Ajutor pentru nou-născuţii prematuri prin seturi croşetate de mame din întreaga ţară

Raluca Dumitrică
Seturi crosetate pentru prematuri | Totul despre mame

Seturi crosetate pentru prematuri | Totul despre mameCampania „Fire de dragoste” le aduce căldură bebeluşilor din secţiile de neonatologie

Dacă poveștile nou-născuților prematuri v-au impresionat întotdeauna și v-ați dorit sa le întindeți bebelușilor o mânăconcretă de ajutor, acum puteți face acest lucru!

Tu, cu mâinile tale, poți croșeta botoșei și căciulițe adaptate dimensiunilor reduse ale prematurilor, care să-i protejeze pe bebeluși și să-i ajute să-și regleze mai ușor temperatura corpului. Aflați în rândurile de mai jos mai multe despre campania „Fire de dragoste”, inițiată de TOTUL DESPRE MAME, Asociația Unu și Unu și Micolino!

Povestesc oricui, cu mare plăcere (și povestea e cu atât mai prețioasă cu cât e unul dintre puținele lucruri care mi s-au relatat din copilăria mea mică) cum, întrebată fiind pe la patru ani ce vreau să mă fac când o să fiu mare, am răspuns tare mândră de mine: „bucătareasă, croitoreasă și mamă de copii”. Nu am știut niciodată contextul, dacă de exemplu mai erau copii de față și am vrut să fiu originală, sătulă de doctorițele și polițiștii vehiculați în jur de ceilalți, sau pur și simplu am fost precoce la a ști ce îmi place și însăși vocea vocației a vorbit prin mine. Cum nu am aflat nici dacă părinții, martorii întâmplării, au fost la fel de mândri de aceste banale aspirații de viitor ale mezinei.

Ajutor concret pentru nou-născuţii prematuri

În orice caz, această afirmație și-a demonstrat caracterul profetic, și, chiar dacă nu am făcut niște profesii din aceste activități, fiecare în parte îmi aduce suficiente satisfacții și constituie un punct de plecare pentru alte preocupări. Am tăiat, decupat și asamblat de când mă știu, și, chiar dacă am început cu cârpe, am continuat cu hârtie și acum fac asta cu imagini în mișcare, plăcerea mea e aceeași. Nu m-am ținut deoparte de niciun tip de bricolaj mai mult sau mai puțin artistic, și am, așa cum se învață de la grădiniță, mâini dibace. Așa că puteți înțelege bucuria mea când, la cea mai recentă dintre ședințele noastre de redacție, am fost întâmpinate cu croșete și o grămadă de fire colorate. Nu am mai pus mâna pe o croșetă din copilările, și, chiar și atunci, nu știu dacă am fabricat și altceva în afară de șireturi.

Ceea ce părea la prima vedere o ședință obișnuită s-a transformat într-o acțiune al cărei scop era ajutorarea nou-născuţilor prematuri din secţiile de terapie de la neonatologie. De-aici încolo povestea nu mai e despre mine, ci despre un fapt care ar trebui să ne impulsioneze pe cât mai multe dintre noi. Iată câteva cifre și informații care să ne dea de gândit:

Seturile de îmbrăcăminte pentru prematuri, o reală necesitate

Conform statisticilor privind nașterile premature, 79% dintre bebeluși sunt născuți între 32 și 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni.

Bebelușii născuți prematur petrec foarte multe ore la terapie intensivă, în incubator, și adesea au nevoie de botoșei și căciulițe adaptate dimensiunilor lor reduse care să-i protejeze și să-i ajute să-și regleze mai ușor temperatura corpului.

Cum nu prea se găsesc aceste articole pentru bebelușii prematuri, colegele mele de la TOTUL DESPRE MAME, împreună cu Asociația Unu și Unu (care a şi lansat inițiativa, de altfel) şi Micolino au demarat campania Fire de dragoste, prin care le invită pe toate doamnele știute și neștiute să creeze căciulițe și botoșei pentru acești copilași. Primele care au contribuit la campanie au fost mamele redacției, care, motivate până-n dinți, au transformat ședința în șezătoare, aliniate cuminți, ținând croșetele cu stângăcie, cu firele înfășurate pe după degete, sub atenta supraveghere a Nataliei, colega noastră mai pricepută în ale croșetatului. Știind că avem un scop atât de nobil, în scurt timp am devenit foarte ambițioase și am învățat să facem căciulițe, iar chiar și cele mai puțin pricepute dintre noi tot au promis că îi vor cere ajutorul unei bunici, al unei vecine pensionare și nu se lasă până nu livrează măcar un set.

Mamele din întreaga ţară, invitate să ni se alăture

La această campanie demarată la noi în redacție sunt aşteptate mame din întreaga ţară, care pot să le întindă, astfel, o mână mare de ajutor acestor bebeluşi aflaţi în incubatoarele din spital. Pentru ca produsele create să aibă și utilitate, vor fi luate în calcul două măsuri înainte de începerea confecționării seturilor:

Măsura 1: căciulițele pot fi de 7 cm înălțime, respectiv de 9 cm lățime, produsul final având o circumferință de 20 cm. Șosetuțele din acest set pot să aibă o lungime a tălpii de 5,5 cm și la fel poate să fie şi înălțimea lor.

Măsura 2: căciulițele pot fi de 9 cm înălțime, respectiv de 13,5 cm lățime, produsul final având o circumferință de 28 cm, iar șosetuțele trebuie să fie înalte de 6 cm și să aibă talpa de 6,5 cm.

    • Campania începe pe 1 iunie, urmând să se încheie pe 29 august. Seturile croșetate vor ajunge la secții de terapie de la neonatologie în perioada 1-15 septembrie.

 

  • Coletele se vor trimite prin Poșta Română până pe 29 august, data poștei, pe adresa Str. G Puccini nr 8A, Cladirea Pucini Offices, etajul 4, sector 2, București. Costurile expediției sunt de aproximativ 6-8 lei per colet.

 

Un proiect mare pentru niște oameni mici

În ceea ce mă privește, produc cu bucurie, pe bandă rulantă, căciulițe după căciulițe, și știu că trebuie să mă opresc doar pentru a mă apuca și de papuceii aferenți. Cei din casă se uită lung la mine când mă văd una-două scoțând ghemul din geantă, (iar privirea lor spune „fix de asta nu aveai timp acum”), dar știu că e un proiect măreț pentru niște oameni mici, așa că mă încurajează cum pot. În plus, ceea ce nu știu cei din afară, croșetatul e terapeutic, fără nicio exagerare.

Pe de altă parte, pentru acești micuți luptători, seturile create de mine, la care se vor adăuga cele create de voi, sunt o necesitate, nu un moft. Ştim cu toții că ei stau dezbrăcaţi în incubator, așadar aceste articole de îmbrăcăminte reprezintă un necesar minim pentru a le asigura o evoluție sănătoasă.

Vă invităm și pe voi să-i ajutăm împreună pe acești copilași, cu lână sau bumbac, cu andrele sau croșete, cu tutoriale de pe Youtube sau cu ani de priecepere în spate, să aducem puțină culoare și optimism în viața acestor micuți și în viața mamelor lor îngrijorate și frământate de incertitudini. Deoarece proiectul se va derula pe tot parcursul verii, avem timp la dispoziție să ne mobilizăm și să le dăruim din căldura noastră și celor care au nevoie!

De asemenea, puteți să contribuiți pe site-ul Asociației Unu și Unu donând pentru achiziționarea de „cuiburi”, necesare creării unui ambient care să-i ofere protecție, căldură și confort bebelușului prematur, pe toată perioada cât stă în incubator.

Foto: Fotografii de familie, arhiva redacției.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa