Jocurile video pentru copii. Ce și cât timp se pot juca la fiecare vârstă

Mihaela Călin

Majoritatea părinţilor ar prefera ca şcolarii lor să petreacă mai mult timp citind cărţi, decât să joace jocuri video violente. Un studiu publicat în JAMA Pediatrics si preluat de www.everydayhealth.com confirmă temerile părinţilor: jocurile video violente sunt corelate cu creşterea agresivităţii.

Copiii care au raportat că au jucat mai multe jocuri video violente erau mai predispuşi decât ceilalti copii să creadă că lovirea este un act acceptabil. Studiul arată, de asemenea, că aceste schimbări emoţionale se întâmplă la copii, indiferent de vârstă, sex sau de nivelul de agresivitate la care se află înainte de a începe să joace.

Probabil că toate cercetările ştiinţifice din lume nu sunt suficiente pentru a-i convinge pe copii să renunţe la jocurile video. Deci ce poţi face, ca părinte, pentru a te asigura că micuţul tău nu este supraexpus la jocurile video violente? Iată un ghid care relevă cât timp poate să petreacă un copil cu jocurile video şi ce fel de joc este potrivit pentru vârste diferite.

Jocurile video pentru copiii de 0-2 ani

Copiii din această categorie de vârstă nu ar trebui nici măcar să fie expuşi la ecranele televizoarelor, ca să nu mai vorbim de jocurile video, a spus autorul studiului, Craig Anderson, director al Centrului pentru Studiul Violenţei de la Universitatea de Stat din Iowa. Creierul copiilor mici este încă în curs de dezvoltare, astfel încât procesarea unei cantităţi copleşitoare de informaţii pe ecrane este dificilă pentru ei. În plus, expunerea ar putea duce mai târziu la probleme de atenţie.

Jocurile video pentru copiii de 2-6 ani

Chiar dacă micuţul tău probabil că şi-a dat seama cum să folosească televizorul până acum, dr. Anderson recomandă să nu înceapă încă să joace jocuri video. El spune că există prea multe alte lucruri pe care copiii de această vârstă trebuie să-şi concentreze energia creierului, cum ar fi învăţarea să citească, să se joace cu alţi copii şi să se joace afară.

Jocurile video pentru copiii de 7 ani +

Anderson consideră că, la această vârstă, copiii se pot juca, dar nu ar trebui să petreacă cu jocurile video mai mult de 5-10 ore pe săptămână. „Când depăşeşte 10 ore pe săptămână, trebuie să începi să te întrebi ce învaţă acest copil din ceea ce joacă”, a spus Anderson. Dacă un copil începe să joace mai mult decât atât, ar putea neglija alte activităţi sănătoase, cum ar fi activitatea fizică și socializarea.

Kristen Eastman, psihiatru de sănătate comportamentală pediatrică la Clinica Cleveland, sfătuieşte frecvent părinţii să facă din jocurile video mai degrabă un eveniment special, decât un lucru pe care un copil îl poate face oricând. Ea recomandă ca jocurile video să aibă loc numai după ce au fost făcute temele, îndatoririle au fost finalizate şi copilul a fost activ într-un fel. „Copilul nu trebuie să presupună că poate juca oricând, ci trebuie să-şi câştige acest drept”, a spus ea.

Ce tip de jocuri poate juca școlarul

Există o mulţime de jocuri non-violente care se concentrează mai mult pe cooperare şi pe recompensarea comportamentului social pozitiv. Acestea sunt alegeri bune pentru copiii dumneavoastră, a spus Anderson. Evaluarea unui joc nu garantează faptul că nu este violent, a subliniat el. „90% din jocurile cu rating au violenţă „fericită”, a spus Anderson. Chiar dacă nu există sânge, violenţa este încurajată. „Dacă jucătorul trebuie să omoare pe cineva sau să dăuneze unei alte creaturi pentru a avansa în joc, aceasta este definiţia violenţei”, a spus Anderson.

Pentru a evita acest lucru, Anderson a recomandat părinţilor să citească descrierea jocului şi să vadă dacă există vreun fel de acţiune violentă sau violenţă comică. De asemenea, este uşor să găseşti pe internet clipuri scurte cu jocul şi recenzii online, astfel încât să îți poți face o părere.

În ceea ce priveşte jocurile sângeroase, Anderson consideră că aceste tipuri de jocuri nu ar trebui să fie permise copiilor. Atât Easton, cât şi Anderson au subliniat că cei mici nu ar trebui să joace jocuri video prea aproape de ora de culcare, deoarece tind să-i supra-stimuleze şi să amâne somnul. În schimb, ora de dinaintea somnului ar trebui să fie petrecută citind sau făcând activităţi mai liniştite.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa