10 metode ca să temperezi și să liniștești un copil furios

TOTUL DESPRE MAME
furie

Furia poate apărea la un copil din foarte multe motive. Poate izvorî dintr-o afecțiune precum ADHD sau anxietatea, poate indica probleme de dezvoltare sau frustrări legate de greutățile apărute în procesul educativ de la școală sau de la grădiniță. Totodată, mânia poate fi doar o parte din emoțiile tipice ale unui copil aflat în creștere.

Oricare ar fi sursa furiei, a învăța creierul unui copil să rămână calm poate fi o provocare pentru părinți.

În cartea Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil, autoarea Naomi Aldort pornește de la premisa că părinții nu își doresc, în general, să recurgă la cuvinte aspre și la pedepse, și le oferă părinților cele mai simple și explicite instrumente pentru a obține o comunicare calmă și blândă, în cadrul unor relații familiale de respect reciproc.

Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil

Volumul Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil prezintă metoda de comunicare SALVE, elaborată de Naomi Aldort. Metoda are la bază formula comunicării nonviolente și oferă instrumente care ne vor ajuta, printre multe altele, să înțelegem mai bine comportamentul copilului, să îi fim alături când plânge sau când are o criză de furie, să cultivăm cooperarea fără mijloace coercitive sau lupte de putere și, nu în ultimul rând, să ne acceptăm și să ne înțelegem mai bine emoțiile. Cartea poate fi găsită AICI.

Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil

Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil este, în egală măsură, o carte de educație parentală și de dezvoltare personală.

Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil li se adresează părinților ai căror copii intră în orice categorie de vârstă. Poveștile reale prin care autoarea își ilustrează recomandările și care amuză cititorul sau îi stârnesc emoții puternice, precum și aplecarea către metaforă și poezie de care dă dovadă Naomi Aldort în scriitura ei caldă fac din Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil cea mai tandră carte de parenting.

Iată și 10 ponturi bazate pe cercetările din domeniu, care te vor ajuta să gestionezi situațiile în care copilul tău este furios sau să previi declanșarea unei crize de nervi a acestuia:

1. Amintește-i celui mic de faptul că este capabil să își gestioneze propriile emoții.

2. Organizează programul copilului astfel încât să existe un echilibru între perioadele de activitate și cele de odihnă.

3. Învață-l pe copilul tău cum să răspundă calm și liniștit într-o anumită situație (oferă-i propriul exemplu pentru a înțelege mai ușor ce ar trebui să facă).

4. Învață-l să facă diferența între faptul că are sentimente și gânduri (simte mânie, furie, nervozitate, iritare, frustrare etc) și faptul că le dă curs (se comportă exact așa cum simte).

5. Învață-l să fie conștient de el însuși și de oamenii din jur.

6. Nu răspunde cu mânie la furia copilului.

7. Acceptă că fiul sau fiica ta trece printr-o situație dificilă.

8. Arată-i că îl susții necondiționat și că ești alături de el.

9. Impune anumite consecințe pentru comportamentul inadecvat (nu trebuie să îl ignori pe cel mic în cazul în care nu se poartă frumos). Explică-i ce înseamnă regulile și limitele.

10. Fii conștientă de faptul că, uneori, oamenii fac greșeli. Gândește-te la acest lucru înainte de a-l eticheta pe cel mic drept „copil-problemă”.

În cartea Creștem împreună. Libertate și bucurie în relația părinte-copil vei găsi multe alte sfaturi și exemple care să te ajute să gestionezi obstacolele care apar în „meseria” de părinte. Termenii-cheie ai acestei cărți sunt „acceptare” și „autoacceptare”; „conectare” – atât cu emoțiile copiilor, cât și cu noi înșine și cu propriile emoții. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa