Activități recreative pentru copii. De ce sunt importante și ce beneficii aduc

Alexandra Constantin
activități recreative

Activități recreative pentru copii? De ce nu, mai ales că există atâtea opțiuni dintre care poate alege și care aduc numeroase beneficii pentru dezvoltarea lor.

Nu puține sunt la număr beneficiile pe care le aduc activitățile recreative copilului tău. Și ele sunt cu atât mai importante având în vedere cât de solicitante ajung să fie sarcinile pe care le are de îndeplinit la școală, potrivit www.creativechild.com. Activitățile recreative pentru copil:

  • ajută la reducerea stresului;
  • cresc stima de sine;
  • cresc nivelul de competență;
  • întăresc legătura cu prietenii și cu familia;
  • sunt o bună cale de a învăța autodisciplina;
  • îl ajută să fie răbdător;
  • îl învață să stabilească obiective și să ia decizii;
  • sunt una dintre cele mai bune forme de activitate fizică;
  • îmbunătățesc abilitățile motorii și coordonarea bilaterală;
  • dezvoltă abilitățile de gândire critică;
  • încurajează creativitatea;
  • sunt o bună măsură de protecție împotriva activităților mai puțin indicate (precum statul în fața ecranului tv, jocurile pe telefonul mobil/tabletă/calculator).

În timp ce unor copii le vine foarte ușor să-și aleagă activitatea recreativă care li se potrivește, altora le este foarte dificil să se decidă. Copilul tău se încadrează în cea de-a doua categorie? Atunci nu mai aștepta și ajută-l să găsească ce i se potrivește cel mai bine.

  • Fă împreună cu el o listă a activităților care i se par interesante.
  • Întreabă-l ce îi place să facă și ce nu.
  • Găsește tabere de scurtă durată (de exemplu cele de weekend) în care să practice sporturile lui preferate sau caută centre de activități în zona în care locuiți și unde să poată să facă lucrurile care îi plac.
  • Lasă-l pe copil să te îndrume către ceea ce îi place. Este posibil ca ție să îți placă baschetul, handbalul sau fotbalul, dar copilul tău să arate că are aptitudini pentru a studia vioara sau orice alt instrument muzical. El o să fie încântat și o să aibă parte de beneficiile menționate mai sus doar dacă face ceva ce îi place cu adevărat.
  • Ajută-l să-și descopere pasiunea pentru diferitele activități recreative. Copilul o să descopere ce îi place să facă în timpul liber doar dacă îi explici și îl lași să încerce câte puțin din fiecare domeniu.

Activități recreative pentru copii: sporturile

Practicarea sporturilor îl învață pe copil importanța lucrului în echipă, a practicii, să fie perseverent, curajos, acestea pe lângă beneficiile asupra sănătății. Sporturile se numără printre activitățile recreative care îl solicită cel mai mult. Pregătește-te să te trezești devreme în diminețile de weekend pentru a-l duce la antrenamente, dar și pentru plecările în cantonament sau cele pentru meciurile importante. De asemenea, nici costul uniformei sau a echipamentului nu trebuie trecut cu vederea. Important este fără doar și poate sentimentul de împlinire pe care îl are copilul atunci când face ceea ce îi place cu adevărat.

Arta spectacolului

Arta spectacolului/arta teatrală este o bună modalitate prin care copilul își poate dezvolta creativitatea, să învețe să comunice, să fie disciplinat, să-și dezvolte abilitățile interpersonale și să se exprime. Acest domeniu include actoria, interpretarea vocală/la un instrument, baletul, dansul, magia și teatrul de păpuși.

Artele vizuale

Documentarea este unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba de arte, fapt ce îl ajută pe copil să se dezvolte mai bine, mai frumos. Prin studierea artelor vizuale își dezvoltă limbajul, își îmbunătește abilitățile motorii, învață să fie inventiv, dar și să se exprime într-un mod creativ. Copilul poate să fie atras de pictură, desen, sculptură, fotografie, dar și de regie de film.

Colecționarea de obiecte

De la colectarea de timbre, de șervețele și până la adunarea de monede vechi, colecționarea poate să fie o activitate recreativă pentru copil care este nu doar interesantă, ci și amuzantă. Prin intermediul acesteia el poate să-și dezvolte abilitățile observaționale, să gândească organizat și să lege conexiuni sociale. Nu puține sunt opțiunile dacă micuțul pare interesat de domeniul colecționării: timbre, monede, cărți de benzi desenate, cartonașe, pietre prețioase, antichități.

Activități în aer liber

Petrecerea timpului în aer liber ajută la reducerea anxietății, oferă timp pentru a te conecta cu ceilalți companioni de joacă și cu natura, dar și presupune mișcare, ceea ce aduce zeci de beneficii sănătății. Drumețiile, pescuitul, mersul cu cortul, cățărările și trasul  cu arcul sunt doar câteva dintre activitățile recreative dintre care poate alege copilul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa