Cititul cu voce tare în fața copilului. Cinci beneficii esențiale

Daniela Ghiorghe
cititul cu voce tare

Cititul este o activitate care te introduce într-o lume imaginară în care poți să fii ce vrei tu. În plus, acest proces are și o parte practică, pentru că reprezintă baza pentru cea mai importantă aptitudine a unui copil: învățarea.

Cum pot contribui părinții la acest proces de dezvoltare? Răspunsul este simplu: este nevoie doar să-i citești cu voce tare copilului tău în fiecare zi. În felul acesta, îi vei asigura un avantaj la începerea școlii, potrivit thegracetales.com.

Mai jos găsiți 5 beneficii ale cititului cu voce tare, care vă vor ajuta copiii să se dezvolte în această eră digitală care ne obligă pe toți să petrecem mult timp în fața ecranelor, decât cu cărțile în mână.

1. Cititul cu voce tare îmbunătățește înțelegerea

Unele studii arată că atunci când unui copil i se citește des, părțile creierului lui care se ocupă cu înțelegerea și imaginația sunt foarte active. Când aceste zone sunt folosite cât mai mult, pot ajuta micuții să-și dezvolte aptitudini esențiale de citit, ca recunoașterea și înțelegerea cuvintelor. Până la urmă, despre asta este vorba, nu-i așa? Să înțeleagă ceea ce citesc. Dacă cel mic nu înțelege un cuvânt, recitește-l și încurajează-l și pe el să facă la fel.

2. Promovează un vocabular complex

Cititul îi ajută pe copii să-și extindă vocabularul, iar părinții pot juca un rol în acest proces de învățare a cuvintelor noi, prin citirea cu voce tare a cărților preferate acasă. Te poți uita rapid la pagini înainte de a le citi, pentru a vedea ce cuvinte merită evidențiate. Apoi explică-i-le și dă-le exemple în alte contexte. De asemenea, începe să folosești cuvintele nou învățate în discuții de zi cu zi, pentru a se obișnui cu ele.

3. Ajută la construirea încrederii în sine

Cititul în general ajută la dobândirea fluenței, pentru că, după cum am învățat, repetiția este mama învățăturii. Copiii își pot îmbunătăți viteza de citire și dicția, mai ales când ascultă ce le citesc părinții, pentru că au tendința să imite ceea ce aud. De aceea, pe măsură ce micuții vor deveni mai buni la citit, le va crește și încrederea în sine.

4. Cultivă timp de calitate petrecut în familie

Dacă citești împreună cu cel mic, nu numai că îl va ajuta pe el, dar este și o modalitate plăcută de a vă apropia. Introdu elemente distractive pentru a-l atrage către acest gen de activități, precum folosirea unui ton amuzant sau a expresiilor faciale. Aceste gesturi creează energie pozitivă în timpul cititului, care ar putea să se transforme în dragoste pentru citit.

5. Încurajează copiii să citească din plăcere

Nimic nu se compară cu magia citirii unei cărți bune. Dacă îți expui copilul la cărți încă de la o vârstă fragedă, îl înveți că acest proces este o activitate plăcută, înainte de a face asta la școală, din nevoie. Este indicat să variezi genul cărților, pentru ca acesta să își aleagă singur ce cărți îi plac (potrivite pentru vârsta lui, desigur).

Dacă ești interesată de acest subiect, citește și articolul Cum îți încurajezi copilul să citească de plăcere.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa