4 sfaturi pentru poze bune

Delia Grigoroiu
Copii veseli / Totul despre mame
Cum să fotografiem copii / Totul despre mame
F-e-r-i-c-i-ț-i

4 sfaturi practice pentru a face poze reușite cu copiii 

Dragi părinți, știm cu toții cât de greu e să realizezi fotografia perfectă în care să surprindem moaca cea mai simpatică a copilului nostru, momentul acela de maximă drăgălășenie când îți sare în brațe sau clipa de neuitat în care descoperă ce se întâmplă dacă îți toarnă un pahar de apă pe rochia pe care tocmai ai călcat-o. De ce ponturi ne putem folosi atunci când ne dorim fotografii frumoase și naturale cu copiii noștri, ne povestește Bogdan Dincă, tatăl a doi copii, fotograf și co-creatorul studioului “Fotografii de familie”.

La fotografii înainte!

Am fotografiat în ultimii ani câteva sute de copii. Unii fericiți în modul acela total și exploziv pe care numai ei îl au, alții liniștiți, zâmbind timid la încercările noastre de a-i face să se simtă bine. Unii cu chef de dans, sărit, urcat, coborât, alții îndrăgostiți de părinți și de brațele lor. Cu toții au fost însă gata oricând pentru joacă. Au sărit coarda, s-au dat în leagăn, au fost ridicați în brațe, au țopăit pe buturugi, au fost gâdilați, au țipat sau pur și simplu au alergat prin parc. În concluzie, nu există fotografii frumoase dacă nu există și clipe frumoase! Iar atunci când vine vorba de copii, clipe frumoase = clipe jucăușe, așa că…

…ne pozăm, dar mai ales ne jucăm

Am văzut prea multe imagini din vacanțe cu copii stând regulamentar în fața vreunui obiectiv bifat pe lista zilei. Sunt convins că toți copiii își vor dori să se vadă în pozele copilăriei lor așa cum erau cu adevărat, să își aducă aminte cum era să te joci o oră întreagă cu mama și tata și să simtă cât de bine le era în anii aceia.

Așadar, eu cred că fotografia este și trebuie să fie o joacă atunci când ești în fața copilului tău. Dincolo de ISO, diafragmă, obiectiv, chiar și dincolo de lumină si estetică, cel mai important lucru într-o fotografie este să încerce să arate măcar un pic despre cât de bine este să fii copil și să trăiești cu toată ființa fiecare experiență nouă.

Fără: „uită-te la aparat și zâmbește frumos”

Haide să încercăm să surprindem lucrurile așa cum se întâmplă cu adevărat. Dacă înțelegem asta, pozele noastre vor fi mai bune. Și mai puține. Nu ai nevoie de sute de cadre din care nu vei alege decât câteva și la care nu știi dacă mai ai vreme să te uiți.

Regulă de bun simț: fotografiază în acea oră de aur la apus

Este clar că nu poți face orice fotografie cu orice aparat/obiectiv sau setare a aparatului. Este important să știi că nu este recomandat să fotografiezi la prânz, când lumina este dură și nepotrivită, ci în acea „ora de aur la apus” când lumina este blândă și melancolică. La fel de important este să înțelegi cum expui corect. Însă uneori simplificarea este utilă – puteți fotografia oricând cu un aparat pe film, chiar și de unică folosință. Important este să vă fie dragă imaginea la final, așa cum nouă ne sunt dragi imaginile cu copiii noștri.

Voi ce ați mai vrea să știți despre cum să ne fotografiem copiii?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa