Jocuri care îi ajută pe copii să își dezvolte vocabularul și să se exprime cât mai bine

Raluca Manea
vocabularul copilului totul despre mame

Poate că eşti bun la matematică, un geniu în chimie sau un violonist desăvârşit, dar, dacă nu ştii să te exprimi, îți va fi greu să te faci remarcat și să ai succes. Iată cum îi putem ajuta pe copiii noștri să se exprime cât mai bine și să își dezvolte vocabularul, prin jocuri pentru fiecare vârstă:

Departe de mine gândul de a te sfătui să îl înveţi pe copil să vorbească frumos pentru a „lua ochii” audienței, însă inteligenţa lingvistică și vocabularul pot fi cultivate şi ar fi păcat să nu îi oferim celui mic acest start avantajos.

Dacă te interesează acest articol despre inteligența lingvistică și dezvoltarea vocabularului, citește și: Când trebuie să mergem la logoped?

În primii ani de viaţă, mediul înconjurător capătă relevanţă doar dacă este numit şi descris

Robert Doman Jr. este un terapeut neurodevelopmentalist, fondatorul a National Association for Child Development. An de an, evaluează zeci de mii de copii, de la cei cu retard sever la copii tipici cu deficienţe de atenţie sau învăţare şi până la copii supradotaţi care nu se încadrează în sistemul naţional de învăţământ, având nevoie de un program educaţional personalizat. El a observat un tipar care apare din ce în ce mai frecvent, pe care l-a exemplificat prin  următoarea întâmplare:

I-a fost solicitată evaluarea unui băiat preadolescent, care avea dificultăţi de concetrare şi nu făcea faţă programei şcolare. La un moment dat, Robert Doman i-a arătat lustra şi l-a întrebat ce e acolo. „Light” (lumina), a răspuns băiatul. I-a arătat veioză, cerându-i să o denumească. „Light” a răspuns băiatul din nou. Pentru el, orice sursă de lumină intra sub spectrul larg al lui „light”. Nici vorba de lustră, veioză, lampa, lampadar, felinar sau candelabru. Copilul acela avea un vocabular extrem de redus! În momentul în care baiatul a aplicat programul personalizat şi vocabularul lui s-a dezvoltat, performanţele şcolare au atins cote neaşteptate, iar simptomele de ADHD au dispărut. Cum avea el să se descurce la şcoală, când nu înţelegea jumătate din cuvintele citite?

Interacţiunea minimă a adultului cu copilul, timpul petrecut în faţa ecranelor de tot soiul, părinţii ocupaţi care lasă copiii în grijă bonelor blazate sunt o posibilă explicaţie a acestul fapt.

Mai multe despre efectele ecranului asupra dezvoltării copilului poți citi în acest articol: Cu ochii în televizor: efecte asupra dezvoltării copiilor.

Un vocabular bogat se construiește din primele zi de viață: joc pentru bebeluși

Cel mai bun mod de a-i dărui bebeluşului tău un bagaj bogat în vocabular receptiv este ca, periodic, să îl iei în braţe, să îl plimbi prin fiecare încăpere, descriindu-i  casa cu lux de amănunte. Scaunul din bucătărie va fi la o primă plimbare scaun, apoi scaunul alb, apoi scaunul alb cu pernă gri pe care ne aşezăm când luăm masa împreună. Fotoliul va deveni fotoliul de piele maro din sufragerie, moale şi confortabil, preferatul mamei. Pe măsură ce obiectele îi sunt descrise, ca denumire, funcţie şi aspect, ele vor capătă relevanţă pentru copil. Până atunci, ar putea foarte bine să nu îi atragă atenţia deloc.

Bineînțeles, și cărțile pentru bebeluși sunt importante. Află aici de ce fel de cărți au ei nevoie: Cărţile perfecte pentru bebeluşi.

O lectură inedită pentru preșcolari

Din momentul în care copilul se arată interesat de cărţi, îţi propun să încerci cu el un altfel de lectură. Băieţelul meu cel mare avea, pe la trei ani, o colecţie de cărţi preferate, pe care le putea „citi” singur, pentru că nu aveau nici un rând scris! Hoinari prin anotimpuri este o colecţie apărută la Editura Casa, care ne-a oferit probabil cel mai bun exerciţiu de îmbogăţire a vocabularului.

Cărţile minunat ilustrate, cu tot felul de detalii, urmăresc poveştile unor personaje (aceleaşi în toate cele patru volume), pe parcursul unui an de zile. Părintele poate broda cât doreşte pe seama ilustraţiilor, iar copilul este provocat să îşi folosească toate cuvintele din tolbă pentru a descrie povestea. Sunt cărţi care te provoacă la conversaţie, iar această este mai importantă chiar decât lectura! Aflați aici și de ce: Conversaţie sau lectură?

Cuburile cu povești: un joc pentru toate vârstele

Limba este pământul din care răsar poveştile, aşadar îmbogăţirea ei se face relaxat, prin joacă. Unul dintre cele mai drăguţe jocuri posibile, începând cu vârstă preşcolară, ce încurajează copilul să fie creativ, să născocească, să își dezvolte vocabularul, să se exprime fără jenă, punându-şi pe cap tichia de autor este un simplu set de cuburi mici, ca nişte zaruri, ce au pe fiecare faţetă o imagine: story cubes. Jucătorii rostogolesc cuburile şi pe baza imaginilor trebuie să inventeze intriga unei poveşti. Firul epic e dictat de următoarea aruncare de zaruri, iar frumuseţea, umorul şi voia bună, precum şi avantajele educaţionale, sunt limitate doar de imaginaţia jucătorilor. Pentru aceste cuburi magice nu există limită de vârstă!

Chiar dacă nu ai acasă story cubes, le poţi confecţiona din cuburi de lemn sau, la fel de bine, poţi folosi cartonaşe cu imagini din care alcătuieşti un fel de joc de cărţi.

6 jocuri „de-a cuvintele” pentru copiii mai mari

Copiii care au înţeles regulile foneticii, cum adică stă treaba cu litera atribuită sunetului, separarea sunetului iniţial şi discernerea tuturor sunetelor într-un cuvânt, se pot distra cu următoarele jocuri:

1. Celebrul FAZAN, ce nu mai are nevoie de explicaţii.

2. Propoziţii alcătuite din cuvinte care încep cu aceeaşi literă. Pare foarte simplu, dar pentru copii e o adevărată provocare să vină cu ceva de genul acesta: „Sergiu sparge surcele scurte sau subţiri.”

3. O variantă a acestui joc este VALIZA: copiii pleacă în vacanţă şi trebuie să împacheteze doar obiecte începând cu aceeaşi literă; fiecare jucător repetă lista anterioară, adaugând un nou obiect. Acesta nu este doar un joc din care va beneficia doar vocabularul, ci şi procesarea secvenţială a copilului.

4. Cât mai multe cuvinte din literele unui singur cuvânt. E un joc interesant, mai ales dacă ai  litere de plastic la îndemână, căci  nu va fi deloc frustrant pentru copil să le vizualizeze. Alegi, de pildă, cuvântul „ţestoasă”. Din literele lui am alcătuit o lista lungă de cuvinte, care nu e nici pe departe completă: ţeastă, os-oase, soţ-soaţă, ţese, est, ăsta, tos, set, sat, setos-setoasă, oţet etc.

5. Provoacă-i pe copii să facă o descriere, pe o tema dată, folosind toate cele cinci simţuri. Vor trebui să sape adânc în bagajul de cuvinte din memoria lor.

6. Un joc care testează şi perspicacitatea copiilor este următorul: inventează o propoziţie în care ceva este în neregulă: „Vaca şi porcul înotau pe lac. A trecut în zbor o rândunică verde. Găină era tare necajită pentru că s-a lovit la al treilea picior din spate.” Copilul trebuie să asculte cu atenţie şi să spună ce este în neregulă.

Acestea din urmă sunt activităţi care pot servi foarte bine ca jocuri de anticameră, când aveţi de aşteptat la doctor, restaurant sau în gară. Ai nevoie de, cel mult, pix şi hârtie.

Aşadar, piteşte tableta, telefonul și laptopul când ții copiii ocupați și declară liniște ainterzisă în casă la voi. Le faci o favoare imensă: conectându-te cu ei prin joc, investeşti în capacitatea lor viitoare de a se exprima.

Dacă vocabularul și inteligența lingvistică a copilului tău sunt o prioritate pentru tine, îți facem încă o propunere de lectură: Jucării care încurajează dezvoltarea vorbirii.

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ai făcut-o deja, pentru a fi la curent și cu alte articole utile!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa