Cum îi înveți pe copii să își rezolve conflictele. TOP 6 trucuri utile

TOTUL DESPRE MAME
acesta sunt eu! tu cine ești?
Foto: Lars Plougmann (Flickr / Creative Commons)

Conflictul este o parte normală din viața copiilor, în special deoarece cu toții au nevoi și preferințe diferite. Problemele apar adesea deoarece copiii nu au abilitățile necesare pentru a evita și a rezolva disputele pe cont propriu.

Aici intervin adulții. Părinții îl pot ajuta pe copil să își împărtășească nevoile, să îi asculte pe alții și să vină cu idei pentru a rezolva conflictul existent.

Abilitățile necesare pentru a rezolva un conflict într-un mod eficient sunt complexe. Printre ele se numără abilitatea de a-și controla sentimentele, empatia, comunicarea eficientă, găsirea soluțiilor și luarea deciziilor.

În cartea Acesta sunt eu! Tu cine ești?, autorul Jesper Juul se ocupă de sursele fierbinţi ale dinamicii familiale: conflictele şi importanţa lor deosebită pentru familie şi educaţie. Cartea poate fi găsită AICI.

acesta sunt eu! tu cine ești?

În Acesta sunt eu! Tu cine ești?, scriitorul arată că disputele, atât cele dintre copii, cât și cele dintre copii și adulți, nu sunt un semn că părinții n-ar face faţă educării copiilor, ci sunt utile pentru ca ambele părţi să înveţe câte ceva.

Într-o familie sănătoasă, responsabilitatea pentru calitatea conflictelor le revine părinţilor. A lăsa vina pe umerii copiilor este lipsit de responsabilitate şi nu poate genera decât noi conflicte şi mai distructive, apreciază Jesper Juul în Acesta sunt eu! Tu cine ești?.

Specialiștii de la kidsmatter.edu au alcătuit o listă de recomandări menite să îi ajute pe părinți să rezolve mai ușor conflictele în care sunt implicați cei mici:

1. Creează un mediu în care copiii să poată coopera.

Arată-le copiilor cum să coopereze și cum să îi respecte pe ceilalți (oferă-le exemplul propriu!). Cere-le copiilor să contribuie și ei la rezolvarea conflictului și exprimă-ți încrederea că ei vor putea coopera cu succes. Este foarte important ca cei mici să abordeze conflictul într-un mod pozitiv și să creadă cu adevărat că pot rezolva problema.

2. Ajută-i pe copii să își gestioneze emoțiile.

Copiii s-ar putea să aibă nevoie să fie încurajați și ajutați să își păstreze calmul într-un conflict, în special dacă ei simt că sunt acuzați sau învinovățiți. S-ar putea să se simtă agitați și să aibă nevoie de susținere pentru a rămâne calmi dacă se simt intimidați.

Atunci când conflictele devin foarte înfierbântate, copiii s-ar putea să aibă nevoie să fie separați până când se liniștesc, urmând ca abia apoi să caute soluții pentru a rezolva conflictul. Acest interval destinat liniștirii îi poate ajuta pe copii să depășească tendința de a reacționa agresiv sau de a se retrage din situația conflictuală.

3. Încurajează empatia și respectul pentru ceilalți.

Învață-i pe copii să asculte și să înțeleagă nevoile și grijile altor persoane. Învață-i să întrebe de ce anume o altă persoană vrea ceva și cere-le să se pună chiar ei în locul acelui om.

Pentru copii, este crucial să învețe să înțeleagă perspectiva celuilalt: aceasta este fundația pe care se vor dezvolta relații pozitive și abilități importante de rezolvare a conflictelor.

4. Pune în aplicare abilitățile de comunicare.

Rezolvarea eficientă a conflictelor se bazează pe comunicarea clară a sentimentelor și a dorințelor. Însă acest lucru poate fi extrem de dificil într-un conflict, atunci când persoanele implicate se află sub presiune. E nevoie de timp și de practică pentru ca cineva să învețe cum să vorbească limpede și respectuos.

Îi poți învăța pe copii să exerseze ce anume să spună pentru a iniția rezolvarea unui conflict, ca de exemplu: “Dacă vorbim despre asta, sunt sigur că putem să ne înțelegem”.

De asemenea, este important să îi înveți pe copii să își exprime nevoile într-un mod asertiv (non-agresiv), ca de exemplu să îi spună fratelui: „Vreau să îmi ceri voie înainte de a folosi lucrurile mele”.

5. Încurajează soluțiile creative.

În timpul conflictelor, oamenii se blochează adesea pe propriile poziții și nu pot vedea și alte opțiuni. Din acest motiv, atunci când te gândești la posibilele soluții, este important să fii creativ. Spune-le copiilor să găsească și ei soluții creative (dacă este nevoie, ajută-i să identifice aceste soluții alternative).

6. Stop!

Unele conflicte sunt mult prea mari pentru a fi rezolvate de copii, iar în lipsa intervenției părinților nu se ajunge decât la escaladarea disputei. Dacă certurile dintre copii devin prea intense și duc la agresivitate fizică, atunci este timpul ca părinții să se implice.

Pentru a-i ajuta pe copii să își dezvolte abilitățile de rezolvare a conflictelor, părinții pot apela și la alte strategii și metode de comunicare.

Acesta sunt eu! Tu cine ești? – o carte practică

În cartea sa Acesta sunt eu! Tu cine ești?, autorul Jesper Juul oferă numeroase soluții menite să susțină potențialul părinților în educarea copiilor. Cartea poate fi găsită AICI.

Autor a peste 20 de volume, traduse în numeroase limbi, precum şi fondatorul şi conducătorul reţelei Familylab International, Jesper Juul este un terapeut familial, consilier conflictual şi scriitor din Danemarca.

Până în anul 2004, a condus Institutul Kempler din Scandinavia în Odder, Danemarca, pe care l-a înfiinţat în anul 1979. Jesper Juul a dezvoltat și o formă proprie de terapie şi consiliere: intervenţii pe termen scurt cu întreaga familie, orientată pe acţiune şi practică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa