Activități pentru copii. 6 jocuri inedite care îi pot ține ocupați mult timp

Alexandra Constantin
copii care se joaca cu un acvariu

Și copilul tău se plicitisește repede de zecile de jucării pe care te-a rugat cu ardoare să i le cumperi? Atunci trebuie să încerci ideile de activități pentru copii pe care ți le propunem. Nu doar că sunt simplu de realizat, ci ajută și la dezvoltarea mai multor abilități.

Activități pentru copii: cutia senzorială

O bună modalitate prin care copilul își poate dezvolta simțul tactil, dar și distra în același timp este cutia senzorială. Și nici nu ai nevoie de multe lucruri pentru a o realiza.

 

Ai nevoie de:

  • o cutie mai mare;
  • materiale precum boabe de fasole, paste, pietre mici și mari, mărgele de diferite dimensiuni, bile de bumbac, frunze, nisip, paie;
  • jucării de mici dimensiuni (litere, cifre, forme de animale, scoici, flori) care să fie ascunse în nisip.

Cum să se joace

Copilul nu numai că o să fie tentat de comorile pe care trebuie să le descopere în nisip, ci se poate amuza în timp ce încearcă să ghicească jucăria pe care a găsit-o, arată www.brighttside.me.

Peretele de descoperire

Copilului tău îi place să caute lucrurile ascunse? Atunci trebuie să îi faci un perete al descoperirilor, modalitate inedită care nu numai că îl poate ține ocupat, ci care să îl și amuze.

Ai nevoie de:

  • orice lucru pe care îl ai în casă și care poate să fie deschis, închis, rotit, care să facă zgomot, care să fie pufos (de exemplu, fermoare, lanțul de la ușă, mărgele, nasturi, încuietori, flori etc).

Cum să se joace

Lasă-l pe copil să descopere fiecare parte din peretele pe care îl construiești. Încuietorile, lucrurile care fac zgomote, nasturii și mărgelele sunt o bună modalitate care să-i capteze atenția pentru mult timp. În plus, varietatea de obiecte îl va face să se întoarcă de fiecare dată la peretele descoperirilor pentru a se juca.

Activități pentru copii: un acvariu cu jucării

Îți dorești să-l înveți pe copil cât mai multe despre mediul înconjurător în timp ce se joacă? Atunci o bună idee este să-i faci un acvariu și să-l ajuți să descopere mai multe despre mediul acvatic.

Ai nevoie de:

  • un vas mare pentru apă/de tip acvariu;
  • pietricele sau mărgele colorate;
  • jucării specifice mediului acvatic;
  • bucăți de coajă de copac, de polistiren, monede, paie de băut apă, flori, frunze.

Cum să se joace

Încurajează-l pe copil să-și suflece mânecile, să bage mâna în acvariu și să descopere ce se află pe fundul apei. Lasă-l să mute obiectele în alt recipient și explică-i cu ce elemente de pe fundul mării sunt similare. Va fi distractiv pentru el să vadă că unele obiecte se scufundă și altele nu. Arată-i și cum poate să facă bule la suprafața apei folosind paiele de băut.

Sticlele muzicale

De câte ori nu s-a întâmplat ca micuțul să fie mult mai captivat de un bidon gol aruncat prin casă decât de jucăria colorată primită în dar? Atunci trebuie să-i faci rost de jucării care să-i capteze atenția, precum sticlele muzicale.

Ai nevoie de:

  • bidoane goale;
  • pietricele, orez, fulgi de ovăz, paste, scoici mai mici, boabe de năut.

Cum să se joace

Umple bidoanele cu diferite ingrediente și obiecte și lasă-l pe copil să se bucure în timp ce le plimbă prin casă, le mișcă sau dă cu șutul în ele. Fiecare va scoate un sunet diferit, iar acest lucru îi va capta atenția. În plus, îl poți învăța diferența dintre sunetele mai ușoare și cele puternice în funcție de conținutul sticlei.

Activități pentru copii: labirintul jucăriilor

Pentru copil este foarte important să descopere cum să se joace și singur, nu având mereu compania mamei sau a tatălui. O bună modalitate prin care poți face asta este să construiești un labirint al jucăriilor. Iar lucrurile de care ai nevoie sunt la-ndemână.

Ai nevoie de:

  • un coș de rufe;
  • o ață mai groasă;
  • jucăriile preferate ale copilului.

Cum să se joace

Pune jucăriile în coșul de rufe, apoi bagă ață prin găurile din pereții acestuia astfel încât și formezi un labirint. Ajută-l pe copil să descopere cum poate să-și recupereze jucăriile preferate după ce reușește să le scoată dintre ațe.

Lumea mirosurilor

Idei de activități pentru copii? Una dintre acestea este chiar jocul numit lumea mirosurilor, joc de care se poate bucura și copilul tău acasă. Nu doar că este o oportunitate de a învăța diferitele mirosuri, ci și să descopere lucruri noi.

Ai nevoie de:

  • solnițe mai mici;
  • plante;
  • bucăți de fructe și legume.

Cum să se joace

Umple recipientele mici de sticlă cu ingrediente diferite și încurajează-l pe copil să le desfacă și să descopere mirosul și alimentul din interior. Schimbă din când în când ingredientele astfel încât să învețe cât mai multe plante/alimente.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa