10 lucruri amuzante pe care i le poți spune copilului tău despre jocurile video

Alexandra Irimiea

Jocurile video sunt peste tot. Uneori, simțim că au devenit cei mai buni prieteni ai copiilor noștri și chiar și noi, ca părinți, am căzut de nenumărate ori în capcana lor.

Copiii sunt pasionați de jocurile video pe care le descarcă entuziasmați, însă ce știu ei despre ele, despre istoria lor? Dacă simți că uneori nu poți comunica așa cum îți dorești cu copilul tău, atunci creează o punte de legătură – discutați despre ceva care-l pasionează, de exemplu despre jocurile video.

Un joc video = un joc electronic care dispune de o interfață creată pentru interacțiunea umană pe un dispozitiv video (televizor, calculator, telefon, tabletă)

Sunt multe lucruri interesante pe care cei mici nu le știu despre jocurile video. Am cules câteva idei pe care i le poți împărtăși copilului tău, să vă amuzați împreună.

1. De unde au apărut?

Jocurile video au fost create în… laboratoarele de știință. Așadar, poate că savanții au avut și ei nevoie de ceva care să-i binedispună la birou.

2. Când a fost inventat primul joc video?

Se pare că primul joc video este de-o vârstă cu… bunicii. Așadar, primul patent înregistrat a fost în 14 decembrie 1948, de către o serie de savanți americani.

3. Cine e considerat tatăl jocurilor video?

Americanul Ralph Baer. Acesta a reușit, în 1972, să scoată jocurile video din laboratoare și să le aducă direct pe ecranele televizoarelor. Atunci a fost inventată prima consolă de joc, Odyssey. Alți pionieri în domeniu au fost Nolan Bushnell și TedDabney (fondatori Atari).

PRODPIC-16909-1

4. Care a fost primul joc video comercializat?

Se numea Pong și a fost lansat în 1972, fiind disponibil în aparate mari de tip slot-machines (păcănele). Acesta presupunea să joci un fel de tenis cu calculatorul. Nu avea animații complicate și nici culori. Destul de plictisitor pentru copiii din ziua de azi, nu?

Pong

5. Care a fost primul joc video cu personaje?

Space Invaders (1978) – joc video arcade dezvoltat de Tomohiro Nishikado. Chiar dacă era destul de simplu, a reușit să atragă popularitate.

0b6855705dc6b193dcc9dcd41d218954

Pac-Man – un joc video, în culori, ce are aproape 40 de ani, încă reușește să ne captiveze și să ne țină atenți la ecrane.

pacman

6. Știi cine era… Mario?

Un alt joc din epoca de aur a jocurilor video este și… Mario. Acesta este primul joc care a avut nu doar personaje, ci și o poveste conturată. Însă nu atât de bine, se pare, întrucât nu a fost deloc memorabilă.

7. Cum arăta strămoșul lui Counter Strike?

Se numea Doom (1993) și avea serioase probleme de grafică, dacă ar fi să întrebi un adolescent. Însă asta nu l-a împiedicat să strângă numeroși adepți în jurul lui.

doom1pc7

8. Și primul joc 3D…

… a fost tot un Mario, dar o variantă îmbunătățită, scoasă în 1994. Lumea lui Mario arăta de-acum altfel și permitea jucătorilor o mai bună explorare.

9. Când a pornit revoluția jocurilor video?

Jocurile au evoluat de la an la an, însă un punct critic în dezvoltarea lor au fost rețelele LAN și Internetul, platforme care au permis posibilitatea de a juca simultan cu prietenii (multiplayer gaming). În plus, odată cu îmbunătățirea tehnologiei calculatoarelor, lumea virtuală a devenit tot mai clară, cu detalii fine.

10. Câți oameni joacă acum jocuri video în era 2000?

În timp, costurile tehnologice au scăzut foarte mult, așa că tot mai mulți oameni și-au permis să cumpere calculatoare performante. În prezent, 3,2 miliarde de persoane au acces la Internet și, potrivit unui raport ESA pentru 2015, cel puțin 1,5 miliarde de oameni dintre aceștia sunt fani jocuri video.

Următorul val în domeniu îl constituie telefoanele mobile. Un joc care a câștigat foarte multă popularitate a fost Angry Birds – vânzări de 200 de milioane de dolari numai în 2012 și două miliarde de descărcări în 2014, potrivit Techcrunch.com.

Ce nou capitol urmează în dezvoltarea jocurilor video? Încă nu ne este clar, e posibil să implice VR (virtual reality) sau cu totul altceva.

Ei bine, sper că vi s-au părut și vouă amuzante cele 10 lucruri prezentate și că v-am oferit suficient material pentru o conversație utilă cu cel mic, pe un subiect care-l pasionează.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa