Animalele copilului: cum să nu-ţi moară peştii din acvariu

Alexandra Irimiea
cum-sa-nu-iti-moara-pestii-in-acvariu-totul-despre-mame

Să ai un acvariu nu este atât de simplu. Iată care sunt sfaturile specialistului legate de întreținerea lui, schimbarea apei și îngrijirea peștilor.

Iusti iubește animalele de companie și, dacă ar putea, le-ar lua pe toate acasă. Dar oare câți copii n-ar face asta? Are un acvariu și următoarele pe listă sunt o pisică și un papagal. Iar pentru că are doar cinci ani, am decis să mai așteptăm puțin până să-i luăm și un cățel. I-am explicat că trebuie să-i dea de mâncare, să-l plimbe pe afară, nu doar să se joace cu el. Și eu iubesc animalele de companie, dar mă gândesc oare unde vor avea toate loc în apartament și cum se vor înțelege, fără să se omoare între ele. Dar până atunci ne luptăm să ținem în viață peștișorii din acvariu care mor pe capete.

Primul peștișor l-am luat acum un an – un caras auriu pe care l-am ținut câteva zile într-un borcan. Apoi ne-am luat un acvariu și, bineînțeles, mai mulți peștișori. Eram cu toții încântați, mai ales Iusti. Dar în mai puțin de o lună s-a întâmplat nenorocirea. Unul dintre peștișori a murit. Apoi, încă unul și tot așa. Ne-am cumpărat peștișori noi. Ne-am luat și un acvariu mai mare. Degeaba. În acest an de când îi avem în „compania” noastră, din când în când ne mai moare câte-un pește.

Cred că a fost una dintre primele (și puținele) dăți în care a trebuit să-i explic lui Iusti ce este moartea, cum apare, de ce, etc. El a părut că a înțeles că e ceva ce se mai întâmplă, că e firească, mai nedumerită însă am fost eu. Avem filtru, pietriș, le schimbăm apa cam o dată pe lună, le-am luat diverse feluri de mâncare, chiar și cu vitamine. Iusti îi hrănește inclusiv cu muștele pe care le prinde cu pliciul prin casă. Soțul este calm. Spune că a avut și el acvariu când era mic și că pățea la fel, eu însă nu mă pot conforma cu ideea asta de moarte continuă în casa mea. Sigur, pe undeva, facem ceva greșit.

Laurențiu Miron, specialistul în acvaristică de la Pentruanimale.ro, ne explică tot ce trebuie să știm pentru ca să înțelegem mai bine ce înseamnă un acvariu. El este un microsistem în care toate părțile componente sunt într-o strânsă legătură: peștii cu plantele, plantele cu substratul și iluminarea, iar toate acestea cu apă – cea mai importantă „piesă”. Pentru a avea pești sănătoși, trebuie să creem o apă sănătoasă și curată – iar asta nu înseamnă doar o apă limpede, ci una din care am scos tot ce este nociv plantelor și peștilor.

Întreținerea unui acvariu

Atunci când amenajăm un acvariu trebuie să știm cu ce fel de pești îl vom popula – cei care trăiesc în apă moale sau în apă dură, calcaroasă. Așadar în momentul cumpărării este bine să ne documentăm ori pe internet, ori la fața locului în magazin, întrebând vânzătorul.
În continuare îți oferim un ghid de îngrijire a unor pești comuni, mai puțin pretențioși:

Pasul 1 – Așezarea substratului în acvariu

Nisipul nu trebuie să schimbe foarte mult pe viitor proprietățile apei și nici nu trebuie să se dizolve. Recomandăm unui începator un nisip care a rezultat din sfărâmarea unor pietre mai puțin calcaroase, pentru a evita creșterea durității apei din acvariu. Să nu uităm că țara noastră este oricum o țară cu apă dură, calcaroasă.

Pasul 2 – Pregătirea apei

De regulă, ea conține clor și alți dezinfectanți, fiind o apă de rețea. Astfel, sunt necesare soluții pentru pregătirea ei, administrate de la început. Acestea scot din apă clorul și metalele grele cum ar fi plumbul, cuprul, etc. Exemple de soluții care neutralizează clorul și metalele grele din apă sunt JBL Biotopol și JBL Biotopol Plus, acesta din urmă fiind mai concentrat, folosindu-se la pregătirea unei mai mari cantități de apă.

Pasul 3 – Colonizarea cu bacterii vii a substratului, filtrului și apei

Rolul acestor bacterii vii este de a descompune reziduurile peștilor, evitând formarea amoniacului – cel mai nociv compus care se poate întâlni într-un acvariu. Aceste bacterii vii mențin apa limpede și sănătoasă. Produsele care le conțin se numesc denitrificatoare și au rolul de a neutralizarea amoniacului. Pentru a fi siguri că am creat un biotop optim pentru pești sau plante, apa trebuie verificată cu un test special. În momentul în care valorile măsurate (NH4 minim, NO2 minim, NO3 minim) ating valori optime, înseamnă că apa este pregătită.

Pasul 4 – Menținerea temperaturii

Temperatura trebuie să fie constantă, 25 de grade Celsius, folosind un încălzitor cu termostat. În momentul în care aducem peștii de la magazin în punga de transport, trebuie neapărat să-i ținem câteva minute cu tot cu pungă pe apă, pentru a echilibra temperatura.

Pasul 5 – Aclimatizarea peștilor cu noua apă

Niciodată apa din punga de transport nu va fi asemănătoare cu cea din acvariu, provenind din două medii diferite. Va trebui să o amestecăm încet, luând din acvariu și turnând în punga de câteva ori, pentru a obișnui peștii cu noua apă.

Cum se hrănesc peștii din acvariu

Hrănirea peștilor este o chestiune la fel de delicată ca și pregătirea apei. Administrarea de mâncare în cantități mari, va duce în scurt timp la stricarea calității apei din acvariu. Pentru că nu se poate consuma în totalitate, va intra în descompunere, ducând la formarea amoniacului , implicit la moartea peștilor, tulburarea apei, miros urât, etc.

Deși toate acvariile sunt dotate cu filtre externe sau interne, ele nu pot absorbi, filtra și neutraliza acest amoniac NH4 doar printr-o filtrare mecanică, prin bureți. Din această cauză s-au creat bacteriile denitrificatoare care descompun acest amoniac în nitriți (NO2) și nitrați (NO3). Nitriții nu pot fi înlăturați din acvariu decât cu ajutorul unui alt fel de bacterii care îi transformă în nitrați ce pot fi înlăturați din acvariu prin folosirea unor medii filtrante sau schimbarea periodică a apei.

De ce mor peștii?

1. Șocul de temperatură – Când îi transferi într-o apă mai rece sau mai caldă;
2. Apa toxică – Când sunt prea mulți compuși toxici: amoniac (NH4), nitriți (NO2) și nitrați (NO3);
3. Apă diferit calcaroasă – Când este diferența foarte mare între duritățile apei din acvariu și apa din punga de transport, de unde au provenit peștii;
4. Schimbarea apei – Apa unui acvariu nu trebuie înlocuită total, ci doar parțial, curățând și sifonând substratul, pentru că în momentul adăugării unei mari cantități de apă nouă, nu facem decât să stricăm tot ceea ce am făcut până în acel moment. Cantitatea optimă ce trebuie înlocuită periodic, la 8-12 zile, nu trebuie să depășească 8-12% din volumul acvariului. Întotdeauna apa pe care o adăugăm peste pești în acvariu nu trebuie să fie prea rece sau prea caldă, pentru că intervine șocul termic;
5. Incompatibilitate – Dacă peștii pe care i-ai cumpărat nu sunt „prieteni” între ei, atunci nu pot supraviețui împreună, în același acvariu. O idee logică și simplă, dar care nu credeam că se aplică atât de mortal și la pești;
6. Boli
7. Prea multă mâncare – Dacă îi hrănești de mai multe ori pe zi, ei nu refuză, dar nici bine nu le face. Se poate întâmpla asta mai ales dacă le dă de mâncare și mama, și tata, și copilul.

Decorarea unui acvariu

Putem folosi mai multe decorațiuni cum ar fi rădăcini, pietre, plante de plastic sau naturale. Bineînțeles, și acestea au anumite nevoi cum ar fi Iluminarea, apă pregătită, îngrășăminte la rădăcină, etc. Ele dau un aspect plăcut acvariului, totodată absorbind și o parte din substanțele nocive, înfluențând în mod benefic tot biotopul acvariului, reprezentând și un suport natural pentru toate bacteriile vii purificatoare. Plantele , în prezența luminii, consumă dioxidul de carbon din apă și produc oxigen prin fotosinteză.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa