Cum să crești băieți buni și sensibili. 5 trucuri extrem de utile

TOTUL DESPRE MAME
reguli-pentru-o-mama-de-baiat-totul-despre-mame

Nu e un secret că mulți dintre băieți sunt activi, gălăgioși, exuberanți și că au o înclinație spre conflicte violente.

Înainte de a avea copii, mulți dintre noi ne imaginăm cum cei mici se vor uita în liniște la cărți sau se vor juca frumos cu niște cubulețe din care vor construi turnuri. Însă odată ce devenim părinți realizăm că cei mici pot fi turbulenți și că băieții sunt de obicei mai energici și mai agresivi decât fetele.

Totuși, acest fapt nu înseamnă că băieții nu sunt ființe sensibile, care au sentimente și emoții profunde, având totodată mare nevoie de afecțiune și de înțelegere. Din acest motiv, creșterea unui băiat echilibrat și cu stimă de sine se poate dovedi o provocare pentru unii părinți.

De regulă, în societate, băieții sunt învățați de mici copii, în mod involuntar, să fie băieți, așa cum fetele sunt învățate să fie fete. Prin toate gesturile și atitudinile infime, etalate fie evident, fie la un nivel imperceptibil cu ochiul liber, mamele și tații, profesorii și restul adulților, dar și prietenii, le modelează comportamentul urmând un model inconștient.

Crescându-l pe Cain. Să ocrotim viața emoțională a băieților

Din pacate, ceea ce primesc inca din primii ani de viata este o lectie de stoicism, despre cum baietii isi controleaza emotiile si trebuie intotdeauna sa-si dovedeasca competenta si meritul, arată autorii Michael Thompson și Dan Kindlon în volumul Crescându-l pe Cain. Să ocrotim viața emoțională a băieților. Cartea poate fi găsită AICI.

Crescându-l pe Cain este o carte extrem de apreciată despre viața emoționala a băieților, scrisă pentru părinți, dar și pentru toți cei implicați activ în educarea copiilor.

crescându-l pe cain

Autorii se întreabă ce-i face, în multe situații, pe băieții noștri atât de lipsiți de considerație, de brutali și de manipulatori în relațiile cu sexul opus, consumatori de alcool, droguri și senzații tari, teribiliști și orbi la conflictul creat în jurul lor: „Sunt acești copii alții decât cei pe care i-am iubit și alintat în pruncia lor? Ce se întâmplă cu fiul ajuns la pubertate? Este la mijloc alteceva decât tetosteronul? În goana lor către „Marele Imposibil” – idealul masculin al „bărbatului adevărat” – copiii noștri pierd pe drum ceva de neprețuit: capacitatea de a se accepta pe ei înșiși”.

Crescându-l pe Cain, o carte ca o scrisoare deschisă

Plini de pasiune pentru munca lor și de empatie, din postura de terapeuți specialiști în psihologia băieților, cei doi autori ai volumului Crescându-l pe Cain ne oferă nu atât soluții pentru creșterea și educarea băieților, cât mai ales un tablou plin de înțelegere și de compasiune al băieților în societatea modernă, prinși în conflictul intern dintre atașament și independență, dintre energie, impulsuri și reguli, dintre emoții și lipsa limbajului emoțional și a cadrului necesar pentru a le exprima, dintre incapacitatea familiei de a înțelege schimbările prin care trec și „cultura cruzimii” sau stereotipurile masculinității care se perpetuează de la o generație la alta în grupurile de băieți.

Crescându-l pe Cain este o carte ca o scrisoare deschisă care atinge cu delicatețe fondul problemei: în fiecare băiat agresiv există durere și dezamăgire și există resentimentul față de incapacitatea celor dragi de a crea o punte peste separarea care se adâncește între ei și ceilalți; în fiecare băiat retras se zbate disperarea de a nu se ridica la standardele artificial impuse și de a nu găsi o comunicare emoțională reală cu ceilalți.

În Crescându-l pe Cain, autorii susțin că ne va fi mai bine nouă, ca societate, și lor, ca indivizi, dacă avem curajul acum să privim în oglindă și să înțelegem că noi punem bazele analfabetismului emoțional al băieților, iar apoi îi învinovățim pe acești copii și adolescenți de lipsă de empatie și perspectivă.

Iată și 5 trucuri de parenting pentru creșterea băieților recomandate de specialiștii de la parents.com:

1. Încurajează exprimarea emoțiilor și a sentimentelor.

Pe măsură ce băieții încep să își accepte latura sensibilă, ar putea fi mai ușor pentru ei să vorbească despre sentimentele lor. Odată ce o emoție negativă este explicată, ea are șanse mai mici să se agraveze, reducând astfel șansele unei izbucniri emoționale. Bărbații din familia unui băiat îl pot ajuta să își înțeleagă propriile sentimente. S-ar putea să dureze ceva timp până când băieții își vor dezvolta abilitatea de a vorbi despre gândurile și sentimentele lor, așa că ai răbdare și încurajează-l.

Dacă este clar că băiatul nu vrea să vorbească, evită să îl presezi să îți spună ce are pe suflet. Îmbrățișează-l și spune-i că tu vei fi acolo pentru el atunci când va fi gata să vorbească cu tine.

2. Monitorizează agresivitatea.

Pentru un părinte poate fi deranjant să observe cum băiatul său este atras de jucării sub formă de arme sau de jocuri video violente, însă ceea ce părinții văd ca fiind violent, copilul vede ca un vis în care el este eroul și salvează lumea de un personaj negativ.

Rolurile din jocurile violente („Hoții și vardiștii”, de exemplu) pot fi un mod prin care băieții înțeleg ce este bine și ce e rău. În plus, aceste jocuri pot de multe ori să întărească prieteniile și încrederea de sine a copiilor. Astfel de jocuri sunt în regulă atâta timp cât băieții nu își doresc să rănească pe cineva.

Dacă observi că fiul tău se joacă prea violent cu un alt copil, iar acesta din urmă nu se simte în largul său, profită de ocazie ca să îi explici copilului tău să nu are voie să îi rănească pe ceilalți și că trebuie să învețe să se joace frumos.

3. Modelează comportamentul bun.

Chiar dacă ești stresată de comportamentul fiului tău, este important să rămâi calmă. Părinții trebuie să evite să răspundă la un joc violent cu un comportament punitiv și agresiv. O ceartă foarte dură sau o palmă la fund îl pot potoli pe copil pe moment, însă copiii care sunt pedepsiți asupru au șanse mai mari să devină adulți agresivi, arată specialiștii, perpetuând modelul violent în familiile pe care și le vor întemeia.

Recomandarea experților este să modelezi comportamentul bun și politicos al celui mic și să îl lauzi atunci când se poartă frumos. Arată că ești interesată de pasiunile sale (precum roboții sau supereroii), și pune-i întrebări pe acest subiect.

4. Pune accent pe bunătate și pe sensibilitate.

Pentru a dezvolta latura sensibilă a fiului tău, explică-i importanța bunătății și explică-i de ce este frumos să împartă jucăriile cu prietenii săi și de ce trebuie să fie blând cu animalele. O altă soluție este să îi citești povești care se concentrează pe bărbați din istorie care au încurajat pacea și egalitatea dintre oameni.

Încearcă să găsești ocazii pentru a aduce în viața fiului tău modele masculine pozitive (frați mai mari, unchi, bunici, mentori etc).

5. Privește dincolo de noroi și de zgomot.

Nu le interzice băieților să se murdărească și să se joace în noroi dacă acest lucru le face plăcere. Atât timp cât joaca nu este periculoasă, iar copiii sunt sănătoși, nu ai de ce să îți faci probleme. Le poți indica o zonă din curte în care au voie să se joace și să se murdărească.

În ceea ce privește nivelul de zgomot, desemnează un loc din casa ta unde le permiți celor mici să se joace în voie (cât mai departe de restul camerelor în care oamenii lucrează sau se odihnesc). Dacă tot sunt prea gălăgioși, du-i într-un parc din apropiere unde pot să țipe, să alerge și să își consume energia.

În volumul Crescându-l pe Cain, autorii le oferă părinților de băieți numeroase alte soluții pentru a crește fii cu o personalitate frumoasă și armonioasă. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa