Frica de întuneric. 8 metode prin care părinții îi pot ajuta pe copii să o depășească

TOTUL DESPRE MAME
ce să faci când ți-e frică să te bagi în pat
Foto: Ben Francis (Flickr / Creative Commons)

Mulți copii se tem de întuneric. Această teamă poate lua numeroase forme: de la Omul-Negru din dulap la monstrul de sub pat sau la frica de hoți.

Există însă soluții pe care părinții pe pot aplica pentru ca cei mici să depășească aceste stări de anxietate.

Iată câteva lucruri pe care părinții trebuie să le înțeleagă despre frica de întuneric, explicate de experții consultați de publicația de sănătate webmd.com:

1. Frica este o parte obișnuită din viața noastră, inclusiv la copiii mici. Frica tinde să apară atunci când cineva încearcă ceva nou, o experiență prin care nu a mai trecut până atunci. Pentru copii, acest lucru se întâmplă aproape în fiecare zi. Astfel, frica are destul de multe ocazii pentru a apărea – în special noaptea.

De regulă, frica de întuneric apare la copiii cu vârste de 2-3 ani, atunci când sunt suficient de mari ca să își imagineze diferite lucruri, dar încă nu pot să diferențieze între fantezie și realitate. În plus, creierul copiilor este unul tânăr – cei mici nu au preocupări sau griji care să le umple mintea înainte de culcare – iar o umbră într-un colț al dormitorului se poate transforma ușor într-un monstru.

2. De unde vine frica de întuneric?

Televizorul este o sursă. Mulți părinți nu au grijă la ce anume se uită copiii la televizor: niște imagini pot să nu fie înspăimântătoare pentru un adult, însă îl pot îngrozi pe un copil. Așadar, până la o anumită vârstă părinții ar trebui să fie atenți ca cei mici să nu vadă știri violente sau chiar desene animate care îi afectează.

Cărțile sunt și ele o sursă: imaginile dintr-o carte – ca de exemplu ilustrațiile cu moștri sau vrăjitori – se pot întoarce noaptea în mintea copilului.

Un alt vinovat poate fi chiar părintele care îi spune copilului „Dacă nu te porți frumos, va veni Omul-Negru să te prindă”. Poate părea doar o metodă de disciplinare blândă, însă această frază simplă îi poate da coșmaruri celui mic.

3. Ce este de făcut?

Cel mai bun lucru pe care un părinte îl poate face pentru un copil este să comunice cu el, să fie respectuos și să îi arate că îl înțelege.

„Fii respectuos. Nu le spune că teama lor este o prostie deoarece nu doar că nu funcționează și le va fi frică în continuare, ci se vor simți și vinovați și rușinați”, explică psihoterapeutul american Jenn Berman.

Iată ce trebuie și ce nu trebuie să facă un părinte al cărui copil suferă din cauza fricii de întuneric:

1. Fii calm.

„Fii cât mai calm posibil atunci când vorbești cu copilul tău despre teama de întuneric. Ascultă-l și asigură-te că nu i-o exagerezi și că nu îi agravezi starea”, recomandă Mary Dobbins, medic pediatru și psihiatru pentru copii.

Este important să îi conferi copilului un sentiment de siguranță. Spune-i că poate gestiona teama și dă-i un nume fricii. Explică-i celui mic ce este teama și ajută-l să înțeleagă că e ceva normal.

2. Nu fii frustrat!

„Spune-i copilului că teama de întuneric e normală. Dar nu te supăra doar pentru că lui îi e frică de ceva ce nu există. Nu îi spune că e o prostie și nu-l tachina. Monștrii nu sunt reali, însă frica da”, spune Dobbins.

3. Susține-ți copilul. Arată-i că ești acolo pentru el atunci când are nevoie de tine și că îl ajuți atunci când este speriat.

4. Nu este o soluție să îl lași să doarmă cu tine, chiar dacă sună tentant. „Trebuie să îi dai copilului „uneltele” necesare pentru a face față fricii”, spune Berman.

5. Conferă-i copilului putere de decizie. „Întreabă-l dacă vrea ca tata să îl verifice din când în când și lasă-l pe el să aleagă intervalul de timp. Vrea să fie verificat o dată la 5 minute, la două ore? Este ok dacă acest lucru îl face să se simtă mai bine”, explică Berman.

E bine ca cel mic să aibă alături de el în pat o pătură, un animal de pluș sau o lanternă.

6. Nu îi spune copilului „Lasă-mă să mă uit sub pat ca să mă asigur că nu sunt monștri acolo” deoarece în acest fel îi transmiți ideea că teama lui este credibilă. „El nu va reuși să treacă peste teamă până când nu o va înțelege”, arată Dobbins.

7. Nu îl lăsa pe copil să se uite la televizor noaptea și nici să citească povești înspăimântătoare. Mai bine faceți ceva relaxant înainte de culcare: petrece timp alături de copilul tău!

8. Cere ajutor. Cu susținerea unui părinte înțelegător, cei mai mulți copii trec peste frica de întuneric după câteva săptămâni. Dacă teama durează mai mult părintele poate discuta cu un medic pediatru pentru a stabili dacă cel mic ar trebui să primească ajutor specializat.

Ce să faci când ți-e frică să te bagi în pat

O altă soluție este ca părinții să citească un ghid practic care îi va ajuta să gestioneze mai bine problema. Ce are inedit volumul Ce să faci când ți-e frică să te bagi în pat. Ghid pentru copiii care adorm greu este că li se adresează atât părinților, cât și copiilor. Cartea poate fi găsită AICI.

Ce să faci când ți-e frică să te bagi în pat le prezintă copiilor şi părinţilor tehnicile cognitiv comportamentale folosite pentru a trata dificultăţile legate de somn.

ce să faci când ți-e frică să te bagi în pat

Cartea Ce să faci când ți-e frică să te bagi în pat se ocupă de probleme cum ar fi spaimele, îngrijorările şi dependenţa prea mare de părinţi, pentru ca micuţii să dobândească deprinderile de care au nevoie ca să petreacă nopţi mai liniştite.

Ce să faci când ți-e frică să te bagi în pat este o carte interactivă care oferă resurse complete pentru a educa, a motiva şi a ajuta copiii să adoarmă fără să se mai trezească pe timpul nopţii.

Autorul cărții este dr. Dawn Huebner, psiholog clinician în Exeter, New Hampshire, SUA, specializată în tratarea copiilor şi a părinţilor lor. Volumul Ce să faci când ți-e frică să te bagi în pat este ilustrat cu desenele amuzante ale lui Bonnie Matthewsapar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa