Atenția copilului de 3-5 ani! Cinci jocuri care să îl ajute să se concentreze

Veronica Guzun, redactor
concentrare

Atenția copilului se dezvoltă puternic în perioada trei- cinci ani, de aceea, ca părinți, trebuie să fim în mod special vigilenți și să-I sprijinim în procesul de învățare.

Atenția între 3 și 5 ani

La trei ani, la copil se manifestă primele semne de dezvoltare a atenției voluntare, însă încă nu se poate concentra pe două acțiuni sau două obiecte în același timp. La această vârstă, copilul se uită fix, ascultă, vrea să ghicească o ghicitoare, încearcă să citească „ABC”, se joacă cu entuziasm.

Către cinci ani, copilul are deja o capacitate de atenție voluntară dezvoltată, reușește să participe la jocuri ce solicită atenția și memoria, potrivite pentru vârsta lui, are răbdare în timpul jocului și nu se plicitsește foarte repede, dacă activitatea este una dinamică.

Pentru a verifica dacă la cinci ani atenția copilului este dezvoltată conform vârstei, puteți să-i dați câteva sarcini simple precum:

  • Să găsească produse similare în imagine, și să spună de ce culoare sunt.
  • Să deseneze doi iepuri și două case și să traseze drumul iepurașilor fiecare către casa lui așa încât drumurile să se intersecteze la un moment dat. Puneți apoi copilul să urmeze cu privirea sau cu degețelul drumul fiecărui iepuraș către casa lui.
  • Să coloreze figuri geometrice și forme neregulate, după model.
  • Să găsească diferențe între două desene asămănătoare, cu ajutorul unor întrebări de ghidaj.

Un preșcolar ar trebui să poate face toate aceste exerciții.

Jocuri de dezvoltare a atenției

  1. În timpul plimbărilor în aer liber, descrieți împreună detaliile întâlnite pe drum: frunzele, copacii, cum dă câinele din coadă. Încurajați-l pe el să remarce detaliile.
  2. Sugerați-i copilului să spună cu voce tare ce face atunci când se joacă, să povestească în detaliu cum construiește, ce modelează, ce desenează, etc. Până la patru ani va avea nevoie de ajutor, la cinci ani va povesti singur.
  3. Joaca de-a detectivul. Părinții descriu un obiect din cameră, iar copilul ghicește despre ce e vorba. Cu cât crește, cu atât detalile descriptive trebuie împuținate, pentru a face jocul mai dificil.
  4. Puștiul se uită atent la mamă pentru 20-30 de secunde, apoi se întoarce cu spatele și mama îi pune întrebări: „Ce culoare este fusta mea”, „Port mărgele?”, ”Am buzele rujate?”, etc.
  5. Pentru copii mai mari, încercați și exercițiul distragerii atenției. Când copilul spune o poezie, faceți diverse lucruri care să-l distragă de la recitare. Cu timpul, el va reuși să nu fie distras sau să revină rapid la versul pe care îl recita înainte să intervină factotul perturbator.

Jocurile de dezvoltare a atenției îl vor ajuta la școală, dar și ca adult, când va trebui să facă mai multe lucruri în paralel, în contexte cu foarte mulți stimuli ce solicită creierul.

Îți recomandăm și ”Copilul conștient”, cartea care te învață tehnici care să-i permită copilului să acorde o atenție mai mare gândurilor, sentimentelor și emoțiilor sale. El se va putea concentra mai bine la școală, va fi mai empatic și mai atent la tot ceea ce i se întâmplă. Va trăi conștient! Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa