„Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex”, o carte ce nu trebuie să ne lipsească din bibliotecă

Raluca Dumitrică
educatie-sexuala-totul-despre-mame

„Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex: ghidul părintelui/profesorului” (Editura Humanitas), semnat de Meg Hickling

Volumul „Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex: ghidul părintelui/profesorului” (Editura Humanitas), semnat de Meg Hickling şi tradus în limba română de Felicia şi Marius Ienculescu-Popovici, este exact ceea ce vă trebuie dacă aveţi un copil şi vă gândiţi să discutaţi cu el despre sex, un subiect veşnic delicat pentru părinţi. Surprinzător, cartea nu se referă numai la cuvântul atât de atrăgător şi de multe ori controversat din titlu, ci şi la alte probleme pe care le veţi descoperi pe măsură ce o veţi citi.

Despre sex, un subiect care nu mai trebuie să fie tabu

Chiar dacă au trecut aproape 25 de ani de când putem spune că avem acces liber la informaţie, aceasta circulă peste tot, iar noi suntem mult mai capabili decât generaţiile anterioare să o accesăm, la capitolul informaţie sexuală nu putem spune cu mâna pe inimă că ştim chiar totul. Sau, dacă printre noi se află cunoscători veritabili şi în acest domeniu, foarte puţini dintre ei sunt apţi să poarte o discuţie firească cu copiii lor despre un subiect odinioară considerat tabu. Volumul autoarei canadiene Meg Hickling este colacul de salvare, însă, pentru că în paginile sale reuşeşte să adune o serie de aspecte utile şi practice din această zonă care îi fascinează pe oameni şi le stârneşte curiozitatea încă din primii ani ai vieţii lor. Practice, dar nu pentru că volumul este un ghid de iniţiere sexuală, ci pentru că este un ghid de iniţiere a discuţiilor noastre referitoare la sex cu cei mici, adică cu persoanele care trebuie şi pot să primească această informaţie într-o manieră pertinentă direct de la noi, părinţii lor. Citindu-l, vom descoperi că sexul nu mai trebuie să fie un subiect tabu, ci el trebuie să fie un lucru despre care putem discuta cu normalitate, pentru că el face parte din vieţile noastre şi ale copiilor noştri.

O carte pentru toţi părinţii

Sunteţi părintele unui copilaş de câţiva anişori sau al unuia mai mare şi nu ştiţi cum să-i explicaţi diferenţele dintre sexe şi modul în care apar copiii pe lume? Sau poate că aveţi un fiu sau o fiică ce se apropie uşor de adolescenţă şi vă e teamă să abordaţi subiectul sexului într-o discuţie aparent nonşalantă? Indiferent de ce situaţie bifaţi, cartea îşi propune să vă scoată din impasul în care vă aflaţi şi să vă facă să vorbiţi firesc, cu mai multă siguranţă de sine şi cu mai puţină pudoare despre sex, dar şi despre transformările vizibile şi cele mai puţin vizibile prin care corpul omenesc trece pe parcursul anilor copilăriei şi ai adolescenţei. Menstruaţie, poluţii nocturne, începerea vieţii sexuale şi respectul pentru propriul trup sunt numai câteva dintre dilemele care-i frământă pe părinţi şi care vor fi elucidate de autoarea canadiană pe parcursul cărţii.

Cele mai comune nelinişti ale părinţilor, rezolvate prin sfaturi la obiect

Cartea este structurată în patru părţi (Ce trebuie să ştie copiii dvs. şi când, Întrebările copiilor, Cum ne ajutăm copiii să rămână sănătoşi şi Cum le comunicăm copiilor valorile noastre), fiecare dintre acestea având subcapitole distincte, menite să dezbată pe larg cele mai comune lucruri despre sex, dar şi cele la care părinţii nu s-au gândit că ar trebui împărtăşite cu ai lor copii. De asemenea, cartea este foarte bine împărţită pe grupe de vârstă, autoarea arătându-ne schematic şi într-o manieră uşor de înţeles şi de parcurs ce, cum şi când trebuie să le spunem celor mici despre sex. Meg Hickling nu reuşeşte, însă, doar să sintetizeze informaţiile şi să le aşeze pe paliere diferite, în funcţie de nivelul de înţelegere al copiilor, ci le oferă şi părinţilor ocazia de a-şi completa la rândul lor cunoştinţele în ceea ce priveşte relaţiile intime şi sănătatea organelor genitale. Totodată, volumul promovează oferirea de informaţii într-un context personal al valorilor aşa cum există el în cadrul fiecărei familii, insistând pe un dialog permanent dintre părinte şi copil, dialog care trebuie să fie bidirecţional, nu numai din dorinţa de a răspunde unor anumite solicitări, ci şi pentru a anticipa anumite situaţii.

Siguranţa şi sănătatea fizică şi cea mentală ale copilului sunt cele mai importante

Pe lângă informaţiile clare şi prezentate suficient de amplu încât să simplifice misiunea părintelui de a discuta fără jenă cu cel mic despre sex, reproducere, pasiune în cuplu, cartea se dovedeşte a fi şi un excelent ghid de instruire a mamelor şi taţilor cu privire la pericolele zilelor noastre care decurg din lipsa unor cunoştinţe suficiente despre viaţa sexuală. Aici intră informaţiile despre contracepţie, ce înseamnă o sarcină pentru doi adolescenţi complet nepregătiţi să devină părinţi, integritatea corporală, despre folosirea cuvântului „nu” pe care persoana care-l rosteşte are tot timpul dreptul să-l spună clar şi răspicat, boli cu transmitere pe cale sexuală care se pot dovedi fatale în anumite condiţii, despre încălcarea unor libertăţi individuale.
Un alt lucru pe care autoarea îl subliniază de mai multe ori în paginile cărţii este cel referitor la abuzul sexual. Pentru că mulţi copii abuzaţi nu au avut suficiente informaţii despre sex înainte de situaţia tragică, Meg Hickling evidenţiază necesitatea discuţiilor cu cei mici încă din primii ani de viaţă şi ca formă de prevenţie a acestui tip de abuz. Autoarea canadiană nu neglijează nici capitolul pornografie, care îi poate face pe copii şi adolescenţi să perceapă realitatea într-o manieră distorsionată şi să-şi contureze o imagine greşită despre sex şi corpul omenesc, şi îi sfătuieşte pe părinţi să abordeze acest subiect cu tact, dar ferm.

Nu ocoliţi subiectele delicate

Autoarea ne ajută şi cu o serie de răspunsuri la anumite subiecte pe care majoritatea părinţilor le consideră delicate şi la care nu le este tocmai uşor să dea nişte răspunsuri în momentul în care le sunt solicitate. Aici intră întrebările referitoare la masturbare, modalităţi de a face sex sau orientare sexuală. Deşi unii adulţi tind să fie uşor speriaţi şi pudici când vine vorba de explicat subiecte care şi pentru ei pot fi stânjenitoare, Meg Hickling ne arată că, prin cuvinte simple şi explicaţii corecte, care nu trebuie sub nicio formă să prezinte realitatea deformat, copiii pot înţelege mai bine decât ne imaginăm noi ce este fiecare lucru în parte.

Meg Hickling este un nume celebru în Canada. De 25 de ani, ea ţine lecţii de „ştiinţa corpului” şi sănătate sexuală pentru copii, adolescenţi şi părinţii lor. Viziunea şi influenţa „profei de sex”, cum o numesc copiii, au fost recompensate cu nu mai puţin de cinci distincţii, între care Ordinul Columbiei Britanice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa