Sfaturile specialiștilor: ce e de făcut când copilul doarme doar pe tine

Alexandra Constantin
copil care doarme pe mama lui

Copilul doarme doar pe tine, iar acest lucru nu te lasă să faci mai nimic prin casă? În timp ce unii micuți obișnuiesc să doarmă singuri încă din primele luni de viață, alții se simt mai confortabil atunci când dorm pe unul dintre părinți.

Copilul doarme doar pe tine, iar acest obicei îl are încă din primele luni de viață. Ai încercat tot felul de metode, dar nu par să dea roade. De ajutor în astfel de situații sunt sfaturile specialiștilor în parenting, arată www.sarahockwell-smithe.com. ,,Deseori părinții care trec prin astfel de situații îmi cer ajutorul. Ei nu doresc să-l priveze pe copil de acest tip de atașament, dar totuși să-l învețe treptat să doarmă și singur. Bine este nu doar să găsim soluții pentru astfel de situații, ci să aflăm și de ce aceste somnuri ce presupun contact permanent sunt atât de importante pentru copil”, explică Sarah Ockwell-Smith, scriitoare și expert în parenting.

Copilul doarme doar pe tine? Asta nu înseamnă că nu se odihnește bine

Abilitatea de a adormi copilul ușor, rapid și cu calm este una pe care nu o au toți părinții. Și nu puțini sunt cei care încearcă tot felul de trucuri pentru a încuraja somnul independent. ,,Două dintre ideile care circulă des în rândul părinților este că <<trebuie încurajat copilul să doarmă singur deoarece nu e bine să fie așa de conectat de părinte>>, dar și că <<micuțul nu se odihnește bine când doarme pe mamă sau pe tată, ci doar când doarme în pătuț>>. Iar aceste lucruri nu sunt deloc adevărate.

Fiecare cercetare psihologică a arătat că un copil devine încrezător și independent doar dacă i se permite să fie dependent atunci când simte nevoia”, spune expertul în parenting. Iar pentru bebeluși și pentru copiii mai mari acest lucru înseamnă să aibă parte de contact fizic atunci când se simt mai vulnerabili, anume în somn.

Copilul nu poate să fie convins să doarmă singur dacă el nu vrea asta, ci o va face doar când o să se simtă pregătit. Sarah Ockwell-Smith mai adaugă că este un mit faptul că bebelușul doarme bine doar atunci când este pus în pătuț. ,,Somnul este somn oriunde are loc. Deși pot să susțin că un somn de calitate este cel care are loc într-un mediu calm, în care copilul se simte în siguranță, iar pentru mulți dintre ei asta presupune să-l simtă pe părinte aproape”, mai spune expertul în parenting.

Copilul doarme doar pe tine: ce poți să faci în tot acest timp

Chiar dacă pentru părinte poate să fie obositor în timp, pentru copil acest mod de odihnă este unul foarte bun. ,,Este mai bine ca părintele să găsească lucruri utile pe care să le facă atunci când copilul doarme pe el sau lângă el. Mai ales că unele dintre aceste activități pot să fie planificate din timp”, spune Sarah Ockwell-Smith.

Pregătește-te înainte să-l adormi pe copil – Fă o cafea sau un ceai, pune un pahar cu apă pe noptiera de lângă pat, dar și o gustare. Bine este să le așezi astfel încât să poți ajunge la ele întinzând mâna. Tot acolo poți să pui telefonul mobil, o carte, telecomanda de la televizor sau o revistă.

Poți viziona un episod din serialul preferat – Cele mai multe dintre episoade durează în medie 45 de minute, timpul potrivit pentru a urmări măcar unul cât doarme copilul. Nu uita să folosești căștile dacă micuțul este deranjat în timp ce doarme de zgomotele din jur.

Citește ceva ce îți place – Citește cărți noi sau descoperă-le pe cele le pe care le-ai cumpărat în urmă cu ceva timp și pe care nu ai apucat să le răsfoiești. O soluție este și să citești cartea preferată pe tabletă, asta pentru a nu face zgomot atunci când dai paginile.

O bună ocazie să meditezi – Așa te asiguri că petreci timp doar tu cu gândurile tale și îți încarci bateriile pentru restul zilei.

Ascultă muzica preferată – Te numeri printre părinții care știu pe de rost versurile de la cântecele pentru copii? Atunci schimbă direcția și ascultă în timp ce doarme micuțul noile piese ale artistului preferat. De ajutor sunt și în acest caz căștile.

Odihnește-te și tu puțin – Reprizele de somn din timpul zile sunt una dintre soluțiile care te ajută să faci mai ușor față deselor treziri de pe perioada nopții.

Stai și bucură-te de copil – Nu sunt prea dese momentele de liniște în viața unui părinte. Așa că profită la maxim cât doarme și bucură-te de el. Timpul trece repede și o să vină momente când o să-ți fie dor de obrajii lui rotunzi, de mâinile mici care te cuprind și de mirosul specific bebelușilor. Spre deosebire de alte amintiri, pe acestea o să le păstrezi în suflet pentru restul vieții.

Citește ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”, de Sarah Ockwell Smith, care abordează probleme uzuale precum trezirile frecvente, episoadele de teroare nocturnă și udatul patului. Aceasta este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa