Activități pe care frații mai mari le pot face cu bebelușii

Alexandra Constantin
activități pe care frații mai mari le pot face cu bebelușii

Activități pe care frații mai mari le pot face cu bebelușii? De ce nu, mai ales că prin joc se poate dezvolta o legătură între cei doi. În plus, activitățile pe care le propunem sunt distractive pentru amândoi.

Activitățile pe care frații mai mari le pot face cu bebelușii sunt o bună modalitate prin care pot petrece timpul împreună, dar și să se acomodeze treptat unul cu celălalt. O bună strategie este să îi prezinți fratelui mai mare bebelușul spunând că este un companion de joacă. Doar că jocurile pe care le poate pune în practică trebuie să fie adaptate și pentru micuț, arată www.parents.com.

Jocuri potrivite pentru 0-3 luni

Bebelușul nu poate să facă multe lucruri în acest interval de vârstă, dar știe să asculte ceea ce se întâmplă în jurul lui.

  • Privește asta! – Copiilor mai mici și preșcolarilor le place ideea de a se juca de-a profesorul, așa că îl poți învăța pe fratele mai mare următoarea activitate. Spune-i să pună mâna pe o jucărie moale sau una care face zgomot și să o țină în fața bebelușului. ,,Micuțul poate să urmărească cu privirea jucăria mai ales dacă este ținută aproape de fața lui”, spune Rahil D. Briggs, profesor de pediatrie la Colegiul Medical ,,Albert Einstein” din Bronx, SUA. Mai târziu când bebelușul va putea prinde jucăria cu mâna îi poți spune fratelui mai mare că el l-a învățat să facă asta.
  • Să învățăm să zâmbim – Fratele mai mare poate să înceapă să zâmbească și chiar să facă diferite grimase pentru a-l distra pe bebeluș. Cu atât mai mult cu cât după vârsta de 2-3 luni micuțul începe ușor să zâmbească. Încurajează-l pe copilul mai mare să scoată diferite sunete și să se strâmbe la cel mic.
  • Spune o poveste – Fratele mai mare poate să îi spună povești bebelușului, indiferent dacă știe să citească sau că le inventează pe loc. Poți să îi spui copilului mai mare că deși bebelușul nu știe să vorbească îl ajută foarte mult faptul că el îi citește povești. Nu doar că bebelușul aude cât mai multe cuvinte, ci contactul vizual cu fratele mai mare îl ajută să lege o legătură puternică.

Jocuri potrivite pentru 3-6 luni

În acest interval de vârstă bebelușul râde mai mult și devine tot mai activ și ușor de animat. Se poate ca până la vârsta de 6 luni să înceapă să își cunoască fratele mai mare și chiar să reacționeze când îl vede – lucru ce îl poate stimula pe acesta din urmă.

  • Planifică un spectacol – Râsul bebelușului este și un bun stimulent pentru fratele mai mare. Așa că se poate juca mai ușor cu el. Își poate pune jucării pe cap pentru amuzamentul celui mic și îi poate cânta.
  • O mică diversiune – În jurul vârstei de 4-6 luni bebelușul poate să fie pus pe burtă pentru a căpăta mai multă putere și pentru a-și ține capul sus. Poți transforma totul într-o joacă chiar dacă poziția pe burtă nu e chiar preferata micuțului. Pune-l pe burtă, iar fratele mai mare să așeze mai multe jucării în fața lui și să-l încurajeze să ajungă la ele.
  • Răspunde și tu – Explică-i copilului mai mare că gângurelile bebelușului sunt de fapt modul lui de a comunica. Încurajează-l să vorbească cu micuțul atunci când acesta începe să scoată sunete și chiar să le imite pentru amuzamentul amândorura.

Activități pe care frații mai mari le pot face cu bebelușii – ideale pentru 6-9 luni

De regulă bebelușul stă bine în fund până la această vârstă sau chiar se ridică dacă este susținut. Iar acest lucru îl face un companion de joacă bun.

  • Să învățăm să demolăm – Un copil care a petrecut mai mult timp să construiască un turn poate să devină furios când fratele mai mic îl dărâmă. Îl poți încuraja să construiască rapid un turn și să vadă dacă fratele mai mic poate să-l doboare. Copilul mai mare se poate amuza și el dacă îi explici în acest fel și chiar ajunge să se bucure și el de activitatea distractivă.
  • Fă niște zgomote – Dă-le copiilor mai multe jucării (care să fie potrivite și pentru micuț) care să facă zgomote, apoi roagă-l pe cel mai mare să îl învețe pe cel mic să bată în ele. (Sfat: bine este ca fratele mai mare să nu bată foarte tare, mai ales că cel mic este posibil să nu fie obișnuit cu zgomote puternice).

Jocuri potrivite pentru 9-12 luni

Bebelușul tău începe să se miște tot mai mult și chiar să-și imite fratele mai mare.

  • De-a v-ați ascunselea – În jurul acestei vârste micuții încep să înțeleagă că un lucru există, chiar dacă ei nu îl văd. Îi poți spune fratelui mai mare să vină cu tot felul de idei de jocuri în care obiectele dispar, după care reapar. De exemplu: poate să pună o păturică peste o jucărie, să-și acopere fața cu mâinile sau să se ascundă după canapea și apoi să-l surprindă pe micuț.
  • Mergi la o plimbare – Este foarte posibil ca cel mic să facă primii pași în jurul vârstei de 1 an. Pune niște muzică pentru copii și roagă-l pe fratele mai mare să-l învețe pe micuț să meargă. Apoi să-l prindă de mânuțe și chiar să îi arate cum să pună un picior în fața celuilalt.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa