10 lucruri esențiale pe care orice părinte trebuie să le știe despre un nou-născut

TOTUL DESPRE MAME
despre un nou născut

Venirea pe lume a unui copil îi poate pune în dificultate pe mulți dintre tinerii părinți, iar ”Cartea bebelușului” poate fi de un real folos pentru a afla tot ce ai nevoie despre un nou-născut. Brusc, familia are un nou membru care pare cea mai fragilă ființă din lume, dar care dă dovadă de o energie nebănuită atunci când vine vorba de plâns.

Specialiștii de la parents.com au alcătuit o listă cu 10 lucruri importante despre un nou-născut pe care orice părinte ar trebui să le cunoască.

1. La început, un bebeluș poate arăta un pic ciudat.

Capul lui poate fi puțin turtit (din cauza „călătoriei” pe care făcut-o prin canalul de naștere), fața îi este umflată, iar ochii îi sunt adesea închiși și puțin cleioși. Toate aceste lucruri sunt normale – copilul a petrecut 9 luni în uterul mamei. În curând însă, bebelușul va începe să arate precum copilul frumos pe care mama sa și l-a imaginat, explică experții.

2. Părinții nu trebuie să se aștepte la „recompense” sub formă de zâmbete sau gângurit drăguț din partea celor mici decât după ce au trecut aproximativ 6 săptămâni de la naștere.

Până atunci, părinții lucrează pentru un „șef” care doar se plânge, atrag atenția specialiștii. Însă acest lucru nu înseamnă că toate eforturile adulților sunt inutile.

„Copilul simte când este consolat de tatăl sau de mama sa, el simte atașament, îi place să fie ținut în brațe”, explică mediul pediatru american Christopher Tolcher.

3. Copilul trebuie spălat cu buretele până când îi cade bontul ombilical.

Bontul ombilical este un mic ciot care a rămas la buricul nou-născutului după tăierea cordonului ombilical. De regulă, el cade în maximum două-trei săptămâni. Dacă locul este ținut uscat, bontul ombilical va cădea și mai repede. Dacă bontul se udă, trebuie șters și uscat. Este normal dacă bebelușul sângerează puțin atunci când îi cade bontul.

4. Fontanela bebelușului, acea zonă numită și moalele capului, și care este de fapt o sutură craniană ce nu s-a osificat încă, este un motiv de spaimă pentru mulți părinți.

Însă ei nu au de ce să fie atât de temători: nou-născutul poate fi atins ușor pe fontanelă și poate fi pieptănat (în cazul în care s-a născut cu păr). Este posibil ca fontanela să pulseze ușor deoarece ea se află chiar deasupra vaselor de sânge de deasupra creierului.

5. Copilul îi va da de înțeles mamei sale când nu primește suficientă mâncare.

Un nou-născut trebuie să mâncânce o dată la 2-3 ore, însă poate fi dificil de știut cât lapte primește.

„În primele zile, greutatea copilului este cel mai bun indicator”, spune Tolcher. Un nou-născut pierde 5-8% din greutate în prima săptămână de la naștere, dar ar trebui să recâștige masa pierdută până la sfârșitul celei de-a două săptămâni. Și numărarea scutecelor poate fi utilă: după primele 5 zile, un copil ar trebui să aibă 5-6 scutece ude pe zi, dintre care două cu scaun.

6. Bebelușii au, de regulă, pielea uscată.

Chiar dacă inițial ei au pielea netedă și mătăsoasă, acest lucru se va schimba.

„Dacă ai sta timp de 9 luni în lichid și apoi ai ieși la aer și tu ai fi uscat”, spune medicul pediatru Laura Jana. Pielea uscată nu necesită tratament. De obicei, ea se cojește și cade singură. Totuși, dacă unii părinți vor să aplice o cremă pe pielea bebelușului, este bine să aleagă pentru cei mici loțiuni hipoalergenice fără parfum.

Pot apărea și mici iritații de la scutece sau chiar și acnee. Aceasta din urmă tinde să țină câteva luni.

7. Când bebelușul este scos afară, e de preferat ca părinții să evite soarele puternic, precum și pe oamenii bolnavi (răciți, gripați etc).

De asemenea, este bine ca micuțul să nu fie dus în spații foarte aglomerate.

„Învață-i pe frații bebelușului să-i atingă picioarele în loc de mâini sau de față. Acest lucru va împiedica răspândirea infecțiilor”, atrage atenția Tolcher. Părinții ar trebui să le spună musafirilor să nu îl atingă pe cel mic înainte de a se spăla pe mâini.

8. Nou-născuții plâng foarte mult – acesta este modul în care ei comunică.

În acest fel ei îi anunță pe părinți dacă le este foame, dacă au un scutec murdar, dacă le este frig sau dacă vor să fie ținuți în brațe.

9. Bebelușii dorm foarte mult.

Cei mai mulți copii ajung să poată dormi 6-8 ore odată până la vârsta de 3 luni. Este bine ca părinții să îi obișnuiască cu un program de zi și de noapte. În timpul zilei, cei mici nu ar trebui lăsați să doarmă mai mult de 3 ore fără să fie treziți pentru a mânca; noaptea pot fi lăsați să doarmă cât vor (după ce au recâștigat greutatea pierdută în prima săptămână de după naștere).

10. Foarte curând, copilul nu va mai fi un nou-născut.

Această primă etapă din viața bebelușului este foarte dificilă pentru părinți. Totuși, este important ca ei să știe că ea va trece extrem de rapid. Așa că, dacă vor să aibă cât mai multe amintiri din această perioadă, nu trebuie să se zgârcească la fotografii și nici la însemnări în jurnal.

Un ghid complet pentru primii 2 ani din viața bebelușului

Primii ani de viață ai bebelușului vin cu multe alte provocări pentru părinți. În „Cartea bebelușului”, autorii se concentrează asupra nevoilor de bază ale bebelușilor, oferind totodată răspunsuri la principalele preocupări ale părinților din ziua de azi.

Cartea cuprinde cele mai noi informații despre tot ce trebuie să știi pentru a crește un copil. William și Martha Sears s-au bazat pe vasta lor experiență, atât în calitate de profesioniști în domeniul medicinei, cât și ca părinți care au crescut opt copii, pentru a pune laolaltă aceste informații cuprinzătoare despre toate aspectele ce țin de îngrijirea unui copil.

Familia Sears a reușit să dea naștere unui ghid actual, fără termen de comparație în acest domeniu, și care a dobândit o autoritate incontestabilă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa