Cele mai frumoase jocuri ale copilăriei: topul părinților versus topul copiilor

Alexandra Irimiea
cele mai frumoase jocuri

Cu toții ne aducem aminte cu drag de cele mai frumoase jocuri ale copilăriei, indiferent de vârstă. Dar cum s-au schimbat ele în timp? Iată cum arată topul părinților versus topul copiilor!

Fie că ne plăcea să jucăm șotronul toată ziua, pe trotuar, fie săream elasticul sau ne piteam unii de alții, aceste jocuri ale copilăriei ne-au fascinat ani la rând. Unele s-au transmis din generație în generație, altele s-au mai pierdut pe parcurs, însă fiecare om păstrează în suflet amintiri prețioase legate de o perioadă a vieții în care grijile nu aveau ce căuta.

Te invităm să urmărești o aventură ce călătorește din trecutul nostru, ca părinți, în prezentul copiilor, iar la final, să-ți creezi chiar tu și copilul tău propriul top al celor mai frumoase jocuri ale copilăriei.

Cele mai frumoase jocuri ale copilăriei: părinți versus copii

Am ales trei perechi de părinți și copii care să povestească, cu propriile cuvinte, care erau cele mai frumoase jocuri ale copilăriei lor. Unele se regăsesc la ambele generații, iar altele diferă foarte mult. La final, fiecare a fost invitat să răspundă la o întrebare: „Cât de mult s-au schimbat jocurile copilăriei în timp? Care erau mai frumoase: ale tale sau ale părinților, respectiv copiilor tăi?”. Tu cum ai răspunde?

Nico de 42 de ani, mama lui Andrei de 15 ani, spune că cele mai frumoase jocuri ale copilăriei sunt jocurile de cărți (Whist, șeptică pe perechi). Cel mai des le juca la scara blocului, împreună cu prietenii de la bloc, seara în vacanță. Aduceau o pătură din casă și jucau până târziu. Apoi, își amintește cu drag de elasticul, alergatea, 7 pietre, 7 cai, pititea.

În schimb, pentru copilul ei jocurile copilăriei sunt urmăritea, pititea pe întuneric când alege haine negre sau gri și îi place să stea la vedere, jocurile pe calculator și pe Facebook. De asemenea, îi place să spioneze copiii de afară sau să stea ascunși și să sperie oamenii care trec pe stradă, să se urce în copaci și să se prefacă că acolo este casa lor și să joace cărți.

Ce spune Nico despre jocurile copilăriei: ”Erau frumoase! Așa erau jocurile de pe vremea mea, ieșeam mult afară, intram seara târziu în casă. Acum copiii stau mai mult pe calculator, atunci nici la televizor nu ne uitam, avea alb-negru, nu erau programe, nici desene animate. Îmi aduc aminte că râdeam cu tata la Stan și Bran, de fapt, mai mult el mă făcea să râd!”.

Pe de altă parte Andrei crede că ”sunt mai mișto jocurile noastre, ale părinților erau ciudate- ca acela când sari unul peste altul, degeaba. Nu-mi plac. Plus că noi avem mai multe avantaje, de exemplu când ne jucâm pe telefon, putem să comunicăm între noi. Apoi, când plouă afară, te poți juca pe calculator, dar în vremurile alea ce puteai să faci? Poate doar să te joci cărți, atât. ”

cele mai frumoase jocuri pentru copii

Raluca are 45 de ani și o fată de 22. Își aduce aminte cum se juca volei pe stradă, pititea noaptea, rațele și vânătorii și șotronul. ”S-au schimbat mult jocurile copilăriei, nu se mai joacă cum ne jucam noi. Tehnologia a avansat, noi aveam doar două ore de televizor pe zi, iar desenele animate doar 10 minute.

Acum mă joc eu Candy Crush, mă relaxează, mai ales când este urât afară. Decât să mă uit la știri, mai bine stau pe calculator și mă joc- te simți mai bine când treci la alt nivel. Dar pun mâna pe tabletă doar după ce termin toate treburile casei. Când eram noi mici nu erau nici atâtea mașini, ieșeam direct pe stradp, acum ei unde să se joace?! Nu sunt în siguranșă să-i lași afară. Nici locuri de joacă nu sunt atât de ulte, la îndemâna lor. Sunt alte vremuri acum și fiecare generație are altă copiărie. Chiar dacă am o vârstă, avansez și eu odată cu tehnologia, niciodată nu am fugit de ce este nou.”

Fiica ei Andra care are 22 de ani are o listă mult mai lungă cu jocuri care i-au făcut copilăria frumoasă. Cel mai mult spune că i-a plăcut pititea. Când erau mici se pitea pe la cimitirul din apropierea casei sau pe la uzină, care erau locuri foarte bune. Un alt joc de care își amintește cu drag este țările. Îți alegeau o țară și aruncau cu mintea în sus, iar când cineva zicea stop, cel mai aproape de ea o arunca în tine.

Pe lista ei mai sunt alergatea pe culori, șotronul, statuetele – te puneai într-un cerc și aruncai mingea de la unul la altul, iar când ziceai stop trebuia să rămâi în acea poziție, apoi prindeai mingea în diverse ipostaze, ursul doarme și visează, rațele și vânătorii, măgărușul, jocuri pe paystation. Andra spune că îi plac mai mult jocurile de pe vremea ei, pe care le consideră mai distractive și mai sigure.

cele mai frumoase jocuri

Un prim lucru pe care l-am remarcat în discuțiile avute cu cei șase intervievați este faptul că din topuri fac parte și jocurile pe calculator, incluse mai ales de către copii, chiar dacă sunt destul de mari, cu vârsta cuprinsă între 15 și 22 de ani. Totuși, ei au spus că preferă jocurile în aer liber în detrimentul calculatorului, ceea ce înseamnă că tehnologia nu a reușit să-i acapareze cu totul.

Însă, indiferent de ordinea lor în top, fiecare a vorbit cu multă bucurie despre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei.

Cel mai popular este pititea, prezent atât în topul părinților, cât și în cel al copiilor. În plus, sunt destule care au fost nominalizate de mai multe ori: șotronul, elasticul sau… ”alergatea”. Așadar, putem concluziona că anumite jocuri nu vor muri niciodată și vor rezista în timp și spațiu, fiind o moștenire frumoasă pe care s-o dăm copiilor noștri.

Dacă acest articol despre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei ți s-a părut interesant îți recomandăm să le mai citești și pe următoarele:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa