5 abilități esențiale dezvoltate de copiii care se joacă în bucătărie

TOTUL DESPRE MAME
joaca în bucătărie

Oricât de ciudat ți s-ar părea la prima vedere, bucătăria este un loc de joacă minunat pentru copii, încă de la vârste foarte fragede. Și, așa cum știi deja, copiii învață jucându-se. Atunci de ce să nu folosești această încăpere ca pe un spațiu didactic, în care copilul tău să învețe și, mai mult decât atât, să își dezvolte creativitatea și chiar să consolideze relația cu tine. Joaca în bucătărie este, cu siguranță, prilej de învățare.

Nu este nevoie să te gândești la copilul tău ca la un potențial MasterChef atunci când îl lași să își manifeste creativitatea în bucătărie, ci doar să îi lași frâu liber imaginației și îndrăznelii care, la vârste mici, sunt de-a dreptul debordante. Tot ce are nevoie, pentru început, este să înțeleagă niște reguli de bază în bucătărie, să știe la ce folosesc toate acele ustensile, care sunt periculoase și care nu și, desigur, cum trebuie ele manevrate. Vei observa că, odată cu dezvoltarea competențelor de gătit, copilul tău va face o serie de achiziții aplicabile ulterior atât la școală, cât și în viața de zi cu zi.

Acest articol conține plasare de produse

Cum îi ajută pe copii joaca în bucătărie?

01_kv_locale_omo_297x4205Îi îndeamnă să rezolve probleme

Adesea, rețetele sunt precum un puzzle. Fiecare ingredient și fiecare proces corespund unei secvențe, este ca o piesă de puzzle. Prepararea mâncării le solicită copiilor gândirea și atenția. Ei trebuie să își dea seama care sunt pașii de urmat și, evident, să evalueze (să guste) rezultatul final. Dacă ceva a mers greșit (să zicem că s-a făcut exces de ingrediente), atunci trebuie să găsească soluții să repare. Și, iată, așa intervine creativitatea și, mai mult decât atât, copilul învață să fie flexibil.

Cum se aplică asta la preșcolari?

Determinarea ordinii în care este normal să se desfășoare lucrurile este foarte importantă în cadrul acestei etape de dezvoltare. Parte importantă din rezolvarea a numeroase probleme academice, dar și a situațiilor de viață – de la nararea unei întâmplări, până la rezolvarea unei probleme de matematică -, secvențialitatea îi ajută pe copii să învețe să spună ce urmează să se întâmple mai departe.

În cazul școlarilor, practica rezolvării de probleme îl face mai independent, în condițiile în care cei mai mulți copii au deja abilitatea de a citi cursiv și, astfel, de a executa rețetele de unii singuri. Provocarea în cazul lor ține mai mult de execuție: cum distribui cantitățile corecte, cât timp am nevoie pentru a găti această parte a rețetei, cât pentru restul?

Îi face responsabili și independenți

03_kv_locale_omo_297x4205Cei mai mulți copii simt importanța siguranței în bucătărie încă de când sunt foarte mici și se apropie prea mult de cuptorul în funcțiune. Mai târziu, când ei înșiși vor începe să prepare în joacă sau serios – se știe că, pentru copii, joaca este ceva serios – mâncarea în bucătărie, ei vor învăța și alte reguli, dincolo de ”FRIGE!”. Cum ar fi că este foarte important să se spele pe mâini înainte de a începe să prepare o rețetă, să aibă grijă atunci când folosesc obiecte ascuțite sau să poarte un șorț. Murdărirea în timp ce experimentează în bucătărie nu trebuie să fie o grijă pentru copilul tău și nici pentru tine. Copiii care se murdăresc învață. Petele de pe haine sau de pe fața de masă sunt semne clare că micuțul se distrează pe cinste în bucătărie și trebuie să te bucuri de bucuria lui. Hainele se curăță imediat cu detergenții de ultimă generație, cum este OMO Ultimate, pe care îl poți comanda și online.  Așa te poți relaxa și tu și copilul tău care, pentru că nu va simți niciun fel de îngrădire, se va cufunda întru totul în procesul de creație a desertului.

Dacă ai copil de vârstă preșcoalară, cea mai populară rețetă este cea de fursecuri homemade cu ingrediente simple: biscuiți integrali fărâmițați și amestecați cu unt de arahide, banane și stafide. Micuțul își va prepara astfel propria gustare de care, cu siguranță, va fi foarte mândru. Iată o primă dovadă de independență!

Când va mai crește, va putea crea rețete mai complexe, folosidu-se de ingrediente mai sofisticate, dar și de aparatura electrocasnică din bucătărie. Chiar dacă încă va avea nevoie de o mână de ajutor din partea ta, momentul este deosebit de prielnic pentru a consolida comunicarea dintre voi. Tu trebuie doar să îl responsabilizezi.

Îi ajută să își conștientizeze propriului corp

Bucătăria este prilejul minunat pentru a testa coordonarea mână-ochi a copilului tău. Nicăieri altundeva celui mic nu îi vor fi mai solicitate toate cele cinci simțuri ca aici. Să pună făină dintr-o măsură într-un bol, să spargă un ou, să testeze cu scobitoarea dacă aluatul este gata copt sau să decidă dacă a ales cantitatea optimă de scorțișoară – cât încape în căușul palmei este echivalent al unui ”praf de sare”? – sunt etape care îl vor face pe cel mic să își testeze limitele și să își dorească să treacă dincolo de ele.

Așa că nu te teme să îi pui copilului la dispoziție vase casante, pahare sau obiecte cu potențial pericol, însă asigură-te că ești mereu în preajma lui pentru a preveni accidentele.

Îi dezvoltă abilitățile sociale

Din cele mai vechi timpuri, oamenii socializează la masă. De ce nu ar face-o și copilul tău? Participarea lui la prepararea cinei, la servirea mesei și zâmbetele de mulțumire ale celorlalți membri ai familiei în timp ce savurează mâncarea preparată cu ajutorul lui îi vor aduce copilului satisfacția lucrului bine făcut. Tot acum, el are prilejul de a deprinde bunele maniere la masă și de a-și exercita abilitățile de a socializa.

În cursul zilei puteți pune la cale un tea party, unde cel mic să exerseze a spune ”te rog” și ”mulțumesc”, dar și să-și servească invitații. Desigur, și a ”curăța după musafiri” poate fi o activitate amuzantă, mai ales că știți că murdăria hainelor sau a feței de masă nu reprezintă pentru voi o problemă.

Le dezvoltă creativitatea

Copiii au uimitoarea capacitate de a gândi dincolo de limite și astfel pot face din bucătărie un loc de joacă pe cinste. Astfel, dacă nu aveți de gând să gătiți propriu-zis, puteți folosi bucătăria ca pe un atelier de arts and crafts și să creați tot felul de ornamente – pentru Crăciun, de exemplu, că tot este aproape – folosind lipici, plastilină, diferite ornamente – chiar și ornamente de tort – dar și paste ori boabe de fasole, linte sau orez.

Încurajează-ți copilul să creeze propriile rețete cu care să se joace respectând atât stilul clasic de a găti, cât și să inventeze noi mecanisme. Experimentele sunt esențiale în a-l îndemna pe cel mic să caute soluții, să inoveze, să fie creativ. Dovada în acest sens o poți vedea din experimentul OMO, Creativitate vs pete.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa