Prima bibliotecă a copilului tău. Cărți recomandate pentru cei mici

Cristina Călin, redactor
prima bibliotecă a copilului

Prima bibliotecă a copilului este nu doar o adunătură de cărți, ci și un prilej de a crea amintiri plăcute. Este un prim pas spre educarea copilului și spre obișnuirea lui cu o activitate care o sa-i folosească toată viața: cititul. Cărțile pentru copiii mici trebuie să aibă ilustrații vesele, texte scurte și eventual ritmate. Pe piață se găsesc multe și în limba română, însă există și o mulțime clasice, în limba engleză care îi vor bucura pe cei mici. Iată câteva idei de cărți cu care să umpleți prima bibliotecă a copilului.

Năsturel – Corduroy de Don Freeman

Cartea a apărut în 1968, dar chiar și în 2012 a fost votată de către profesorii din SUA ca fiind una dintre cele mai frumoase povești pentru copii. Este o poveste haioasă care redă aventurile unui ursuleț care are nevoie de o casă și un nasture pentru hainuță. Le găsește pe amândouă, dar și o prietenă atunci când o fetiță pe nume Lisa își folosește economiile pentru a-l cumpăra de la magazinul de jucării.

Omida mâncăcioasă (The Very Hungry Caterpillar)

Din 1969 cartea este preferata copiilor pentru că îmbină în mod plăcut imagini plăcute cu povești memorabile. Autorul povestește drumul pe care o omidă nou-născută îl face trecând prin diverse gustări ca mai apoi să se transforme în fluture.

Cărțile Mamei Gâscă (My Very First Mother Goose)

Ilustrațiile vesele arată animale stilizate, iar textul este ritmat, tocmai potrivit pentru a-i învăța pe cei mici plăcerea cântatului și de aceea nu trebuie să lipsească din prima bibliotecă a copilului.

Aproape de ochii tăi (Close Your Eyes)

O mamă tigru își încurajează puiul să doarmă povestindu-i ce ar putea să viseze, asigurându-l că va fi lângă el atunci când se va trezi.

Prima bibliotecă a copilului: cărți emoționante

Este mama ta o lamă? (Is Your Mama a Llama?)

Ilustrații copilărești și versuri jucăușe duc cititorul în lumea lamei Lloyd și a prietenilor lui care își pun întrebări despre mame. Din această joacă, fiecare trebuie să ghicească ce fel de animal este mama celuilalt.

Noapte bună, lună (Goodnight Moon)

Povestea urmărește un iepuraș care se pregătește să meargă la culcare și își la revedere de la toate lucrurile de la el din cameră și de la lumea de dincolo de fereastră. Cartea alternează ilustrațiile alb-negru cu cele colorate.

5 maimuțe mici sar în pat (5 little monkeys jumping on the bed)

Cu toții știm cântecelul, iar cartea nu este decât o continuare a acestuia. 5 maimuțele se pregătesc de culcare, fac baie, își pun pijamalele, se spală pe dinți și apoi sar în pat, căzând una câte una.

Ghici cât de mult de iubesc (Guess How Much I Love You)

Un iepuraș și tatăl lui încearcă să dovedească că dragostea fiecăruia pentru celălalt este mai mare. Ilustrațiile cărții sunt minunate potrivite pentru această carte despre dragostea necondiționată.

Pinguinii ocupați (Busy Penguins)

Cartea plină de imagini povestește în cuvinte simple și ritmate viața de zi cu zi a pinguinilor. Nu s-au folosit desene, ci fotografii ceea ce face ca povestea să fie și mai interesantă.

”Mai mult, mai mult, mai mult”, spune bebelușul: 3 povești de dragoste („More More More,” Said the Baby: 3 Love Stories)

Povestea ritmată urmărește 3 bebeluși de etnii diferite și bonele lor. Textele sunt foarte vesele, iar ilustrațiile vibrante. Mesajul este că dragostea este universală.

6 motive pentru a-i duce pe copii la bibliotecă. Importanța cărților

Prima bibliotecă a copilului: rime vesele

Gossie

Goosie este o gâscă îndrăgostită de cizmele ei roșii pe care le poartă în fiecare zi. Într-o zi acestea dispar. Le caută peste tot, dar până la urmă se găsește în picioarele alte gâște mai mici. Umorul este punctul forte al poveștii.

Dear Zoo

Cartea începe cu o scrisoare pe care un copil mic o scrie grădinii zoologice, cerând un animal de companie. Apar o mulțime de animale, unele prea mari, altele prea mici, dar în final găsește ceea ce este potrivit.

În iarba înaltă, înaltă (In the Tall, Tall Grass)

Ilustrațiile colorate înfățisează insecte și animale pe care copiii le găsesc în curtea casei, așa cum s-ar vedea ele prim ochii unei omizi. Povestea este ritmată și textul simplu.

Nopte bună, Gorilă! (Good Night, Gorilla)

O gorilă fură cheile îngrijiorului de la Grădina Zoologică și eliberează, într-o noapte, toate animalele. Povestea are puțin text, dar imaginile sunt suficiente pentru a înțelege firul narativ. Copiii au ocazia să își imagineze detaliile acțiunilor.

Tu ești mămica mea? (Are You My Mother?)

Un puișor cade din cuib și își caută cu disperare mama. Întreabă toate viețuitoarele care îi ies în cale dacă ele sunt mama lui. La final, căutarea ei are succes.

Pisoiașul vede luna plină pentru prima dată (Kitten’s First Full Moon) 

Un pisoiaș confundă luna plină cu un castron cu lapte și urmează o serie întreagă de aventuri ilustrate alb-negru. În final, ajunge acasă și găsește castronul cu lapte acolo unde l-a lăsat.

Mereu te voi iubi  (Love You Forever)

O poveste care va stârni lacrimi despre iubirea dintre un băiețel și mama lui, arată drumul transformării de la bebeluș la adult cu roluri și responsabilități.

Cucu-bau! (Peek-a-boo!)

Cartea are fotografii care surprind în plin plan un fețe de copil cu diferite emoții. Bebelușii vor fi încântați de ilustrații.

O zi cu zăpadă (The Snowy Day) 

Povestea arată bucuria pe care un copil o are atunci când descoperă prima ninsoare și când iese afară să facă primii bulgări de zăpadă, oameni de zapădă și când se poate distra cu prietenii lui.

E timpul să ne îmbrăcăm (Time to Get Dressed!)

Micul Solomon insistă să se îmbrace singur dar nimic nu îi iese cum trebuie. Tatăl său sare în ajutor, dar nu îi este prea ușor pentru că Solomon vrea să fie independent.

Pat, iepurașul (Pat the Bunny)

Povestea încurajează copiii să mirosă florile, să atingă animalele, să simtă obiectele și ființele din jur și să se joace. Chiar dacă a fost publicată pentru prima dată în 1940 cartea rămâne un best-seller.

Psihologul Diana Onuțu despre încurajarea cititului la copii: „Nu le spuneți că îi ajută peste 20 de ani, găsiți o bucurie imediată”

Roțile autobuzului (The wheels of the bus)

Părinții vor simți nevoia să cânte împreună cu cei mici versurile ritmate ale acestui cântec devenit clasic. Ilustrațiile sunt pline de viață spre amuzamentul copiilor.

Ursule brun, spune-mi ce vezi! (Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?)

Copiii vor fi atrați de ilustrațiile încântătoare, dar și de povestea ritmată. Are un format întrebare răspuns, ceea ce o face interactivă și foarte utilă în prima bibliotecă a copilului.

Fluier pentru Willie (Whistle For Willie)

Peter este un băiețel care iubește zăpada, dar care este surprins în mijlocul verii. Prin ilustrații captivante este surprinsă aventura lui urbană.

Cititul cu voce tare în fața copilului. Cinci beneficii esențiale

Iepurașul fugar (Runaway Bunny)

Cartea spune povestea iubirii necondișionate a unei mame pentru fiul ei. Când iepurașul fuge de-acasă părinții fac tot posibilul să îl găsească.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa