Cum să vopsești ouăle natural, în Joia Mare. Trucuri pentru ouă ca la bunica acasă

Delia Grigoroiu

Tradițiile de Paște te fac să fii nostalgic? Îți amintești cu drag de cozonacul făcut de bunica și de ouăle vopsite natural, cu coji de ceapă, pe care le ciocneam în copilărie la întoarcerea de la Biserică?

N-am ştiut de existenţa Iepuraşului şi de semnificaţia lui până în adolescenţă. De fapt, abia de curând am aprofundat tradiția Iepurașului, însă nu-mi e prea clar dacă să-l invităm de Paște la noi sau nu. Cred că am să mă opresc la tradițiile de Paște cu care sunt familiarizată încă din copilărie… Până în adolescență știam una și bună: de Paște primim haine noi, frumoase, de mers la slujba de Înviere.

Îmi aduc aminte și acum de pantofii mei de lac, de un roz nebun și de pantofii soră-mii, roșii ca cireșele de iunie, de pantalonii colorați și de cămășile albe cumpărate cu mare trudă de mama. Cu ele am defilat mândre ca niște ouă încondeiate pe la rude, în ziua de Paște: o tură la bunica (mama tatei), o altă tură, pe seară, la mama mamei. Căci și asta era o tradiție de Paște de neînlocuit: sărbătorile de Paşte, dar şi cele de Crăciun, se petreceau musai la bunici, unde ne adunam tot neamul și petreceam în familie.

Coji de ceapă, ștevie, spanac

O altă tradiţie de Paște pe care ne băteam, tot eu şi soră-mea, era provocarea dimineţii de Paşte: cine se trezea ultima încasa bănuţii din cana din baie unde mama aşeza un ou roşu în apa cu care ne spălam simbolic pe faţa. Evident că lupta era câştigată detaşat de mine, leneşa casei, chiar dacă soră-mea făcea eforturi imense să stea în pat până la prânz.

Însă, de departe, cel mai frumos moment al pregătirilor și al tradițiilor de Paște era momentul vopsirii ouălor. Acestea erau pregătite cu un ritual anume şi cu o scenografie specială: bunica ne aducea cojile de ceapă şi frunzele ba de ştevie, ba de spanac, mama pregătea ciorapii de nylon.

După ce erau fierte ouăle, le aruncam uşor în ciorapii de nylon în care băgam ceva buruieni şi coji de ceapă, le mai dădeam un clocot, fie în apă simplă, fie în apa înroşită, şi uite aşa aveam cele mai frumoase ouă.

Pentru că îmi doresc ca în familia mea să existe tradiții și ritualuri de Paște de care copilul meu să-și amintească cu drag peste ani, am căutat idei creative de decorațiuni de Paște și câteva rețete de ouă vopsite natural, pentru că fără ouă vesele Paștele nu e Paște, nu-i așa?

Cozonăcelul copiilor, decorațiuni vesele de Paște și ouă vopsite natural

Creatoarea Lumii lui Momo, Mira Loghin, ne dă idei despre cum îi putem implica pe cei mici în tradițiile de Paște ale familiei. „Îmi amintesc şi acum de Sărbătorile de Paşte din copilărie, de ciocnitul ouălor colorate cu toţii copiii de pe stradă, curăţatul şi mâncatul lor stând pe bordură era distracţia noastră preferată.

Mama mă lua mai tot timpul cu ea în bucătărie şi ornam împreună platourile sau decoram „puişorii” – unul dintre aperitivele tradiţionale la noi acasă. Cred că şi astăzi copiii sunt fascinaţi de felul în care se pot decora ouăle. Aşa că, în Joia Mare, îi putem lua alături de noi în bucătărie şi transforma o zi de „nu-mi văd capul de treabă” într-una de joacă şi veselie pentru toată casa. Iată aici 4 idei de activități pe gustul copiilor:

Activități cu copiii în Joia Mare

1. Să împăturim împreună cu ei ouăle (umezite prealabil) în foi de ceapă roşie, fire de mărar şi pătrunjel, legate într-o bucată de ciorap de nylon (aşa făcea mama acasă), puse la fiert 10-15 minute. E cel mai sănătos mod de a colora ouăle, chiar dacă culoarea nu este intensă. Există şi opţiunea ca, după fierbere, să transferăm ciorapul într-un vas cu vopsea de ouă – roşie, verde, albastru – astfel vom obține ouă multicolore.

 

2. Tot din categoria coloratului, putem aplica ceară de albine încălzită prealabil în diverse modele cu ajutorul unui beţisor, iar după ce ceara s-a uscat, introducem fiecare ou în vasul cu vopsea roşie. Ceara se îndepărtează foarte uşor și astfel va rămâne modelul desenat. Vă vând şi un pont: cine nu are ceară poate să lipească bandă subţire de scoci, dezlipită după vopsire.

3. Chiar şi în Săptămâna Mare mai putem pune grâu la încolţit, dacă îl ţinem 24 de ore la înmuiat. Şi hai să o facem mai pe placul copiilor. Păstrăm jumătăţile cojilor de ouă, pe care le pictăm împreună cu ei, cu acrilic sau tempera. Putem să le facem ochi şi gură, mustăţi sau ce ne trece prin cap.

Jumătăţile le umplem apoi cu pământ de flori umezit şi presărăm deasupra grâul. Le aşezăm cu grijă într-un loc luminos şi le udăm zilnic. Grâuşorul crescut va fi părul personajului creat. Aşezat la masa de Paşti, va aduce multe zâmbete şi răsete, aşa cum ne dorim în orice zi de sărbătoare. Şi să păstraţi cojile colorate de la ouăle ciocanite puteţi face un mozaic foarte vesel în zilele de vacanţă, lipindu-le cu aracet pe o bucată de carton.

Odată ce grâul a crescut, puteți face tot felul de decorațiuni amuzante cu cei mici.

4. Dacă faceţi cozonac sau pască, rupeţi o bucată de aluat şi pentru ei. Vor modela propriul cozonăcel sau iepuraş sau orice îi îndeamnă imaginaţia. Sunt bune nişte stafide, bucăţi de nucă sau merişoare pentru decorat. Şi nu uitaţi să coaceţi împreună cu ei şi să așezaţi rezultatul la loc de cinste pe masă de sărbătoare.”

Tradițiile de Paște se transmit de la o generație la alta. La fel și rețetele de ouă vopsite natural.

Petruţa Băniţă, creatoarea atelierelor petru copii Nuca Mica, are câteva idei despre cum putem vopsi ouăle natural:

„Când eram mică un moment mult aşteptat din Săptămâna Mare era ziua de Joi când se roşeau ouăle. Magia cratiţelor şi a lingurilor colorate care scoteau după ceva vreme nişte ouă colorate în roşu, albastru, galben, verde era mult aşteptată de mine care mă învârteam pe lângă mama.

Vrea fetița ouă roz? Folosește sfecla!

Preferatele mele erau cele imersate în amestecul de roşu cu albastru care ieșeau indigo închis sau un lila ceva mai închis. Dar de departe cele mai interesante erau cele pe care se puneau petale, frunze de pătrunjel sau de trifoi, prinse cu un ciorap şi fierte în culorile amintite. Negativul frunzelor era lauda copiilor!

Cu amintirile la purtător m-am decis să fac acelaşi lucru cu copiii mei. Mai mult, voi goli de conţinut ouăle şi le voi da pe mâna lor să le picteze cu degeţelele. Cu alţi copii mai mari, de şcoală, am făcut la un moment dat acelaşi lucru, doar că ei le-au pictat cu pensulele având ca model ouăle încondeiate din Bucovina: cu negru, ocru, alb şi roșu.

O altă nebunie care m-a prins de vreun an e să încerc să vopsesc ouă cu culori naturale, culori obţinute prin fierberea fie a cojilor de ceapă roşie, fie a verzei roşii, fie sfeclei. Sfecla cred că va fi la mare înălţime pentru Ecaterina mea care e înnebunită dupa roz, iar eu voi fi înnebunită după varza roşie care scoate o culoare albastru deschis demenţială. Una peste alta, joi va fi sigur o Joie Mare nu doar prin încărcătura semnificaţiei ei religioase, dar mai ales pentru nebunia care va exploda la bucătărie!”

Acestea fiind spuse, vă spun spor la decorațiuni de Paște și sper să ne trimiteți și nouă poze și rețete de ouă vopsite natural!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa