Cu copilul în bucătărie. Lecții de matematică și creativitate

Anca Vlad

Copilul în bucătărie este ca pe un tărâm magic, și puțini sunt micuții care nu sunt atrași de tot ce se întâmplă acolo, care nu și-au vârât degețelele în aluat, nu au împrăștiat făină pe masă sau nu s-au jucat entuziasmați cu boabele de fasole.

Încă de la cele mai fragede vârste, copiii sunt atrași de misterioasele activități care au loc în bucătărie, de miresmele și culorile de aici. ”Aha, deci bobițele verzi stau în teci înainte să devină mâncare de mazăre!…”, ”Mami presară făină pe aluat (mmm, ce plăcut trebuie să fie să-ți înfigi mânuțele în cocă)”. ”Acum ornează tortul cu cremă…”.

Interesant e că, în afară de distracție, micuțul poate învăța câte ceva în bucătărie. Iată de ce bbc.com vine cu câteva sfaturi.

De ce ar trebui lăsat copilul să ajute în bucătărie? În primul rând pentru că așa descoperă noi arome și mâncăruri. Te-ai gândit vreodată că dacă-l lași să te ajute în bucătărie, învață matematică, își dezvoltă vocabularul și emoțiile?

Ce face copilul în bucătărie? Gătitul li se pare amuzant copiilor. Se distrează creând și gustând preparate. În timp ce gătesc, își folosesc toate simțurile și, lăsându-i să te ajute, vor accepta mai ușor anumite alimente, pe care în mod normal le refuză.

Adaugă niște… matematică. Gătitul este o oportunitate să transformi noțiuni simple de matematică într-un joc amuzant. Gândește-te la termenii folosiți în matematică: adaugă, scade, împarte, cântărește, măsoară…

Cum învață să comunice mai ușor dacă gătește? Bucătăria e locul perfect să stai la „bârfă” cu copilul tău. Dacă știe să citească, pune-l să-ți citească rețeta în timp ce tu pregătești ingredientele. De fapt, urmând pașii prevăzuți de rețetă, el învață ce înseamnă organizarea.

  • Explică-i ce se întâmplă la început, ce urmează și când e gata preparatul.
  • Cere-i să-și imagineze cum va arată la final farfuria.
  • În timp ce gătești și-i explici, folosește adjective.
  • Fă-l să-și folosească toate simțurile. Vorbește-i despre anumite ingrediente: cum miros, ce gust au, cum sună și cum arată.
  • Întreabă-l cum crede că se transformă aluatul moale în tort după ce stă în cuptor.

În cel fel ajută gătitul la dezvoltarea emoțională? Atunci când pregătești mâncarea, ai nevoie de răbdare și pasiune. Poți să-i demonstrezi micuțului că pregătirea bunătăților pentru familie și prieteni este un mod de a le arăta dragostea ta. Toată lumea apreciază timpul și efortul depus pentru pregătirea cinei. Mai mult, la sfârșit, toți îi mulțumesc bucătarului pentru masă. Explică-i că atunci când dai cuiva o rețetă de familie, gătești pentru mesele speciale de sărbători sau pentru zilele de naștere, creezi amintiri pe care le vei prețui toată viața.

Pentru ca gătitul să fie considerat distractiv pentru tine și pentru copil, ai nevoie de un plan. În primul rând, nu-ți propune să gătiți împreună dacă se apropie ora de masă. Amintește-ți că el deține controlul! Nu te stresa din cauza mizeriei care se va face în bucătărie – copilul se poate distra și ajutându-te să cureți. Lasă-l să aleagă un ingredient și pregătiți gustări în funcție de el.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa