Tot ce trebuie să știi despre Metoda Lukico

TOTUL DESPRE MAME
Metoda Lukico reciclare creativa Totul despre mame

Metoda Lukico Totul despre mameMai exact: ce înseamnă metoda de reciclare creativă Lukico și la ce folosește ea?

Atunci când propun copilului ca mijloc de dezvoltare personală reciclarea creativă a diferitelor obiecte scoase din uz, el are ocazia să le ofere o nouă funcționalitate și înfățișare. Pentru aceasta mă folosesc de mijloace artistice precum pictura, colajul, modelajul, teatrul. Prin joc le ofer copiilor libertatea și îi susțin pentru a se transpune în obiectul realizat. Una din funcțiile principale ale activităților propuse devine aceea de explorare, de descoperire sau redescoperire a lui „cum sunt eu?”

Refolosind obiecte uzuale și improvizând cu elemente din natură, copilul învață despre mediul înconjurător, protejează și respectă acest dar unic. El primește un model sănătos de a fi responsabil în general, dar și un model de receptivitate la problemele de mediu.

Curiozitate prin libertate. Ce materiale folosim?

Materialele pe care le folosesc sunt accesibile, poate chiar banale, dar oferă copilului texturi și forme diferite, miresme și culori fel de fel, stimulându-l multisenzorial: cutii de plastic, carton, borcane, sticle de diferite forme, ziare, reviste, hârtie consumată, rulouri rămase de la hârtia igienică și de la prosoapele de hârtie, dopuri de la sticle de vin, capace de la sticlele de suc, bere, conuri de brad, castane, flori și frunze uscate, coji de nuci,  fistic, arahide, crenguțe uscate, semințe. 

Prin asamblarea unor obiecte care si-au pierdut scopul inițial cu elemente din natură, participantul primește un suport consistent ce îl ajută sa se dezvolte intelectual si emoțional, relaxându-l totodată.

Încearcă metoda Lukico acasă!

O jumătate de oră sau o oră petrecută alături de copilul tău construind sau decorând un obiect poate transforma câteva clipe într-o sursă hrănitoare pentru amândoi. Dă-i atenție, lasă-l să observe în timp ce îi încurajezi curiozitatea. Copilul tău are astfel ocazia să se simtă încurajat și susținut în procesul său creativ, iar tu vei putea gusta din nou din jocurile copilăriei. 

Iată câteva lucruri care te-ar putea ajuta:

1. Ia-ți intuiția cu tine !
Fiecare părinte (dar și persoanele care au o relație atașată de un copil – bunici, mătuși, unchi etc.) se poate baza pe o anumită conexiune care s-a format între ei și copil. În activitățile cu copilul te poți baza în mare măsură pe această legătură. Fii atentă la tine, la ce îți trezește fiecare lucru din relația voastră, dar și la copil și la reacțiile sale! Păstrând acest contact emoțional vei găsi lucrurile cele mai bune pe care le poți face pentru tine și pentru copilul tău. (Vei ști când să-i zâmbești încurajator, când să-i spui ferm ca nu ești de acord, când și cum să-l sprijini și tot astfel îți vei găsi cuvintele cele mai de ajutor.)

2. Alege un moment prielnic pentru a-i propune copilului jocul

Un moment prielnic este un moment în care și tu, și copilul sunteți disponibili. Cu siguranță nu poți fi disponibilă dacă ești foarte presată de timp și stai cu ochii pe ceas. Acest lucru îl poate face și pe copil să se simtă inconfortabil. De asemenea, dacă copilul este deja angajat într-o activitate plăcută, este posibil să nu fie dispus să o abandoneze. (De exemplu, când el joacă jocul său preferat la calculator.)

Dacă vă place, puteți crea chiar o rutina pentru „timpul împreună”. Pentru copii este mereu binevenit un obicei stabil.

3. Oferă-i ocazia să aleagă!

De multe ori, ca părinți, putem fi nerăbdători să-l vedem pe copil reușind. Când el reușește lucrurile pe care noi ni le dorim pentru el, se poate simți mulțumit că ne-a bucurat. Urmărind mai mult preferințele noastre decât pe cele proprii, el află lucruri despre ce-și doresc părinții și mai puțin despre el, despre ce poate face el cu resurse proprii. Astfel, un ghidaj prea mare din partea noastră ca părinți poate fi o rețetă de succes pentru „eu nu pot, mama poate” sau „eu nu știu, tata știe”. Copilul devine neîncrezător și temător să descopere lucruri, soluții, să cunoască oameni etc. Adultul devine pentru el atotputernic, pe când el este mic și neputincios.

4. Acceptați ideile copilului, chiar dacă poate uneori nu vi se par strălucite

Având încredere și gratificând progresul său, poate mic la început, aveți ocazia să construiți încrederea și abilitățile copilului vostru. Susțineți-l și veți fi uimiți de realizările sale! 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa