Reguli pentru părinți când copilul lor vine la petrecerea copilului tău

Adriana Moscu
petrecerea copilului

Pe cât de distractive sunt pentru copii, pe atât de obositoare pot fi pentru părinți. Iată câteva reguli pe care orice părinte ar trebui să le respecte atunci când copilul lor e invitat la petrecerea copilului tău.

Fie că alegi o petrecere restrânsă, acasă, fie că optezi pentru una într-un spațiu de joacă amenajat, petrecerile cu și pentru copii pot scăpa ușor de sub control. Și cel mai adesea chiar așa se-ntâmplă! De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, adulții nu respectă niște reguli simple de organizare și de etichetă, menite să păstreze bunul mers al petrecerii. Așa, părinții care organizează totul – și care, implicit, scot și banul din buzunar-, se trezesc cu mai mulți invitați decât preconizaseră sau ajung să facă risipă de mâncare, pentru că părinții aleg să plece, deși au fost și ei invitați să rămână. Pe principiul ce ție nu-ți place, altuia nu-i face, vezi mai jos câteva reguli de conduită pe care să le respecți atunci când copilul tău este invitat la o petrecere.

1. Răspunde la invitație

Tocmai de aceea copilul tău primește invitația chiar și cu o lună înainte de petrecere: pentru ca părinții să-și facă niște calcule materiale pentru a vedea cât trebuie să pună deoparte pentru petrecerea copilului. Dar și pentru că, pe baza numărului de invitați, închiriază un spațiu mai mic sau mai mare, beneficiază sau nu de reduceri din partea organizatorilor și, nu în ultimul rând, comandă cantitatea potrivită de mâncare. Unde mai pui că e neplăcut pentru părinte să se apuce să sune fiecare adult în parte, pentru a-l ruga să confirme sau să infirme prezența copilului său la petrecere. Așa că, dacă ai primit o invitație din timp, verifică-ți programul și dă un răspuns cât mai repede.

2. Dacă ai confirmat – participă

Odată ce ai confirmat că micuțul tău va participa la petrecerea la care a fost invitat, fă tot posibilul ca acest lucru chiar să se întâmple. Dacă unul singur dintre copii nu participă, nu e un capăt de țară. Dar gândește-te că pot fi mai mulți părinți care gândesc astfel. Cum ar fi ca sărbătoritul să se bazeze pe prezența a 15 prieteni, din care doar 3 să apară? Nu doar că ar fi o risipă bugetară greu de suportat pentru părinți, dar dezamăgirea pe care ar simți-o copilul sărbătorit ar fi mare și dureroasă. Așadar, dacă nu există motive întemeiate să nu participați la petrecere; odată ce ați confirmat, ține-ți-vă promisiunea.

3. Nu aduce și frații dacă nu au fost invitați

E greu să-i explici celulilalt frate de ce trebuie să stea de data asta acasă, dar nu imposibil. Dacă gazdele nu au invitat toată familia, nu vă autoinvitați voi. Se pot crea neplăceri cum ar fi supraaglomerarea și lipsa mâncării pentru toată lumea. Poți, totuși, să întrebi din timp dacă pot participa și frații. De cele mai multe ori, răspunsul va fi afirmativ.

4. Nu rămâne la petrecere dacă nu ai fost invitat

Unele petreceri sunt pentru toată lumea, altele – doar pentru copii. Dacă pe invitație nu e specificat clar acest lucru, cu siguranță gazda te va invita să rămâi și tu. Dacă nu, îți va mulțumi pentru cadou și urări și cam atât. Profită de timpul liber pentru un scurt răgaz doar pentru tine. Totuși, înainte să pleci, comunică-i gazdei dacă micuțul tău ar restricții de orice fel – de la mâncare, până la efort. 

5. Nu pleca dacă ai fost invitat să rămâi

Este la fel de nepoliticos ca atunci când rămâi, deși nu ai fost invitat. Am participat de curând la o petrecere în grădina generoasă a părinților unei colege de clasă de-ale Ilincăi. Gazda invitase peste 30 de copii, cu tot cu frați, și concepuse totul astfel încât să participe familiile complete. Însă la o oră după începerea petrecerii, s-a trezit cu o clasă întreagă de năzdrăvani nesupravegheați, pentru că părinții deciseseră că e timpul potrivit să-și lase copiii în grija unor străini și să-și rezolve, în acest răstimp, problemele amânate până atunci. Dacă ți s-a spus de la început să rămâi, atunci fă-o: poate că există și alte motive, în afara ospitalității, de la sine înțeleasă.

6. Fiți punctuali

Respectați nu doar ora sosirii, ci și a terminării petrecerii. De cele mai multe ori, atunci când petrecerile au loc în spații special amenajate, există un program fix pentru fiecare activitate. Jocurile, ca și servirea mâncării și a tortului, se desfășoară la ore fixe, stabilite de organziatori. Nu e posibilă nicio întârziere, pentru că imediat după încheierea petrecerii voastre, urmează o alta, iar dacă acest program nu ar fi respectat, toate rezervările s-ar da pe ste cap. Așa că asigură-te că ajungi la timp, chiar cu 10 minute înainte de ora stabilită, și că te întorci după copil la ora comunicată de gazdă.

Pe tine ce comportamente ale părinților te supără în cadrul unei petreceri? Care este cel de care te-ai lovit?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa