de Totul despre Mame, în data de 13 mai, la București, un tătic din sală a avut următoarea întrebare: Cum dezvățăm copilul să adoarmă cu noi, ca să nu ne mai cuibărim mereu în pătuțul lui mic?

Sfatul oferit de Laura Markham tăticului a fost să înlocuiască treptat părintele cu altceva:

1. Mai întâit, începi să pui muzică sau o poveste și, în loc să te bagi cu el în pătuț, îl ții doar de o mână. Până se învață așa.
2. Apoi, îi oferi doar un deget. Muzica merge în paralel.
3. La final, rămâne doar muzica, iar ea nu necesită prezența părintelui în cameră.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa