Cum să te pregăteşti de alăptare încă din timpul sarcinii

Delia Grigoroiu
pregătirea pentru alăptare copil suge la sân
Iată 9 lucruri pe care le poți face înainte de naștere și care te pot ajuta în pregătirea pentru alăptare, astfel încât să nu întâmpini probleme.

Pregătirea pentru alăptare: 9 lucruri de bifat înainte de naștere

Există multe sfaturi despre cum să te pregătești pentru momentul nașterii, despre ce să-ți pui în bagajul pentru maternitate, despre ce doctor să alegi, însă există foarte puține informații despre pregătirea pentru alăptare. E bine să știi ce vei avea de făcut chiar cu câteva luni înainte de a-l aduce pe lume pe micuțul tău. Iată mai jos 9 lucruri pe care le poți face înainte de naștere și care te pot ajuta să te pregătești de alăptare:

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Ghidul pentru alaptare al doctorului Jack Newman – Informatii complete pentru mame

Pregătirea de alăptare încă din timpul sarcinii pentru o alăptare de succes:

Pregătirea pentru alăptare – 1. Ai aflat că ești însărcinată? Este totul ok cu bebelușul care va veni pe lume peste câteva luni? Nu-i deloc devreme să te apuci să citești și despre alăptare. Ia-o din timp, adună informații de la specialiști precum consilieri în alăptare locali și internaționali. Vrei să fii informată corect despre cum se alăptează un bebeluș în primele lui momente de viață. Nu pierde vremea pe forumuri de mămici pentru a obține informații subiective, ia-ți mereu notițe de la cei din domeniu, citesțe studii recente despre alăptare, urmărește frecvent site-uri precum http://www.unicef.org/ sau http://www.who.int/en/.

2. Participă  la câteva întâlniri dedicate alăptării cu mame care alăptează copii de diferite vârste, ascultă-le provocările și învață din trucurile și experiența lor. Ține legătura cu ele sau cu cei care organizează astfel de întâlniri în orașul tău și fă parte din comunitatea lor.

Pregătirea pentru alăptare – 3. Ai încredere în tine și în corpul tău că poate alăpta un nou-născut încă din primele sale momente. Nu te speria că poate fi dureros sau greu, ba chiar epuizant în primele zile, s-ar putea ca ție să îți fie mai simplu decât altor femei. Nu uita că un procent de 98% din femeile din toată lumea sunt capabile să alăpteze și că doar 2% nu pot alăpta, din cauze medicale.

4. După săptămâna 28 de sarcină este recomandat să participi la cursuri prenatale speciale și atestate care te vor ajuta să parcurgi restul sarcinii cu bine și unde vei afla mai multe despre momentul nașterii. Spre exemplu, cursurile Lamaze dedică una sau mai multe sesiuni speciale momentului alăptării, așa că ia-ți partenerul și participați împreună, exersați poziții de alăptăre și notați-vă tot ce vi se pare important.

Pregătirea pentru alăptare – 5. Implică-ți partenerul în procesul alăptării. Alăptarea unui nou-născut este un lucru care se face împreună cu cel pe care l-ai ales să fie tatăl copilului tău, el trebuie să fie la fel de informat ca și tine, el te poate ajuta în primele momente să îți aducă copilul la sân, el va fi ajutorul tău principal în primele zile. Documentați-vă împreună, citiți, vizionați filmulețe, faceți și din alăptare, nu numai din sarcina un proiect comun care vă poate apropia și mai mult.

Ce poate face tatăl: să o sprijine emoțional pe mamă,  să-i ofere un mediu cald și calm, să fie acolo atunci când ea are nevoie, să se ocupe de ceilalți copii mai mari, dacă e cazul,  să se asigure că bea destule lichide pentru lactație, să se asigure că se odihnește și ea cât doarme copilul, să o ajute cu lucrurile de prin casă în primele săptămâni, să îi gătească mâncare sănătoasă.

7. Discutați cu un consultant de lactație chiar înainte de a naște. E bine să aveți  în preajma o persoană specializată chiar cu una sau două săptămâni de naștere, să vă cunoasteți și să aveți încredere că vă poate fi alături la maternitate, atunci când veți avea nevoie de ajutor. Din fericire, există în aproape toate orașele consultanți sau pediatri specializați în alăptare care va pot sprijini și încuraja să aveți un start în alăptare cât mai eficient.

Pregătirea pentru alăptare – 8. Vorbește cu medicul tău ginecolog despre planul tău de naștere: dacă în planul tău de naștere ai subliniat clar că îți vrei imediat copilul pentru a fi pus la sân, asigură-te că personalul din maternitate va ține cont de dorința ta și că va face orice să te ajute să alăptezi imediat după naștere.

9. Ia-ți din timp „Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman„, de Jack Newman și Teresa Pitman, lucrare de referință pentru toată literatura de specialitate, pentru părinții sau viitorii părinți care se află în căutarea celor mai bune sfaturi, dar și pentru specialiştii care îşi doresc să fie la curent cu noile perspective despre alăptare: medici de familie, neonatologi, pediatri, moaşe, asistente medicale, consultanţi certificaţi în alăptare (IBCLC), educatori prenatali.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa