10 idei de mărţişoare de făcut împreună cu copiii

Raluca Manea
martisor

Băieţelul meu cel mare, care este în clasa pregătitoare, a trebuit să confecţioneze mărţişoare şi felicitări de primăvară pentru târgul anual care se desfăşoară la şcoala lui. Am fost, aşadar, provocată să scot cutiile cu materiale de bricolat şi să alegem un model, pe care să îl poată face cu minim ajutor. Puţin lipici, figurine predecupate, foarfece cu model şi câteva cartoane reciclate au fost suficiente pentru a ne achita onorabil de sarcină.

Acest prilej a fost, totodată, un pretext bun pentru a mă plimba pe blogurile prietenelor pasionate de educaţie timpurie, pentru care niciun 1 Martie nu trece fără mărţişoare făcute acasă, alături de copii.

Citește și: 10 idei de joacă atunci când vremea este urâtă

Este adevărat că la aceste proiecte s-a lucrat în echipă, pentru că uneori au fost folosite pistolul de lipit, ipsosul sau argila cu uscare la aer. Dar bucuria de a meşteri împreună, în schimb, a fost întreagă şi pentru cei mici, şi pentru mame!

Sper să va inspire şi pe voi lista mea de 10 mărțișoare de făcut împreună cu copiii:

1. Mărţişor cu buburuză origami

martisor copii totul despre mame

Aşezată pe o floare cu petale în franjuri stă o buburuză–origami. fetiţa care l-a realizat avea, la vremea aceea, aproape cinci ani. Nimic mai simplu, dacă urmaţi acest tutorial:

2. Mărţişoare din ipsos

martisor copii totul despre mame

Pasta de ipsos a fost amestecată de către mamă şi turnate în formele reciclate de la calendarele de advent de ciocolată. După ce acestea s-au uscat, copiii le-au pictat aşa cum a poftit imaginaţia lor, le-au lipit pe cartonaşe colorate, decupate cu foarfece decorative, şi au ataşat şnurul traditional.

3. Mărţişoare din aţă, în port popular.

martisor copii totul despre mame

Trebuie să recunosc că mi se par spectaculoase aceste mărţişoare în alb şi roşu. O şcolăriţă s-ar descurca, cu siguranţă!

Iată cum descrie Adriana modul lor de realizare, iar fotografiile de pe blogul său sunt cât se poate de explicite:

Materiale necesare:

  • aţă: alb şi roşu
  • o bucată de carton

Mod de realizare:

Am început cu şnurul alb roşu: am luat două fire de aceeaşi lungime (unul roşu şi unul alb), le-am înnodat la un capăt şi am început să răsucesc cele două fire de aţă în sensuri diferite. După ce am terminat de răsucit cele două fire, am prins de nodul făcut anterior, le-am dat drumul firelor şi acestea s-au răsucit unul în jurul celuilalt.

4. Mărţişoare cu flori colorate de hârtie glasată.

martisor copii totul despre mame

Modelul foarte simplu, propus de o mămică educatoare, e uşor de pus laolaltă de copii, însă folosirea pistolului de lipit cere prezenţa obligatorie a unui adult.

5. Mărţişoare cusute.

martisor copii totul despre mame

Cu un şablon printat în prealabil, ac şi aţă colorată, o fată de peste 6 ani s-ar descurca de minune să coasă figurina preferată. Fetiţa care le-a confecţionat pe cele din fotografie era chiar mai mică la vremea respectivă.

6. Mărişoare pe flori de fetru

martisoare-fetru

 

Au fost realizate de Mariana şi fetiţa sa de 3 ani, iar aminitirea pe care au creat-o e povestită atât de frumos de Mariana!

„Am folosit floricele de fetru, albinuţe şi buburuze de lemn şi şnur. Ea nu a făcut altceva decât numere floricelele,  să potrivească tot atâtea insecte şi să ţină degeţelele ca eu să pot să leg fundiţele. Fiindcă am folosit pistolul de lipit, nu am lăsat-o să pună degetele unde s-ar fi putut frige. Dar mi-am amintit de momentele când mama mă punea să ţin degeţelele că să poată lega fundiţe şi nu mi-a venit să cred că sunt în postura ei acum! Draga mea prinţesă, mulţumesc pentru că îmi dai ocazia să petrec clipe aşa frumoase cu tine! Mami va păstra caldă amintirea degeţelelor tale scumpe şi a zâmbetului tău minunat!”

7. Mărţişor cu elemente realizate prin tehnica quilling

martisor copii totul despre mame

Dacă sunteţi foarte îndemânatice, lăsaţi copiii să va ajute la răsucit făşiile de hârtie, realizând împreună inimioare că ale Nicoletei. Nici nu ştiţi cum trece timpul, iar prichidelul vostru vă va surprinde cu propriile creaţii în quilling.

8. Mărţişoare din pastă modelatoare Krea

martisoare krea

Pentru acestea,  Melitta a folosit matriţele de la plastilină şi şabloanele creative. Ele arată minunat aşa albe cum sunt, dar ce s-ar mai înveseli sub acuarelele copiilor!

9. Simplissime buburuze

martisoare buburuze

Acestea sunt primele mărţişoare pe care baieţelul meu le-a dăruit bunicilor. Am folosit doar două perforatoare, unul în formă de cerc şi unul în formă de inimioară pentru aripi şi mici hârtii negre pentru corpul insectei. Lipici, un şnur alb-roşu, o carioca neagră pentru bulinele de pe aripi este tot ce mai aveţi nevoie. Chiar şi cei mai mici dintre pitici pot face bulinuţele negre sau pot lipi inimioarele.

10. Mărţişoare cu nasturi

martisoare nasturi

 

O idee simpatică, uşor de aplicat, este floarea din năsturei lipiţi pe un carton decupat cu foarfece decorativ. Valentina are atât de multe idei de aplicaţii pe cartoane în articolul său: de la quilling şi mărgele, la figurine realizate cu perforatorul sau albinuţe de lemn. Mărţişoarele au ieşit tare drăguţe, şi cât de bucuroase au fost fetiţele ei când au dăruit colegilor ceva ieşit din mâinile lor!

Spor la bricolat: să plouă cu mărţişoare!

Citește și:
6 experimente de făcut cu copiii în bucătărie
Trei aventuri pentru copii în propria casă
Jucării care încurajează dezvoltarea vorbirii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa