Casa ta e Toy City iar copiii nu se mai joacă? Iată câteva tehnici pentru organizarea jucăriilor

Veronica Guzun, redactor
organizarea jucăriilor

De câte ori pe zi ai impresia că locuiești într-un magazin pentru copii sau în Toy City, sau că s-a revărsat pe covor cornul abundenței jucăriilor? Orice metaforă ai alege, situația este aceeași: de atâtea jucării împrăștiate, nu ai cum să treci prin casă fără să te rănești la picioare. Care e metoda pentru organizarea jucăriilor copiilor pentru a evita supărările, lacrimile, și chiar înjurăturile scrâșnite printre dinți? Am tras câteva concluzii când m-am apucat de curățenia generală printre jucării și am mai împrumutat câteva idei bune de pe babycenter.com.

  1. Adună toate jucăriile de prin toate cotloanele și pune-le în mijlocul camerei
    Pentru o selecție cu adevărat eficientă scoate toate jucăriile de oriunde s-ar afla și fă un munte din ele în mijlocul casei. Nu te speria de haos, din el va renaște ordinea visată! Dacă ai decis să faci selecția cu copiii prin preajmă, recomandabil dacă au vârsta la care să înțeleagă procesul de sortare și să decidă singuri soarta obiectelor lor, acesta e momentul în care cei mici vor considera că sunt la piscina de jucării. Temperează-le entuziasmul, pentru că altfel insula ce a crescut în cameră va deveni rapid o mare pe extinderea unui apartament. Și nu vei putea trece la etapa a doua.

Cumperi jucării pentru copii? Renunță la stereotipurile legate de gen

2. Sortează!
Pune deoparte jucăriile pentru mare și cele de aer liber, dacă afară și în calendar e iarnă.
Categoria de vârstă. Dacă încă se rătăcesc vuvuzele și zdrăngănele printre mașini cu telecomandă și păpuși pe care să le îmbrace în diverse ținute, cu siguranță ceva e în plus. Dacă ai mai mult de un copil și au vârste și interese diferite, e bine să aibă fiecare jucăriile lui, măcar pentru acest moment al organizării.

Articole mari pentru activități de exterior: trotinete, mașinuțe, biciclete, jucării care dezvoltă motricitatea grosieră.

Jucării pentru motricitatea fină: cele din categoria puzzle, cuburi pentru construit.
Jucării de pluș și păpuși

Activități artistice: plastilină, cretă, caiete de desen, autocolante, lipici, hârtie colorată, etc
Mișcare: mașini și mingi

Instrumente musicale: fluier, xilofon, tobe, orgă, trompetă, etc

Jucării interactive: cele cu multe butoane și sunete – de obicei, acelea care generează zgomote pe care copiii le adoră, dar îi aduc la disperare pe părinți

Meserii: setul medicului, setul instalatorului, fermă cu animale

Cărți

Jucării stricate

Jucării în stare bună, dar cu care nu se va mai juca

Da, o parte dintre ele s-ar putea să se potrivească pentru mai multe categorii, așa că decide singură, sau, dacă e cazul, cu copilul, care e categoria cea mai potrivită.

3. Dacă nu pot fi reparate/reinventate, aruncă jucăriile stricate.
4. Donează jucăriile pe care copilul le-a depășit ca vârstă și sunt în stare bună.
5. Pune în debara/garaj – jucăriile din alt sezon și cele pentru exterior.
6. Ascunde sus obiectele destinate activităților artistice (foarte potrivite pentru zilele ploioase când copii petrec mai puțin timp afară)
7. Ia patru cutii și pune în fiecare câte una-două jucării din fiecare categorie (mai puțin cele de exterior, cărți, activități artistice. Lasă o cutie la vedere, iar pe celelalte trei pune-le în dulap. Imediat ce observi că s-au plictisit de jucăriile disponibile, ascunde cutia și scoate alta.
8. Pentru și mai mult efect, poți crea zile dedicate unei anume jucării. La întoarcerea de la grădiniță, copilul poate găsi trenulețul asamblat pentru joacă, a doua zi ursul lui de plus în brațe cu niște creioane colorate, în altă zi mașina cu telecomandă. Este ca și cum ai pune în fiecare zi în vitrină o nouă haină. Nu are cum să nu te îmbie să intri în magazin!
Gata curățenia. Să înceapă joaca!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa