Idei de joacă pentru copii. 8 metode distractive de încercat acasă

Delia Grigoroiu
Idei de joacă pentru copii băiat
Ai rămas în pană de idei de joacă pentru copii? Atunci noi îți recomandăm 8 metode foarte distractive pe care le poți încerca acasă alături de cei mici.

Idei de joacă pentru copii – Sau ce facem cu copilul în casă când e vremea rea

Declar sus și tare: sunt cea mai bună bonă a copilului meu de 3 ani, mai ales atunci când afară e urât, așa cum a tot fost în ultimul timp. Deși de cu seară ne făceam planuri de ieșit prin parcuri sau la plimbare, vremea londoneză de la București ne strică orice avânt de joacă în aer liber. Concluzia: am stat în casă, ne-am jucat și ne-am distrat! Iată 8 idei de joacă pentru copii!

Idei de joacă pentru copii – Cum să stăm în casă fără să ne suim pe pereți

Ca să va iasă joaca în casă, trebuie să fiți odihniți, fără deadline-uri și alte presiuni casnice. Va spun sigur că, dacă va gândiți că aveți de terminat vreun mail sau că nu ați dat cu mopul, copilul va simți nerăbdarea.

Am descoperit că, după două zile fără desene animate, cel mic devine superinventiv și scoate din tolba creierașului lui odihnit idei de joacă la care nu m-aș fi gândit niciodată. Mai jos iată 8 idei de joacă pentru copii peste 3 ani (în casă):

Atenție: aveți nevoie de recuzită, de stare bună și chef de tăvălit pe jos.

8 idei de joacă pentru copii pentru a vă petrece un timp jucăuș în casă

Idei de joacă pentru copii – 1. Ghicitorile: Într-o dimineață, la micul dejun, copilul meu plângea că vrea imediat la desene animate. Eram cât pe ce să îl laș până când a început să mă întrebe, într-o joacă, ce e cutie neagră și devine multicoloră, are sunet tare sau încet. Desigur era vorba de televizor și m-am prins că e o joacă de-a lui, după care am ținut-o așa vreo oră numai cu ghicitori. Joacă asta îl prinde mai nou oricând e plictisit minute bune, mai ales în trafic.

Idei de joacă pentru copii – 2. Mima: După o seară petrecută cu prietenii noștri mari fără copii, când s-a lăsat cu mima și cu jocuri de cărți, băiețelul nostru și-a reamintit acest joc fix când nu mai aveam idee despre ce să mai jucăm. Ce-i drept, mimează încontinuu aceleași gesturi: doarme, se trezește, se spăla pe dinți, se urcă în mașină și pleacă la serviciu, dar jocul asta e așa de amuzant pentru noi părinții, încât am învățat să ne și certăm mimând!

Idei de joacă pentru copii – 3. Gimnastică: aveam chef să fac niște abdomene, mă rog, de fapt, aveam nevoie, iar băiețelul jucăuș îmi stătea în cale. Fix când voiam să mă întind pe spate, el se așeza sub mine, sau atunci când făceam podul, el trecea în viteză pe sub el într-o distracție maximă. Numai pe mine nu mă amuză, până când l-am pus să săra, să meargă că piticul, să bată din palme pe ritm, să îmi țină picioarele strânse atunci când făceam abdomene sau să facă sfoară și el cu mine. Și de atunci își cară singur salteaua prin casă și face pe antrenorul cu mine fix când nu am chef de gimnastică. Măcar știu acum că am motivație serioasă să îmi fac exercițiile.

Idei de joacă pentru copii – 4. Pictură pe pereți: nu vă panicați, nu pictăm chiar pe pereți, deși nici nu îi interzicem să o facă. Am lipit 8 coli dintr-un bloc de desen uriaș pe o parte din pereții camerei sale pe care se joacă după bunul plac. Joacă cu culorile îl ține și jumătate de oră, îl calmează după activități agitate și mă ajută și pe mine să mă relaxez, căci pictez și eu cu el.

Idei de joacă pentru copii – 5. Volei cu plastilină: toată iarnă cam asta am făcut în casă: aruncăm unii în alții cu mingii mici din plastilină făƒcutムîn casă din aluat și colorant alimentar. Și ne-am distrat, ne-am și supărat, am mai pierdut și plastilină prin casă, însă scopul era că fiecare să prindă câte 10 mingi, în timp ce copilul încerca să le fure.

Idei de joacă pentru copii – 6. Domino din piese de lemn: dacă și voi aveți în casă jocul Turnul instabil, cel din piesele de lemn, atunci aveți mare noroc, căci din aceste piese puteți construi un domino de toată frumusețea și să repetați construirea și demolarea lui la nesfârșit. Copilul nu se va sătura dacă nici voi nu o să va săturați să puneți mereu piesele la loc.

Idei de joacă pentru copii – 7. Titirezul cu timer: vă trebuie un titirez și un timer. Fiecare învârte titirezul și își cronometrează timpul și trebuie să facă de fiecare data un timp mai bun. Cu acest prilej cel mic învață să numere. Noi am ajuns cu număratul până la 18 (recordul de timp de învârtire al titirezului a fost de 18 secunde), ceea ce nu e rău deloc.

Idei de joacă pentru copii – 8. Picnic pe covor/în cort: ultima soluție în zi ploioasă? Întindeți o păturică pe jos, aduceți farfuri, ceșcuțe, fructe, semințe, sau ce vreți să mai gustați și jucați-va de-a picnicul.

Copilul tău e plin de energie tot timpul? Citește cartea ”Cum să crești un copil energic” și află cum să ții pasul cu el. Aceasta este disponibilă AICI.

 Voi cum vă petreceți timpul în casă cu cel mic?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa