Cele 8 reguli esențiale pentru a dezvolta o relație autentică de iubire între tine și copilul tău

Ileana Mirescu
copil alaptat

Părinții din toată lumea încearcă să creeze o legătură emoțională între ei și copiii lor. De asemenea, ei încearcă și să dezvolte un stil de parenting care să se potrivească valorilor în care cred. În vreme ce unele modele de parenting favorizează tratarea copiilor ca pe niște mici adulți care înțeleg logic lucrurile care li se spun, alții subliniază rolul disciplinei în viața celor mici.

Este greu se spus care dintre toate aceste filozofii funcționează cel mai bine. Cu siguranță, nu pentru toate familiile din lume funcționează același model de parenting. Cel mai bine este ca părinții să încerce diferite metode pentru a-l crește pe cel mic și să aleagă modelul care i se potrivește acestuia cel mai bine.

Un astfel de model care este tot mai popular în ultimii ani este attachment parentingul. Tradus în limba română drept parenting sensibil, atașare securizantă sau parenting conștient, attachment parentingul promovează o conexiune profundă între mamă și copil, nu doar prin maximizarea empatiei materne, ci și prin atingere și apropiere fizică permanentă.

Această legătură este considerată o metodă ideală pentru a crește copii independenți, siguri de ei și empatici. Fondatorul curentului attachment parenting este medicul pediatru William Sears, el fiind de părere că o legătură de încredere între părinte și copil stă la baza unei vieți independente și împlinite la maturitate.

Un ghid pentru viața de zi cu zi

Un ghid pentru viața de zi cu zi despre cum să creștem copii iubitori și încrezători în sine, ne oferă Mayim Bialik, actriță americană și doctor în neuroștiințe, arată de ce a ales să își crească și să își educe copiii în spiritul attachment parentingului. 

în brațele mele și dincolo de ele

Pentru Mayim, attachment parentingul a fost alegerea naturală, dar studiile ei în domeniul neuroștiinței nu au făcut decât să confirme ceea ce ea a ales în mod instinctiv.

Iată și cele 8 principii ale attachment parentingulului, potrivit portalului de sănătate webmd.com:

1. Pregătește-te pentru sarcină, naștere și creșterea copilului. Elimină gândurile și sentimentele negative referitoare la sarcină. Așa te vei pregăti ca să fii părinte, un „job” care nu este deloc simplu și care poate fi solicitant emoțional.

2. Alăptează-l la sân. Susținătorii attachment parentingulului spun că alăptarea la sân este metoda ideală prin care copiii se atașează de părinții lor. De asemenea, le arată celor mici că părinții sunt atenți la nevoile lor și le îndeplinesc dorințele.

3. Reacționează cu sensibilitate. Attachment parentingul consideră că toate emoțiile, inclusiv accesele repetate de furie ale copilului, reprezintă adevărate eforturi de comunicare ale celui mic. Din acest motiv, aceste efoturi trebuie să fie înțelese și luate în serios mai degrabă decât să fie pedepsite sau ignorate.

4. Atinge-l. Susținătorii attachment parentingului le recomandă părinților să profite de orice ocazie pentru a-și ține bebelușul aproape de corp, direct pe piele (să facă baie împreună, să îl poarte pe cel mic într-un marsupiu etc).

5. Ai grijă de copil și în timpul nopții. Dormi cu el în cameră astfel încât să îl poți hrăni și liniști atunci când plânge și e agitat.

6. Oferă-i permanent dragoste și îngrijire. Promotorii attachment parentingului le recomandă părinților să nu îi lase pe copiii mai mici de 2 ani și jumătate mai mult de 20 de ore pe săptămână în compania unor bone.

7. Practică disciplina pozitivă. Părinții sunt sfătuiți să îi ghideze chiar și pe copiii foarte mici pentru a modela un comportament frumos. Attachment parentingul încearcă să înțeleagă ce anume comunică un comportament negativ al copilului. Iar părinții sunt încurajați să găsească o soluție împreună cu cel mic mai degrabă decât să își impună propria voință asupra copilului.

8. Încearcă permanent să ai echilibru în viața personală și de familie. Părinții sunt încurajați să ducă vieți sănătoase și să aibă alte persoane care să îi sprijine pentru a nu se epuiza.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa