Creştem împreună!

Ruxandra Rusan
crestem-impreuna-totul-despre-mame

Libertate și bucurie în relația părinte-copil

Mamă a trei copii și psihoterapeut, Naomi Aldort a scris volumul „Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil” (publicată de Editura Herald în traducerea Mariei Tănăsescu) ca rezultat și inspirată de mulți ani de consiliere a părinților din toată lumea, într-o încercare de succes de a le arăta tuturor părinților căile „blânde” ale creșterii și educației copiilor.  În carte vom regăsi multe „povești” reale, cazuri extraordinare ale unor părinți ce au reușit să învețe să își urmeze instinctiv sentimentele firești care sunt temeiul relației părinte-copil, dragostea pentru copil.

Blândețe și iubire

În ultimii ani, nevoia unei metode mai pașnice de a crește copiii a adus în atenția părinților căi mai blânde de a face copii să coopereze. Totuși, autoarea ne atrage atenția că, din păcate conceptul mai vechi de control nu s-a schimbat prea tare. Iată de ce cartea de față nu dorește să predea o lecție despre cum ar trebui să obținem cooperarea copiilor sau  despre aceste metode mai blânde de control, ci despre renunțarea la control, despre cum să fim împliniți, despre acceptarea faptului că fiecare copil este autorul propriului destin, capabil să acționeze dintr-un impuls de iubire și bucurie, nu de teamă sau din nevoia de a fi acceptat. Iar condiția principală pentru acest deziderat este un proces continuu de educare a propriilor noastre reacții emoționale, de renunțare la povara trecutului nostru, la propriile anxietăți și griji cu privire la viitor.

Copiii, darul vindecării noastre

„A crește copii este o cale spre maturizare și evoluție dacă avem curajul de a învăța mai mult și de a da mai puține lecții.” Cât de mulți dintre noi avem curajul să învățăm de la copiii noștri? Mult prea des avem sentimentul că a fi părinte este un drum cu sens unic. Noi dăruim, cei mici primesc. Noi decidem, cei mici execută. Ca niște comandanți de regiment care uită că duc în spate propriile traume sau răni nevindecate. Există cuvinte care vindecă, izbucniri emoționale ale copilului și afirmarea sinelui, anxietate de separare, crize de furie sau nevoia de a plânge. Sunt toate firești și au rostul lor, atâta timp cât ne oferim nouă înșine- și copiilor noștri siguranța emoțională. Așa ne vom bucura de viața alături de un copil care acționează cu bunăvoie, nu din teamă.

Fără armură

Renunțând la armura „părintelui”, lăsăm loc dragostei necondiționate, acceptăm faptul că furia, cearta și constrângerile acționează atât împotriva noastră cât mai ales împotriva copiilor noștri. Spre deosebire de generațiile anterioare, astăzi avem șansa și ne permitem să creștem alături de copii noștri, luând parte la călătoria lor și acceptând ca ei să ne îndrume. Pentru că, ne spune dr. Naomi Aldort, sunt privilegiul și răspunderea noastră să îngrijim o ființă umană în timp ce crește.

E simplu!

Te-ai gândit cum ar fi să te poți elibera de sarcina copleșitoare de a modela ființe umane? Parcurgând cele șase capitole ale acestei cărți, vei găsi un instrumentar complet pentru situații complexe care țin de comunicare și conectare, de înțelegerea comportamentului copiilor. Vei putea descifra cu ușurință cele mai importante nevoi ale copilului tău. Fiecare capitol te va ghida în acest univers complex al emoțiilor, gândurilor, reacțiilor unui copil. Urmărind poveștile reale ale unor părinți consiliați de a lungul anilor, pur cartea ne ajută să ajungem mai repede și mai lin la o pace interioară din care ne putem hrăni familia cu armonie.

crestem_impreuna_de_Naomi_Aldort_editura_Herald

Volumul „Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil” de Naomi Aldort se găsește pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Citește și:
[Fragment]: ”Părinţi liniştiţi, copii fericiţi”, de Dr. Laura Markham
10 obiceiuri prin care să-ţi întăreşti relaţia cu copilul tău
Cum să-ţi vindeci rănile interioare ca să fii un părinte mai calm

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa