Cum să sporeşti potenţialul creativ al copilului tău

Mihaela Călin
potentialul-creativ-al-copilului-tau-totul-despre-mame

Cum să nu limitezi potențialul creativ al copilului tău

Nu toţi părinţii realizează faptul că potenţialul creativ al copilului depinde de modul în care îi sunt stimulate creativitatea şi imaginaţia. Oare unii copii sunt mai creativi decât alţii din naştere sau putem să le insuflăm pasiunea și plăcerea creației? Află mai jos cum poţi să stimulezi, printr-o serie de deprinderi bune şi repetate cu regularitate, potenţialul creativ al copilului tău.

Lasă-l să se exprime liber!

Copiii sunt plini de energie pozitivă, ei au 100 de idei pe minut şi pot crea ceva din nimic. Nu-l critica atunci când visează, dimpotrivă, intră şi tu în jocul lui şi dă frâu liber imaginaţiei. În loc să-i cumperi copilului tău jucării complicate, oferă-i un spaţiu în care poate să se dezlănţuie. Dacă el învaţă de mic că are posibilităţi nelimitate de a acţiona şi de a-şi pune în aplicare ideile, la fel va privi realitatea şi la vârsta adultă.

Spune-i poveşti, apoi îndeamnă-l să inventeze el o poveste. Încurajează pictura şi desenul. Asigură-te că are la îndemână o mulţime de creioane colorate, acuarele, foi de hârtie sau chiar poţi să-i pui la dispoziţie un perete din casă. Acum copilul tău este pregătit să reproducă tot ceea ce se naşte în imaginaţia lui!

Arată-i cât de distractiv poate fi să descopere lucruri noi

Când îl înveţi pe cel mic lucruri noi, abordarea trebuie să fie interesantă şi plăcută, ca şi cum îl aşteaptă o mare aventură sau descoperă o lume fascinantă.

Cea mai naturală formă de învăţare pentru un copil este prin joc, fiind cel mai eficient mod de asimilare a unor noi competenţe. Cunoştinţele dobândite în acest mod vor rămâne în memorie pentru o lungă perioadă de timp, şi cel mai important lucru – această metodă aduce bucurie şi satisfacţie, creând asocieri pozitive.

Învaţă-l încă de când este foarte mic să numere, să recunoască culori, mărimi şi forme, folosind ceea ce ai la îndemână – fructe, mingi, cartonaşe sau orice găseşti prin casă. Jucaţi-va împreună cu seturile colorate de Lego, construiţi scene şi situaţii din viaţa de zi cu zi, apoi roagă-l pe cel mic să joace diferite roluri: poliţistul, doctorul, fermierul etc.

Transmite-i mesaje clare şi pozitive

Alegerea cuvintelor, precum şi modul în care te exprimi are un impact esenţial asupra limbajului copilului, dar şi asupra psihicului acestuia. De multe ori copilul reacţionează exact opus la comenzile negative pe care i le dai, de exemplu „Nu mai arunca cu nisip”, „Nu mai ţipa”. Dacă doreşti ceva de la el, evită formele negative şi comunică-i mesajul într-un mod pozitiv: „Hai să punem nisipul cu grijă în găletuşă” şi „Vorbeşte mai încet, mai calm”.

Oferă-i copilului şansa de a-şi dezvolta abilităţile înnăscute – gândirea creativă şi dorinţa de a explora lumea din jur – și încurajează-l pe cel mic să mearga la cursuri sau la ateliere pe gustul său. De asemenea, reţine faptul că mediul din afara casei este ideal pentru stimularea dezvoltării sale. Atunci când alegi grădiniţa, ia în calcul şi alte criterii pe lângă proximitate şi curriculum – metoda şi stilul de abordare faţă de copiii mici. Nu uita că perioada preşcolară este momentul în care mintea umană este ca un burete – foarte receptivă la informaţii noi, de aceea este atât de important să folosim cât mai bine acest moment.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa