Copilul tău își face prea multe griji? 5 lucruri pe care trebuie să le știi și o soluție-cheie

TOTUL DESPRE MAME
Ce să faci să scapi de griji
Foto: Greens MPs (Flickr / Creative Commons)

Toți copiii au frici și trec la un moment dat prin stări de anxietate. De exemplu, unui copil îi poate fi frică de câini sau poate avea emoții care îl copleșesc în prima zi de școală. Însă unii copii își fac mai multe griji decât alții, iar pentru părinți este extrem de dificil să îi vadă suferind din cauza anxietății, mai ales deoarece poate fi greu să își dea seama când anume cei mici se îngrijorează prea mult și au nevoie de ajutor.

Diferența dintre o grijă obișnuită și o tulburare de anxietate este dată de intensitatea și de severitatea fricii. Deși sentimentul de anxietate este o reacție naturală la o situație stresantă sau periculoasă, un copil s-ar putea să aibă nevoie de ajutor dacă anxietatea lui este exagerată, dacă persistă sau dacă are un impact negativ asupra dezvoltării și sănătății sale, notează specialiștii parents.com.

1. Un copil care este copleșit de griji s-ar putea să nu realizeze că acestea sunt nerealiste sau exagerate (exemple: teama că un părinte va păți ceva, teama că se va îmbolnăvi). De asemenea, este posibil să nu și le exprime, ceea ce înseamnă că ele vor putea fi observate în comportamentul său. De pildă, dacă îi e frică să nu se îmbolnăvească, s-ar putea să își spele mâinile obsesiv. Dacă îi e teamă să plece părinții de lângă el, s-ar putea să nu poată să adoarmă.

2. Copiii care își fac prea multe griji în legătură cu lucrurile de zi cu zi s-ar putea să sufere de tulburare de anxietate generalizată. În cazul copiilor, o astfel de anxietate se concentrează pe performanțele de la școală sau la competițiile sportive: O să trec testul? Dacă nu o să joc bine? O să intru la un liceu / facultate bună? Dacă o să întârzii? Etc.

3. Astfel, cel mic poate ajunge „propriul său tiran”, după cum explică specialiștii de la Child Mind Institute. Copiii care suferă de această tulburare își fac griji permanent și se tem că nu vor reuși să se ridice la nivelul așteptărilor. Pot fi rigizi și iritabili, iar stresul poate determina apariția unor simptome fizice, inclusiv oboseală, dureri de stomac sau de cap.

4. Mulți copii pot fi timizi sau introvertiți, însă atunci când un copil (în special un adolescent) este excesiv de îngrijorat că va face ceva jenant, care va fi judecat de alții, s-ar putea să aibă tulburare de anxietate socială. Copilul poate ajunge să evite să meargă la școală sau să iasă în oraș și poate face crize de plâns dacă este forțat.

5. Părinții care au copii ce își fac prea multe griji pot ține evidența comportamentului celui mic într-un carnețel, astfel încât să știe ce anume a declanșat o anumită reacție, teamă sau stare de anxietate. Acest lucru le va fi de mare folos dacă familia va face o vizită la un psihoterapeut.

Ce să faci să scapi de griji

O altă idee la fel de bună este ca părinții să se documenteze despre aparția fricilor și să îl încurajeze și pe copil să citească despre temerile și stările de anxietate pe care le simte pentru a le înțelege mai bine. Odată înțelese, copilului îi va fi mult mai ușor să scape de ele.

Cartea Ce să faci să scapi de griji, scrisă de Dawn Huebner, psiholog clinician în Marea Britanie specializat în tratarea copiilor şi a părinţilor lor, este un ghid practic dedicat copiilor cu vârste între 6 şi 12 ani, care au probleme de anxietate, şi părinţilor acestora. Cartea poate fi găsită AICI.

Ghidul Ce să faci să scapi de griji este însoţit de explicaţii şi ilustraţii pe gustul copiilor, concepute astfel încât să-i determine pe cei mici să-şi înţeleagă problemele şi să se implice activ în rezolvarea acestora.

ce să faci să scapi de griji

În Ce să faci să scapi de griji, grijile le sunt prezentate copiilor ca fiind nişte duşmani care pot fi învinşi dacă se urmează consecvent anumiţi paşi şi anumite trucuri. Se creează, de exemplu, în intervalul unei zile, un anume „timp destinat grijilor”.

Se recurge, de asemenea, şi la puterea imaginaţiei: copilul va crea un cufăr pentru griji, în care acestea vor fi închise, sau se va desena pe sine lipsit de griji. Trucuri de acest fel şi multe altele sunt elementele-cheie pentru o confruntare eficientă a copiilor şi părinţilor cu problema anxietăţii la vârste fragede.

Cartea Ce să faci să scapi de griji are și o mulțime de desene amuzante realizate deBonnie Matthewsapar, care și-a publicat lucrările în multe cărţi şi reviste pentru copii. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa