De ce primii ani din viața copilului sunt cruciali pentru dezvoltarea IQ-ului său

TOTUL DESPRE MAME
Anii magici. Cum să înțelegem și să rezolvăm problemele copiilor
Foto: Chris_Parfitt (Flickr / Creative Commons)

Creierul unui copil are nevoie de dragoste pentru a se dezvolta. Ce se întâmplă în viața copilului în primii ani de viață este crucial.

În anii ’80, când numeroase orașe americane se confruntau cu o adevărată „epidemie” de consum de cocaină, Hallam Hurt, un neonatolog din Philadelphia, a început să își pună întrebări legate de felul în care creierul nou-născuților avea de suferit din cauza mamelor dependente de droguri. Hurt și colegii săi au comparat copii din familii sărace în vârstă de 4 ani: cei din primul grup fuseseră expuși drogurilor, iar cei din al doilea nu.

Cercetătorii nu au descoperit diferențe semnificative între cele două grupuri, însă au detectat altceva: toți copiii, indiferent de grup, aveau un coeficient de inteligență (IQ) mult sub medie (de 82-83, față de media de 100).

În acel moment oamenii de știință și-au orientat atenția spre ceea ce părea că cele două grupuri de copii aveau în comun: faptul că fuseseră crescuți în sărăcie, potrivit nationalgeographic.com. Pentru a înțelege mediul în care copiii fuseseră crescuți, specialiștii au vizitat familiile și le-au pus părinților o serie de întrebări.

I-au întrebat dacă aveau cel puțin 10 cărți pentru copii acasă, dacă le puneau cântece pentru copii, dacă aveau jucării care să îi învețe să numere. De asemenea, cercetătorii au observat dacă părinții le vorbeau copiilor într-un mod afectuos, dacă își alocau timp ca să le răspundă la întrebări, dacă îi îmbrățișau, îi pupau și îi lăudau.

Cercetătorii au descoperit că acei copii care primeau acasă mai multă atenție și îngrijire din partea părinților tindeau să aibă IQ-uri mai mari. De exemplu, copiii care erau stimulați cognitiv mai mult se descurcau mai bine la testele de limbă.

După mulți ani, când copiii crescuseră și deveniseră adolescenți, cercetătorii le-au făcut RMN-uri la creier și le-au pus față în față cu informațiile despre cât de multă atenție și îngrijire primiseră atunci când aveau 4, și respectiv 8 ani.

Oamenii de știință au descoperit o legătură puternică între îngrijirea primită la vârsta de 4 ani și dimensiunile hipocampului, o componentă majoră a creierului uman, care joacă un rol important în trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată. Însă între datele luate la vârsta de 8 ani și mărimea hipocampului nu a mai fost descoperită nicio legătură. Rezultatele au demonstrat cât de important este un mediu care să îl susțină emoțional pe copil la o vârstă fragedă.

Publicat în 2010, studiul realizat în Philadelphia a fost unul dintre primele care a arătat că experiența din copilărie modelează structura și dezvoltarea creierului. De atunci, și alte studii au arătat o legătură între statutul socio-economic al copilului și creșterea creierului.

Anii magici. Cum să înțelegem și să rezolvăm problemele copiilor

Chiar dacă vine gata echipat cu o mulțime de înzestrări și aptitudini, dezvoltarea creierului depinde foarte mult de stimulii primiți din mediul înconjurător. Iar primii ani din viața copiilor sunt cu adevărat cruciali.

În volumul Anii magici. Cum să înțelegem și să rezolvăm problemele copiilor, autoarea Selma H. Fraiberg descrie felul în care se dezvoltă și se maturizează copiii de la naștere până la vârsta de 6 ani. Cartea poate fi găsită AICI.

În Anii magici. Cum să înțelegem și să rezolvăm problemele copiilor, Selma Fraiberg – profesor la Facultatea de Medicină din Michigan, psihoterapeut şi psihanalist de copii – prezintă teorii și informații extrem de prețioase despre: alimentație, vorbire, fantezie, autocontrol, spaimă și alte subiecte, folosind termenii practici din viața de zi cu zi.

Anii magici. Cum să înțelegem și să rezolvăm problemele copiilor

Cartea Anii magici. Cum să înțelegem și să rezolvăm problemele copiilor a ajuns la cea de-a 50-a ediție, devenind așadar un volum clasic, a cărui actualitate nu este afectată de trecerea timpului.

Încă de la prima ediţie, descrierea şi explicarea primilor ani din viaţa copilului, împreună cu recomandările pentru părinţi, medici şi educatori, au reţinut atenţia celor interesaţi. Pentru copilul mic, lumea poate fi foarte interesantă, dar şi instabilă sau înspăimântătoare. Autoarea reuşeşte să-l familiarizeze pe cititor cu mintea copilului, arătându-i felul în care acesta se confruntă cu lumea şi cum învaţă să-i facă faţă.

Anii magici. Cum să înțelegem și să rezolvăm problemele copiilor este un instrument foarte util pentru părinții care vor să se asigure că le oferă celor mici un start excelent în viață. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa