Bunătatea la copii se învață acasă

Daniela Ghiorghe
bunatatea la copii

În general, de Sărbători, toată lumea încearcă să fie mai bună cu semenii, fie că sunt oameni maturi sau copii. Însă la rândul nostru, trebuie să ne asigurăm că și copiii noștri vor să fie persoane mai bune, și nu doar cu ocazia sărbătorilor. Cea mai sigură metodă de a insufla bunătate în sufletul copiilor este de a încuraja comportamentul pozitiv atât în interiorul casei, cât și în afara ei.

Deși pare evident, membrii familiei (în special frații și surorile) au obiceiul de a uita să se comporte civilizat. „Ar trebui să te aștepți din partea copiilor tăi să fie respectuoși între ei, la fel cum sunt cu ceilalți membri ai familiei” spune Meg Akabas, fondatoarea New York City-based Parenting Solutions  și autoarea cărții „52 de săptămâni de înțelepciune părintească. Strategii efective pentru creșterea unui copil fericit și responsabil”.  Ea mai crede că: „De la vârsta de unu până la trei ani ar trebui să-ți înveți copiii să nu fie violenți fizic sau verbal în orice fel și orice situație”.

Casa, spațiul în care deprinzi bunătatea

Surprinzător, modul în care îți compartimentezi casa și cum îți aranjezi mobila are un impact major în formarea personalității copiilor și în colaborarea dintre ei. „Fă un inventar în fiecare cameră a casei și uită-te după schimbări pe care le poți face pentru a-ți face viața mai ușoară și mai accesibilă”, ne sfătuiește Lesia Oesterreich, profesor în dezvoltarea umană și studii ale familiei la Iowa State University din Ames.

De exemplu, în spațiile comune, ai grijă ca fiecare copil să aibă raftul sau dulapul lui, unde își poate depozita jucăriile și lucrurile personale, continuă Oesterreich.  „Încearcă să găsești un loc confortabil și retras în casa ta pe care copiii îl pot folosi când vor să fie singuri”, adaugă ea.

De asemenea, o idee bună este să cumperi jucării pentru copii de toate vârstele, pentru ca aceștia să le poată folosi împreună.

„Caiete, haine, păpuși sau instrumente de pictat, hârtie, vopsea reprezintă de obicei jucării universale care inspiră copii de diferite vârste sau genuri ”, este concluzia lui Oesterreich.

Atâta timp cât vor învăța să împartă, să accepte, și să înțeleagă nevoia celuilalt, copiii vor deveni mai buni.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa