Poți să-ți ajuți copilul să-și facă prieteni? Îți propunem 5 strategii

Ramona Dinescu
copii care se joaca

Copilul are nevoie de prieteni la fel ca și un adult. Viața fără prieteni poate fi extrem de tristă și de aceea, un mic imbold din partea părinților poate ajuta la dezvoltarea laturii sociale a copilului.

Indiferent cât de antisocial poate părea copilul tău, prieteniile sale sunt extrem de reale pentru el. De fapt, potrivit expertului american în parenting Marilyn Segal, bebelușii în jurul vârstei de opt luni pot și chiar o fac adesea, să se atașeze de alți copii. „Dacă îți duci copilul la locul de joacă sau te întâlnești cu alți părinți cu copii, vei observa cum cei mici vor gravita natural unul în jurul celuilalt”, spune ea. Ceea ce lipsește la această vârstă sunt câteva fundamente mature ale prieteniei precum capacitatea de a asculta, de a răspunde și de a vorbi cu rândul. Iată cum îl poți ajuta pe cel mic să-și dezvolte latura prieteniei:

Între prieteni este nevoie de același tip de jucării

Când copilul tău se joacă cu un alt copil, pare că se află în lumea lui, dar în același timp este extrem de conștient de ceea ce face colegul său de joacă. Acesta se numește, în versiunea lui Segal, jocul asociativ. Copiii observă acțiunile celorlalți copii și vor să le repete. Dacă o fetiță vede o altă fetiță că așază o păpușă în pătuț i se pare distractiv. Însă pentru că nu știe să ceară, smulge păpușa ca să o pună și ea în pătuț, iar cealaltă fetiță poate izbucni în hohote de plâns. Cea mai bună soluție pentru astfel de situații este să te asiguri că ai jucăriile duplicate. Evident că nu vei putea avea câte două sau mai multe jucării de același fel, însă, pe cele preferate de copilul tău, ai putea să le duplici.

Își va face prieteni după ceas

Măsurarea timpului este extrem de importantă când vine vorba de copii mici. Programează întâlnirile cu prietenii copilului la ore potrivite. O jumătate de oră sau o oră pe zi ar trebui să fie suficient, iar momentul ales pentru această activitate este acela în care copilul este odihnit, nu obosit și capricios. Dacă în timpul întâlnirii pare că se simte bine, poți prelungi puțin ora de joacă. Și, foarte important, nu-l abandona la joacă. Chiar dacă pare că nu e atent la tine, se va simți mult mai în siguranță dacă te știe în preajmă.

Prietenii nu au vârstă

Invită la joacă și copii mai mari. Asemenea adulților, copiii mai mari sunt capabili să-și adapteze joaca la interesul grupului care are și membrii mai mici. În plus, le place să-și asume rolul de părinți sau profesori pentru cei mici, iar, în general, copiii mici se simt foarte bine în preajma copiilor mai mari.

Un prieten se numește prieten

Chiar dacă sună extrem de simplu, trebuie să identifici prietenul copilului tău exact așa: „prieten”. Astfel va înțelege mai ușor sensul prieteniei și o va aprecia mai mult. De asemenea, poți povesti despre prietenii tăi pe care să-i numești simplu „prietena mea” sau „prietena mamei”.

Prietenii nu au nevoie neapărat de jucării

Uneori, copiii se simt excelent atunci când nu sunt jucării în preajmă. Te poți întâlni cu prietenul copilului tău la o înghețată în parc. În acest fel nu se vor certa pe jucării, dar vor fi extrem de entuziasmați de experiența trăită. Dacă sunteți acasă, pune-le muzică și lasă-i să danseze. Îi poți duce în parc, la plimbări prin natură, mai ales că celor mici le place la nebunie să adune lucruri.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa